ŽURNĀLS Redaktora sleja

10. Septembris 2019 /Nr.36 (1094)

"Jurista Vārds" un (tiesību) politika

Lai gan "Jurista Vārds" jau kopš pašiem pirmsākumiem (pirms vairāk nekā 20 gadiem) iznāk katru nedēļu, lai kopā ar autoriem un lasītājiem spētu efektīvi sekot līdzi visām svarīgākajām pārmaiņām Latvijas tiesiskajā sistēmā un laicīgi identificētu problēmas un tās apspriest, šodienas laidiens "karsto" aktualitāšu ziņā būs grūti pārspējams. Lūk, trīs temati, kas rāda, kā juristu vidē rezonē norises, ko varētu saukt arī par Latvijas mēroga skandāliem.

Laidienu ievada pēc redakcijas ierosinājuma veikta civiltiesību un civilprocesa lietpratēju aptauja par dažiem uzņēmuma līguma izpratnes aspektiem. Kaut arī jautājumi un atbildes ir pēc iespējas atrauti no konkrētās lietas, kas stipri saviļņoja tiesībnieku vidi, lasītājiem būs skaidrs (un to nenoliegsim arī mēs), ka aptauju rosināja konkrēts tiesas lēmums medijos plaši atspoguļota un Latvijas sabiedrībā apspriesta konflikta sakarā (pasūtītāja un būvnieka domstarpības Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcijas procesā).

Savukārt šī numura noslēgumā atrodam divus viedokļrakstus. Viens no tiem pievēršas Rīgas iecerei uz 20 gadiem veidot privātās un publiskās partnerības modeli atkritumu apsaimniekošanā un Konkurences padomes kompetencei šāda lēmuma izvērtēšanā, otrs aplūko autonomo subjektu pārvaldes institūciju vēlēšanas un liek konceptuāli pārdomāt nepieciešamos uzlabojumus rektora izvēles procesā simtgadīgajā Latvijas Universitātē.

Bez šaubām, esam pārliecināti, ka mūsu lasītājs ir kritiski domājošs, kompetents un drosmīgs tiesību lietpratējs un tiesību politikas veidotājs, kurš pieradis izdarīt patstāvīgus secinājumus, balstoties uz dažādiem skatpunktiem, maksimāli vispusīgu informāciju un pēc iespējas plašu argumentu bāzi, un kuram "gatavas patiesības" izraisa tikai jaunus piekasīgus jautājumus. Turklāt tieši diskusijās un strīdos var rast ceļu uz labākajiem un taisnīgākajiem risinājumiem, kas veicina jebkuras sistēmas attīstību, mūsu gadījumā – tiesiskās iekārtas izaugsmi.

Tieši tāds arī ir "Jurista Vārda" uzdevums – dot iespēju Latvijas juristu atklātai, kritiskai un brīvai viedokļu apmaiņai par tiesību politikas, tiesību doktrīnas un tiesību piemērošanas jautājumiem ar mērķi attīstīt un uzlabot Latvijas tiesisko sistēmu.

Lasām, analizējam, piekrītam vai kritizējam un paužam savas domas!

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Gailīte D. "Jurista Vārds" un (tiesību) politika. Jurista Vārds, 10.09.2019., Nr. 36 (1094), 2.lpp.
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Intervija
ANO iespējas cīņā pret brīvības prettiesisku atņemšanu
2016. gada oktobrī Apvienoto Nāciju Organizācijas (turpmāk – ANO) Cilvēktiesību padome ANO Darba grupas par prettiesisku brīvības atņemšanu (turpmāk – darba grupa) sastāvā apstiprināja Elīnu Šteinerti, kura bija pirmā ...
Aptauja
Daži jautājumi par uzņēmuma līguma izpratni
Ēriks Smuļko
Skaidrojumi. Viedokļi
Administratīvā pārkāpuma atzīšana par maznozīmīgu
Tiesību normu piemērošanas procesā ir jātiecas sasniegt pēc iespējas taisnīgāku un lietderīgāku rezultātu, kas atbilstu tiesību sistēmai kopumā.1 Demokrātiskā tiesiskā valstī valsts pārvaldei ir jātiecas nodrošināt taisnīgumu ...
4 komentāri
Viktors Šadinovs
Viedoklis
Vai Konkurences padome tiešām ir tiesīga ierobežot likumā noteikto pašvaldības rīcības brīvību, ierosinot piemērot pagaidu noregulējumu?
Rīgas dome šogad lēma uz nākamajiem 20 gadiem visu atkritumu apsaimniekošanu uzticēt vienam operatoram – vairāku uzņēmumu veidotai akciju sabiedrībai "Tīrīga". Secīgi noslēgtajam līgumam ar Rīgas domi, rīdzinieki tika aicināti ...
5 komentāri
Normunds Šlitke
Viedoklis
Par atvasināto un publisko tiesību autonomo subjektu pārvaldes institūciju vēlēšanām
Pēdējā laika notikumi liek uzdot jautājumu, vai problēmas ar augstāko amatpersonu ievēlēšanu ir tikai Latvijas Universitātei (turpmāk – LU). Vai tomēr tā ir "bumba ar laika degli" visiem pašpārvaldes publisko tiesību autonomiem ...
AUTORU KATALOGS