ŽURNĀLS Redaktora sleja

26. Janvāris 2016 /Nr.4 (907)

Drošības cena
23 komentāri

Pirms neilga laika kādā televīzijas raidījumā tika demonstrēts sižets, kas vēstīja par krāpniecības shēmu, kuras ietvaros ar darījuma dokumentu un notariālu dokumentu viltojumu palīdzību (mirušai personai "pierakstīts" pārdošanas līgums un amatā vairs nestrādājoša notāra "apstiprināts" nostiprinājuma lūgums zemesgrāmatai) kādam mantiniekam ir izkrāpta no mātes mantota māja Rīgā. Gadījums tagad ir policijas redzeslokā, taču pat tad, ja noziedznieki tiks atrasti, zaudēto īpašumu it nemaz nebūs viegli atgūt, jo pierādīt jauno īpašnieku pienākumu zināt, kāda krimināla aste velkas aiz vairākkārtīgiem mājas pārdošanas, dāvināšanas un maiņas darījumiem, kā arī ķīlas darījumu, droši vien nebūs vienkārši. Galu galā – visi tie taču ir bijuši ierakstīti zemesgrāmatā, kuras ticamību garantē valsts.

Šai sakarā rodas vairāki jautājumi.

Pirmkārt, kārtība, kad privātpersonas "nēsājas" ar nostiprinājuma lūgumiem starp zvērināta notāra biroju un zemesgrāmatu nodaļu, ir acīmredzami arhaiska. Kopš pagājušā gada 1. maija likums ļauj zvērinātam notāram kā klienta likumiskajam pilnvarniekam nodrošināt elektronisku tiesību nostiprināšanu, ja tās pamatā ir notariālais akts. Šādā gadījumā notārs gādā par nostiprinājumu, izmantojot Notāru informācijas sistēmu, kas savienota ar Valsts vienoto datorizēto zemesgrāmatu, un negodīgas "improvizācijas" iespējas pa vidu starp notāra biroju un zemesgrāmatu nodaļu faktiski ir izslēgtas. Varbūt ir vērts šādu kārtību noteikt par obligātu visos gadījumos?

Otrkārt, ir jāatgriežas pie diskusijas par obligātas notariālā akta formas ieviešanu darījumos ar nekustamo īpašumu. Latvija ir unikāla ar šādas prasības neesamību un atšķiras šai ziņā gan no Igaunijas un Lietuvas, gan citām Eiropas valstīm.

Situācija, kad katrs nekustamā īpašuma pircējs vai pārdevējs spēj no google neizsmeļamajiem krājumiem izdrukāt un sagatavot attiecīgu līgumu, protams, liecina par ļoti augstu Latvijas iedzīvotāju radošumu un tiesību izpratni. Diemžēl tas nereti noved pie neparedzamām sekām, kas labākajā gadījumā tiek labotas ar dārgiem tiesu procesiem.

Obligātas notariālā akta formas ieviešana būtu samērīga cena, kas tiktu maksāta par nekustamo īpašumu jomas drošību. Kādēļ gan Latvijas valsts neuzticas saviem iedzīvotājiem attiecībā uz auto tehnisko stāvokli un visai dārgā tehniskā apskate ir obligāta reizi gadā (daudzās citās valstīs – krietni retāk!), toties ļauj pilnīgi brīvi rīkoties, rakstot un slēdzot līgumus par nekustamo īpašumu? Cilvēka dzīvi var sagraut ne vien izdegusi bremžu spuldze, bet arī zaudēts ģimenes mājoklis.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Gailīte D. Drošības cena. Jurista Vārds, 26.01.2016., Nr. 4 (907), 2.lpp.
komentāri (23)
23 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
skats no alas
29. Janvāris 2016 / 09:52
1
ATBILDĒT
Norobežojoties no šī nedaudz lobējošā notāru raksta kā pamatā ir izrauts viens skaļš un pretrunīgs visu iesaistīto pušu darījums, jāvērš uzmanība uz ļoti būtisku momentu, kas šajā rakstā nezināmu iemeslu dēļ ir palaists garām - proti, rakstā tiek uzsvērts, ka šāda prakse ir visur citur, tostarp Igaunijā un Lietuvā, bet nez kāpēc netiek runāts par amata atlīdzībām un izmaksām šajās valstīs...
Tās ir 3-4 reizes mazākas!
Līdz ar to, var piekrist vēl notariālākai kārtībai NI darījumos, bet tādā gadījumā, pielīdzinam notāru izdevumus un ZG izdevumus arī Igaunijas un Lietuvas līmenim... bet diez vai padome piekritīs, jo tad jau nesanāks peļņa, tikai vairāk darba
Zilais ekrāns > skats no alas
1. Februāris 2016 / 01:52
0
ATBILDĒT
Ja sistēma neredz savas problēmas, tad jāskatās televizors. Katru svētdienu par nekustamo īpašumu izkrāpšanu. Varbūt ministram tomēr vajadzētu kaut ko sākt darīt un mazāk pozēt foto kamerām?
Jurčiks
26. Janvāris 2016 / 12:38
7
ATBILDĒT
Man gan ir viens jautājums: ja pie notāra jāsstāda nostiprinājuma lūgums, kādas PAPILDUS garantijas pret viltošanu vēl varētu sniegt atsavināšanas līgums kā notariāls akts?
Igaunis un liteuvietis > Jurčiks
26. Janvāris 2016 / 13:34
1
ATBILDĒT
Tāpat kā pie mums un citur Eiropā:
1) neļaus slēgt fiktīvus darījumus
2) neļaus slēgt darījumus ar atpakaļejošu datumu
3) ziņas par īpašumtiesību maiņu vai atzīme ZG tiks nosūtītas NEKAVĒJOŠĪ pēc darījuma parastīšanas
4) ZD ieraksti būs balstīti publiskos dokumentos (dati ticami, precīzi, elektroniski iesniegti utt.)
5) u.c.
Pēcis > Jurčiks
26. Janvāris 2016 / 13:06
2
ATBILDĒT
Jurčik, tu zināji, ka arī tavu īpašumu šobrīd uz viltota darījuma un vilstota nostiprinājuma lūguma pamata var izkrāpt??? :)

Šobrīd pat jebkurš datorā var uzkarstīt šos dokumentus, kaut kā parakstīties un iesniegt ZG un pēc pāris dienām tavs īpašums ir jau citiem, turklāt ar 10 "labpticīgiem ieguvējiem".

Latvijā tu vari aizstāvēt savu īpašumu fiziski, bet juridiski tu esi bezspēcīgs. Tam nav nekāda sakara ar nolaidību un skopumu.
Jurčiks > Pēcis
28. Janvāris 2016 / 22:17
0
ATBILDĒT
Pēci, paskaidro, lūdzu, man, muļķim: ja reiz, kā tu saki, var viltot nostiprinājuma lūgumu (kam jau tagad jābūt notariālam), kādas problēmas būs viltot notariālu atsavinājuma līgumu?...
Pēcis > Jurčiks
29. Janvāris 2016 / 07:51
3
ATBILDĒT
Tāpēc, ka notārs nosūtīs visus dokumentus elektroniski caur sistēmu savienojumu.
Jurčiks > Pēcis
26. Janvāris 2016 / 18:27
5
ATBILDĒT
Man šķiet, ka tu muldi.

1) Nostiprinājuma lūugumu NEVAR kaut kā izdrukāt, parakstīt un iezniegt ZG, tam JAU IR ir notariāla forma.

2) Tieši SKOPUMS un NOLAIDĪBA bija pie vainas konkrētajā gadījumā, jo vīriņš 6 gadus nereģistrēja savu īpašumu ZG.
Jurčiks > Jurčiks
26. Janvāris 2016 / 12:42
8
ATBILDĒT
P.S. Un konkrētā problēma radās tikai un vienīgi paša īpašnieka SKOPUMA un NOLAIDĪBAS dēļ...
Magone > Jurčiks
27. Janvāris 2016 / 15:26
3
ATBILDĒT
http://www.db.lv/laikraksta-arhivs/citas/notara-neuzmaniba-izmaksa-1-4-miljona-301100
Notāra neuzmanība izmaksā 1/4 miljona
J. Lasmanis, 2005. gada 17. maijs 00:00
Divus mēnešus pēc notāru civiltiesiskās apdrošināšanas līguma noslēgšanas miljons latu vērtībā par notāra nolaidības upuri kļuvušais Ints Birzkops no apdrošinātāja vēlas iegūt 280 tūkstošus latu.
Komponists I. Birzkops pastāstīja, ka prasība balstīta uz kādu testamentu, kurā viņš uzrādīts kā mantotājs zemes gabalam. Diemžēl testamentā minētie radinieki sākumā nav piekrituši tajā noteiktajam īpašuma sadalījumam un strīdu sākuši risināt tiesā. Process nokļuvis pat Augstākās tiesas Senātā, kurš noteicis, ka ap-strīdēto zemi patiešām manto I. Birzkops. Taču atklājies, ka par spīti tiesvedībai zemi trešajai personai pārdevusi kāda testamentā neminēta persona. Izmeklējot notikušo, atklājies, ka pie Ogrē praktizējošā notāra Jura Eglīša ieradies kāds nepilsonis ar viltotiem dokumentiem un vienas dienas laikā, notāram samaksājot 537 latus, ieguvis mantojumu apliecinošus dokumentus. Šādi cilvēks ar viltotajiem dokumentiem ieguvis tiesības nekustamo īpašumu pārdot, ko arī nekavējoties realizējis. Savukārt labticīgais īpašnieks, lai iegūtu iekāroto zemi, kādā bankā paņēmis 280 tūkst. latu lielu kredītu, jo tieši šādā vērtībā īpašumu novērtējusi banka, un zemi nopircis. "Eglītis nepārbaudīja ne testamentu, ne pievērsa uzmanību iepriekš Latvijas Vēstnesī publicētajai informācijai par tiesvedību šajā lietā. "
Magone > Jurčiks
27. Janvāris 2016 / 15:19
3
ATBILDĒT
Vēl turpinājums:
Vai zināt, cik laika vajadzēja, lai notāri Porieti atstādinātu no amata –turpat 10 gadus!!! Un to izdarīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns, ne jau notāru padome. Man tik ļoti smieklus izraisīja notāru padomes teiktais 2013.gada oktobrī. Kā jau iepriekš norādīju, tad negadījumi notika 2004.gadā (sk.zemāk).
"Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektore Vija Piziča sola, ka padome jau piektdien lems, kā tagad rīkoties:
"Mēs zinām tik, cik ir preses informācija. Mēs varam pieņemt, ka tā ir Laila Poriete. Šobrīd vācam papildu informāciju, un piektdien padomes locekļi spriedīs par to, kādas būtu darbības tālāk. Mums ir jārunā ar pašu notāri, Notāru padomei jādiskutē par to, kāds ir padomes viedoklis, kas būtu darāms."
Notariāta likums paredz, ka tieslietu ministrs zvērinātu notāru var atstādināt no amata, ja pret viņu uzsākta kriminālvajāšana par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu. Apsūdzība Porietei gan nav uzrādīta tikai tagad, un izrādās, ka Notāru padome par to ir zinājusi jau ilgāku laiku, atzīst Piziča:
„Pirms gada, kad kriminālvajāšana tika atjaunota, mēs, izvērtējot visus apstākļus, ministrijai sūtījām organizācijas viedokli, kurā pamatojām, kāpēc šajā brīdī, vērtējot lietderības apsvērumus, mums neliktos pareizi, ka notāre būtu atstādināma uz laiku, kamēr lēmums tiek izskatīts. Tas saistīts ar to, ka notārs ir pašnodarbināta persona, un tad viņai tiktu atņemti jebkādi iztikas līdzekļi."
Mediju arhīvi liecina, ka Notāru padome jau pirms astoņiem gadiem iztaujājusi Porieti saistībā ar publiski izskanējušām aizdomām par viņas negodprātīgu rīcību. Tagad Piziča uzsver, ka Notāru padomei nav iespēju darboties kā izmeklēšanas iestādei, tā varot vērtēt vien dokumentus un uzklausīt notāra viedokli."
Tālāk es, Magone, turpinu: varbūt kāds teiks –bet tie jau ir tikai atsevišķi gadījumi ar notāriem, tas ir izņēmums, pārējie notāri ir godīgi. Tad es jums teikšu pretī –bet šis gadījums, par ko rakstīts redaktores slejā, kad īpašniekam izkrāpa īpašumu, arī ir izņēmums, kurā lielā mērā bija vainojams viņš pats, pārējie darījumi, kuri taisīti privātā kārtā, neizmantojot notāru, arī ir beigušies bez starpgadījumiem. Milzīgs vairums noteikti.
http://www.lsm.lv/lv/raksts/latvija/zinas/zverinatu-notaru-padome-savulaik-lugusi-neatstadinat-apsudzeto-p.a68314/
!! > Magone
28. Janvāris 2016 / 19:46
0
ATBILDĒT
Žetons Magonei!!!!! Varbūt arī vajadzētu noteikt, ka visas NĪ lietas kārtojamas pie notāra, bet - ar nosacījumu, ka - ja arī šādā gadījumā tiek konstatēta notāra "nolaidība", tad visiem "labticīgajiem" ieguvējiem vai arī apkrāptajam notāru padome kompensē visus zaudējumus!
Kukainītis > !!
29. Janvāris 2016 / 07:53
5
ATBILDĒT
Man liekas viss jāuztic MAKSĀTNESPĒJAS ADMINISTRĀTORIEM, īpaši GODĪGĀS PROFESIJAS PARAUGAM Magonei :D
Magone > Jurčiks
27. Janvāris 2016 / 14:59
2
ATBILDĒT
Te būs sīkāk:
http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/164071/atliek-lietu-kura-par-vecu-cilveku-apkrapsanu-apsudzeta-notare-poriete
Jau ziņots, ka uz apsūdzēto sola sēdusies notāre Laila Poriete, kura uz lietas izskatīšanas laiku no amata atstādināta, kā arī privātpersona Gints Lazdiņš.
Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga iepriekš informēja, ka notāre apsūdzēta par krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izsniegšanu.
Abas apsūdzētās personas savstarpēji vienojās krāpšanas ceļā iegūt svešu mantu, sagatavojot un panākot, ka cietušās personas paraksta dokumentus, kas rada viņām tiesiski nelabvēlīgas sekas.
Mantkārīgā nolūkā, lai atvieglotu krāpšanas izdarīšanu, pielietojot viltu un viešot uzticību, notāre ļaunprātīgi izmantoja savu dienesta stāvokli, sagatavojot un norādot cietušajām personām parakstīt notariālos aktus un dokumentus, nenolasot to saturu, neizskaidrojot to būtību, noteikumus un tiesiskās sekas.
Savukārt otra apsūdzētā persona krāpšanas nolūkā organizēja apsūdzētās notāres dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kontaktējoties ar cietušajām personām, paziņojot apsūdzētajai notārei dokumentu saturu, dokumentos iekļaujamos cietušajām personām neizdevīgos nosacījumus un informāciju par cietušo nekustamajiem īpašumiem.
Noziegumi izdarīti, izmantojot cietušo psihisko stāvokli, nespēju saprast un vadīt savu rīcību, nespēju saprast savas rīcības nozīmi, kā arī izmantojot cietušo redzes traucējumus, vecuma nevarību un juridisko zināšanu trūkumu.
Magone > Jurčiks
27. Janvāris 2016 / 14:45
2
ATBILDĒT
Es Jums pilnībā piekrītu un esmu pilnīgi pārliecināta, ka konkrētā problēma radās tikai paša īpašnieka skopuma un nolaidības dēļ. Sak, man jau ir mantojuma apliecība, kas ir īpašuma tiesību apstiprinošs dokuments, kādēļ man vēl lieki jātērē nauda un jāiet uz zemesgrāmatu? Ja kaut kas būtu maināms, tad tas būtu izskaidrojošais darbs, kas japildus jāiegulda, lai cilvēki saprastu, cik būtiski ir uzreiz iet uz zemesgrāmatu.
Notāri par glābējiem atrasti -atceros, liekas tas bija 2004.gads, kad rādīja sižetu TV, kur n-tie vecīši apkrāpti, pie notāres Lailas Porietes tika slēgti pilnvarojuma līgumi ar darboņa Ginta Lazdiņa starpniecību, kuru tie vecīši pilnvaroja. Ko viņiem līdzēja tā vēršanās pie notāra? Neko!
Vai tad Latvijā nav bijušas vairākas krimināllietas pret notāriem?
Vai kāds ir padomājis, kādēļ daudzi neiet reģistrēt n/ī zemesgrāmatā? Tādēļ, ka padārgi iznāk. Tagad kā problēmas risinājums tiek ieteikts vēl samaksāt dārgi par notāra gatavoto līgumu. Nepietiek, ka par štrunta nostiprinājuma lūgumu ar dažiem pamainītiem vārdiņiem notāram jāmaksā virs 70 eiro.
Tas nav solis pareizajā virzienā.
Jons
26. Janvāris 2016 / 12:31
0
ATBILDĒT
Nav likuma, kur būtu ierakstīts, ka e-NL nosūtīšanu uzliek par pienākumu! Likumdevējs to nav ierakstījis likumā. Kura ir tā norma, kas uzliek par pienākumu? Kāda būs jēga, ja notārs nosūtīs 3-NL un cilvēks nemaksās ZG valsts nodevu, jo nevar to samaksāt? Kāda jēga no e-NL?
... > Jons
26. Janvāris 2016 / 15:28
0
ATBILDĒT
ZG likums - 56.1 Nostiprinājuma lūgumu, kas parakstīts normatīvajos aktos par elektroniskajiem dokumentiem noteiktajā kārtībā, iesniedz:
5) zvērināts notārs, ja nostiprinājuma pamatā ir šā zvērināta notāra taisīts notariāls akts.

Bija pat TM skaidrojums, ka, ja pie notāra ir taisīts notariālais akts un nav būtiski šķērsļi (piem. kāds no pievienojamajiem dokumentiem ir iesniedzams tikai papīra formā), tad NL ir jānosūta elektroniski. Klients samaksā valsts/kancelejas nodevu un notārs ieskanētus maksājuma uzdevumus nosūta tālāk ZG.
Jons > ...
26. Janvāris 2016 / 15:56
0
ATBILDĒT
1) ZG likuma 56.1 pantā nav rakstīts, ka notāram obligāti jāsūta. Šī tiesību norma risina situāciju, kurš var IESNIEGT elektroniski. Likumi jāraksta skaidrāk! Turklāt ..

2) Vai TM skaidro, ko darīt, ja persona atsakās maksāt ZG valsts nodevu? Likums nenosaka personai obligāti samaksāt ZG valsts nodevu uzreiz pēc darījuma apliecināšanas pie notāra.
...
26. Janvāris 2016 / 11:03
0
ATBILDĒT
diemžēl ne visi notāri nosūta e-NL uzreiz pēc notariālā akta taisīšanas. Visbiežāk tas ir pie mantojuma lietas kārtošanas. Notārs taisa NL papīra formā, jo tas ir finansiāli izdevīgāk. Likums e-NL nosūtīšanu uzliek par pienākumu, bet praksē diemžēl notiek tā, ka notārs NL tomēr uztaisa papīra formā (vai neuztaisa vispār), un to atdod klientam "uz rokas". Tas vai klients aizies uzreiz uz ZG vai pēc 3 gadiem, ir klienta paša ziņā.
Magone
26. Janvāris 2016 / 10:40
6
ATBILDĒT
Vai vienreiz liksieties mierā!!!! Rokas nost! Lai cilvēki paši izvēlas, kas viņiem ir labāk -pašiem slēgt līgumus vai uzticēt to darīt notāram! Jums neviens nav devis pilnvaras izvēlēties cilvēku vietā, kas viņiem būtu labāk un drošāk! Jau esošā situācija norāda uz to, ka cilvēkiem notārs pie līgumu slēgšanas pārsvarā gadījumu (90%) nav vajadzīgs. Ir jāatrod saprātīgs līdzsvars un tas jau pastāv šobrīd! Neko nevajag mainīt! Jā, atradās viens, kurš nebija vīžojis uz zemesgrāmatu aiziet, viņam īpašums tika izkrāpts. Vai tādēļ jācieš pārējiem un jāierobežo līgumu slēgšanas brīvība?! Cik ir krāpšanas gadījumu no visiem tiem gadījumiem, kad cilvēki izvēlējušies taisīt līgumu privātā kārtā bez notāra?! Tas taču ir redzams, ka mērķis neattaisno līdzekļus! Beidziet lobēt notārus! Pietiek!
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 3
visi numura raksti
Viktorija Jarkina, Raivo Raudzeps
Skaidrojumi. Viedokļi
Prasības nodrošināšana tiesiskās aizsardzības procesā
Latvijas juridiskajā literatūrā un tiesu praksē jautājumiem par prasības nodrošināšanu ir veltīta salīdzinoši liela uzmanība, pastāvīgi pilnveidojas šis tiesību institūts arī civilprocesuālajā plāksnē. Neraugoties uz to, ...
5 komentāri
Dina Gailīte
Domu mantojums
Vācbaltu tiesībnieki Latvijas Republikas juridiskajā kultūrā
Šī raksta uzdevums ir iezīmēt vācbaltiešu1 devumu jaundibinātās Latvijas Republikas juridiskajā kultūrā starpkaru periodā un rosināt apjaust, ka šis ieguldījums ir bijis ļoti daudzveidīgs un nozīmīgs, kā arī politisku un ...
Diskusija
Valsts prezidenta vietas izpildīšana un informācija par viņa veselības stāvokli: tiesiskie aspekti
11 komentāri
Santa Slokenberga
Diskusija
Valsts prezidenta veselība: divas slimnīcas un divas atšķirīgas reakcijas
Pagājušās nedēļas ziņu aktualitāte: prezidenta Raimonda Vējoņa veselības stāvoklis. Ārstniecībā iesaistītas divas ārstniecības iestādes, bet seko krasi atšķirīga rīcība. Ja Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ...
11 komentāri
Laura Jambuševa
Skaidrojumi. Viedokļi
Piezīmes pie Administratīvā procesa likuma 265. panta
Ar labvēlīga administratīvās tiesas sprieduma sastādīšanu pieteicējam vēl nav automātiski garantēta prasītā labuma saņemšana – vispirms ir jāsagaida sprieduma spēkā stāšanās. Tomēr nereti pat tad, ja spriedums netiek ...
5 komentāri
AUTORU KATALOGS