ŽURNĀLS Redaktora sleja

24. Novembris 2015 /Nr.46 (898)

Jurists homo sovieticus
5 komentāri

Šā gada 10. novembrī Ministru kabinets uzdeva Tieslietu ministrijai sagatavot normatīvo aktu projektus valsts vienotā jurista kvalifikācijas eksāmena ieviešanai. Pagājušajā "Jurista Vārda" numurā bija raksti par padomju (sociālistiskajām) tiesībām. Ar abiem iepriekš minētajiem jautājumiem saistās nesen žurnālā "Baltic Journal of Law & Politics" publicētais Arkanzasas Universitātes profesora Kristofera Kellija (Christopher R. Kelley) un Vītauta Magnusa universitātes profesores Julijas Kiršienes (Julija Kiršienė) raksts "Ētikas nozīme juridiskajā izglītībā bijušajās sociālistiskajās valstīs". Rakstā analizēta juridiskās izglītības kvalitāte un ētikas mācību kursa nozīme juridiskajā izglītībā.

Raksta autori aplūko ētikas mācību kursa nozīmi juridiskajā izglītībā, izvirzot tēzi, ka "tiesības ir tas, kāds ir jurists". Tiesību sistēmas efektivitāte ir atkarīga no tiesībnieku rīcības kvalitātes. Raksta autori secina, ka bijušajās sociālistiskajās valstīs likuma vara ir vāja, jo juristiem profesionālā ētika ir mazsvarīga. Valsts iekārta šeit ir pielāgota demokrātiskas valsts principiem, tomēr juristu izpratne par ētisku rīcību un domāšana ir mainījušās ļoti lēni un tās būtiski neatšķiras no padomju laika. Līdz ar to joprojām ir dzīvs jurists homo sovieticus, kas ir paklausīga persona ar augstāko izglītību, bet ar šauru skatījumu uz pasaules kārtību. Šāds cilvēks neuzticas valsts iestādēm un nejūtas kā daļa no valsts, tāpēc pārkāpj likumu un piesavinās valsts resursus bez bažām saņemt sociālu nosodījumu, un jūtas kā varonis, ja izvairās no atbildības. Turklāt šāds cilvēks ir pragmatisks konformists, kurš neizrāda iniciatīvu. Tas ir mentāli dezintegrēts, jo var domāt, teikt un darīt trīs dažādas un nesaistītas lietas, deklarēto un realitāti uztverot nesaistīti. Iepriekš minēto iemeslu dēļ bijušo Padomju Savienības teritorijas valstu sabiedrības neuzticas saviem juristiem un skatās uz tiem kā personām, kas var palīdzēt izvairīties no likumā noteiktajiem pienākumiem.

Padomju laika juristu attieksme un domāšana diemžēl tiek nodota arī nākamajām paaudzēm. Tāpēc raksta autori rosina veidot jaunu tiesību kultūru un izglītību balstīt uz vērtībām, palielinot ētikas mācību kursa nozīmi juridiskajā izglītībā un mainot mācību metodes.

Ētikas mācību kursam jābūt obligātam, un tā prestižam jābūt augstam. Šobrīd šādi studiju kursi tiek uztverti kā mazsvarīgāki par citiem. Turklāt ētikas apguve nedrīkst būt teorētiska un pasīva lekciju noklausīšanās. Mācību metodēm jābūt tādām, lai rosinātu jauno juristu radošumu, iniciatīvu un kritisko domāšanu. Vārds "studēt" jāaizstāj ar vārdu "domāt"! Diemžēl kādreizējās Padomju Savienības ietekmes zonas valstu augstskolu pasniedzēji velta pārāk maz laika studentiem, jo vienlaikus ir nodarbināti arī ārpus augstskolas.

Iepriekšminētā raksta autori rosina neveidot augstskolās atsevišķu ētikas kursu, bet profesionālās ētikas mācīšanu integrēt visos mācību kursos. Studentam jāspēj vērtēt jurista profesionālo ētiku, risinot juridiskus kāzusus, izspēlējot lomu spēles, piedaloties tiesu izspēlēs, juridiskās palīdzības "klīnikās" utt. Mācību procesā students nedrīkst palikt tikai "iepazīstināts" ar profesionālās ētikas normām un praksi. Studentam jādod iespēja ētikas normas piemērot un izvērtēt caur savu pieredzi. Jāliek atbildēt uz jautājumu, ko viņam personīgi nozīmē rīkoties ētiski. Šis jautājums nedrīkst būt retorisks. Topošie juristi nedrīkst būt izglītības patērētāji, tiem jākļūst par izglītības procesa dalībniekiem.

Raksta autori atsaucas uz pētījumiem, kas uzrāda, ka juristi četrreiz biežāk cieš no depresijas nekā citu profesiju pārstāvji. Mācību process ir jāveido tādā veidā, lai attīstītu studentu emocionālo un sociālo inteliģenci, kā arī parādītu ētiskas rīcības nozīmi sev un sabiedrībai. Turklāt mācību procesā nepietiekami augstas ir arī prasības pret studentu godīgumu studiju uzdevumu izpildē. Autori atsaucas uz pētījumiem, kas uzrāda, ka studenti, kas rīkojas negodīgi studiju procesā, biežāk pārkāpj likumu arī praksē.

Noslēgumā profesori secina, ka bijušo sociālistisko valstu tiesību studenti ir pārejas periodā. Viņiem māca tiesību normas un to piemērošanas metodes, tomēr nepietiekami skaidro un atspoguļo ētiskas rīcības nozīmi. Tiesību sistēma ar negodprātīgu juristu nenodrošina taisnīgumu.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Litvins G. Jurists homo sovieticus. Jurista Vārds, 24.11.2015., Nr. 46 (898), 2.lpp.
komentāri (5)
5 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
..
2. Decembris 2015 / 10:41
0
ATBILDĒT
Manā skatījumā šī paša Jurista Vārds, 24.11.2015., Nr. 46 (898) 29 lapā paustais viedoklis zem virsraksta "nav likumiska pamata lūgt izmeklētājiem mainīt esošo praksi" un skaidrojums, jo MANA likuma pantā ir teikts kopiju, tādat kopiju. Bet saprast, ka tava likuma pnts ir jāredz kopsakarā ar personas datu aizsardzību, ka uzdevuma izpildei nekādā veidā netraucēs, bet tieši iespējams traucēs, jo būs lieki un nevajadzīgi kādam sūtīt informāciju ne tikai par konfiscēto mantu, bet par nozieguma upura personību..... Ka termins kopija neaizliedz daļu teksta aizklāt... un vispār visi iestāžu skaidrojumi... skumja un nesmuka taisnošanās un izlocīšnās, nevis ētika utt.
Maija Cudečka
29. Novembris 2015 / 20:01
1
ATBILDĒT
Rakstā atspoguļotā problēma ir aktuāla. Grūti secināt, vai tāda mācību priekšmeta kā "ētika" iekļaušana tiesību zinātņu studentu mācību programmā veicinātu vispusīgas domāšanas un tiesiskas apziņas attīstību. Studijās studentiem var pasniegt profesionālo ētiku gan no teorētiskās, gan no praktiskās puses, bet cik ļoti tas ietekmēs viņus sākot darba gaitas? Valsts pārvaldes iestāžu iekšējās nesaskaņas, augsts korupcijas līmenis valstī...
Lai topošais jurists spētu veiksmīgi atrisināt konkrētu juridisko strīdu, svarīgi ir ne vien ētiski rīkoties, bet arī pareizi tulkot tiesību normas. Viņš nedrīkst būt juridiskā pozitīvisma piekritējs, bet vadīties no dabisko tiesību skolas principiem.
lupus tupus
29. Novembris 2015 / 13:36
1
ATBILDĒT
neko nedomā
hominem non habeo
24. Novembris 2015 / 09:52
1
ATBILDĒT
Kurš būs tas cilvēks, kas mācīs ētiku? Esmu absolvējis LU (2013) un dzirdot manus pasniedzējus neesmu 100% pārliecināts, ka kāds ir 100% spējigs mācīt ētiku. Manuprāt problēma ir tāda, ka mācību procesā students ir piespiests atrisināt uzdevumus tikai no juridiskā skatupunktā, aizmirstot, ka līkums (tiesību normas, uzvedības noteikumi, utt.) ir tikai viens aspekts cilvēka dzīvē.

Viens piemērs. Civiltiesības. Civiltiesības studentus māca apgūt prasījumā metodi. Visi kursi, ko māca CTZK riņķo ap to metodi (to noliegt būtu diezgan naivi). Prasījuma metodes mērķis galu galā ir tīri praktisks-ekonomisks, proti, ir vai nav pamata celt prasību. Ja students ir spējīgs pamatot, ka ir pamats, tad viņam būs sekmīga atzīme. Bet ja students gribēs zināt kāds ir lietas taisnīgs atrisinājums un paceļ šo jautājumu, par viņu drīzāk smiesies. Kā cilvēks kurš ir tikai mācījis lietās atrisināt tīri praktiski-ekonomiski pēc tam pieņems ētiskus lēmumus? Nevarēs. Lai pieņemtu ētiskus lēmumus ir jāvērtē citus cilvēka aspektus. Ekonomiski-praktiskais aspekts nepietiks. Cilvēkam būs grūti saprast, piemēram, kādā ir problēma celt prasību pret daktera kurš nepareizi veica abortu, par to ka tēvam ir rādījušies zaudējumi sakarā ar bērna izglītību, uzturēšanu, utt. Ja mēs vērtējam tīri ekonomiski-praktiski, šajā prasījumā nav nekādās problēmas.

Pliks “Juristu ētikas” kurss nepalīdzēs. Piekrītu autoram, ka cilvēkam ir jātrenējas vērtībās, lai apgūstu labus ieradumus un lai rīkotos ētiski, tad arī jānodrošina, ka ētiskas prasības tiek ievērotas visu laiku macību procesā. Bet jā cilvēks nesaprot, ka to, ko dara (to, ko viņām pieprasa) ir ētisks, ja cilvēks to nepieņems brīvi, tad tas arī nelīdzēs.

Līdz ar to vajadzētu cilvēkiem nopietni mācīt domāt. Es piedāvātu JF mācīt arī filozofiju un literatūru. Filozofija mācis par domāšanas pamatiem un metodēm. Literatūrā (vismaz klasiskā lit.) studentiem būs iespēja izvērtēt dažādās dzīves situācijās un smelt gudrību no izciliem literātiem.

ps. Es rakstu šo, lai veicinātu diskusiju. Nav tā, ka mans liekās, ka visu, ko rakstīju ir akmenī iekalts. Ko parēji lasītāji doma? :)
... > hominem non habeo
2. Decembris 2015 / 10:18
0
ATBILDĒT
LU studēju drusku senāk (no 2001. ar nelielu pārtraukumu..), bet laikam izšķirošais, ka vēl seno 5 gadu, jeb boldēto bakalaura programu. Nemelošu pasniedzēji bija visādi, daži .. .. bet ētika man iesēdās un dažu pasniedzēju vārdi (piemēram Laura Liepas) vēl ar vien ir atskaites punkts maniem lēmumiem. Tas ka arī "jaunie" juristi mēdz būt pavisam post sovjetikus ir pilnīga taisnība. Sev skaidroju ar to, ka man paveicās ar LU un minētajiem pasniedzējiem, bet citiem... tomēr te jāatminas ka nevienmēr vaina ka kādam skolas kas nav dots, mēdz būt ka dod, pierunā, met pakaļ, bāz, siesmērē, bet cilvēks uzskata sevi par gudrāku un to visu ignorē.
visi numura raksti
Gatis Litvins
Diskusija
Kad tiesu varai jākontrolē Saeimas lēmumi  
Jautājums par politiska lēmuma izpratni Administratīvā procesa likumā ir aktualizējies saistībā ar Saeimas lēmumiem par Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļa atbrīvošanu no amata. Publiskajā telpā uzvirmoja ...
1 komentāri
Jurista Vārds
Notikums
Tiesnešu konferencē – par tiesu komunikāciju  
13. novembrī uz ikgadējo sanāksmi pulcējās Latvijas tiesnešu pašpārvaldes institūcija – Latvijas tiesnešu konference. Pasākumu rīkoja Tieslietu padome (TP), uz konferenci bija ieradušies 348 no 576 Latvijas tiesnešiem. Šī gada ...
Ieva Mažuika
Skaidrojumi. Viedokļi
Valsts atbalsta nosacījumu piemērošana pašvaldībai kā saimnieciskās darbības veicējai
Bieži Finanšu ministrija saņem jautājumus par to, kas ir valsts atbalsts, uz ko un kādos gadījumos ir attiecināmi tā nosacījumi. Kopš nozaru ministrijas ir sākušas darbu pie dažādu ar infrastruktūrām saistītu atbalsta programmu ...
Jānis Baumanis
Skaidrojumi. Viedokļi
Vardarbības jēdziena interpretācija krimināltiesībās
Gadījumos, kad likumdevēja darbības auglī – tiesību normā vai tās daļā – ir robi, praksei tie jāaizpilda. Šādu robu aizpildīšanai, īpaši jau krimināltiesību normu nepilnību novēršanai, vispiemērotākais materiāls ir ...
Sannija Matule
Tiesību politika
Kāda ir tiesiska rīcība, valstij nododot informāciju atkalizmantotājiem
Pirms pāris mēnešiem, šā gada vasaras izskaņā, publiskajā telpā nonāca kāds Valsts policijas lēmums, kurā līdz ar citu informāciju bija atspoguļoti arī no seksuālas vardarbības cietuša bērna dati. Tādējādi sabiedrība ...
9 komentāri
AUTORU KATALOGS