ŽURNĀLS Redaktora sleja

24. Jūlijs 2012 /Nr.30 (729)

Līdz galam nepateiktais tiesībsarga vārds
3 komentāri
Dr.iur.
Gatis Litvins
 

Tiesībsargs šā gada 29. jūnijā atzina, ka personas datu apstrādē Andris Grūtups grāmatā "Maniaks" ir pārkāpis A. B. garantētās tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību. Šis fakts vērtējams gan atzinīgi, gan kritiski.

Atzinīgi tādā ziņā, ka tiesībsargs spējis rast risinājumu nebūt ne vieglajā situācijā gan no tiesiskā, gan emocionālā viedokļa. Kritiski ir vērtējami trīs aspekti: 1) atzinums sniegts vairāk nekā pēc diviem gadiem kopš sūdzības saņemšanas; 2) tiesībsargs ir aprobežojies ar formāla atzinuma sniegšanu un 3) nav sniegts vērtējums valsts pozitīvā pienākuma izpildei.

Sava elastīguma, pieejamības un efektivitātes dēļ tiesībsarga institūcija svarīguma un nozīmes ziņā potenciāli var kļūt par "nākotnes tiesu", tomēr šajā gadījumā, ņemot vērā lietas apstākļus, divu gadu termiņa saprātīgums ir apšaubāms. Iespējams, ka tam ir publiski nezināmi objektīvi iemesli.

Izskatot pārbaudes lietu, tiesībsargam jānoklausās pušu un citu personu paskaidrojumi, jāpieprasa speciālistu atzinumi, kā arī jāveic citas darbības, kas nepieciešamas pārbaudes lietas izskatīšanai. Pārbaudes lietas ietvaros tiesībsargam vispirms jāveicina izlīgums starp strīda pusēm. Ombuds cenšas panākt taisnīgu izlīgumu starp pusēm pat situācijās, kad formāli neviens likums nav pārkāpts. Arī no Tiesībsarga likuma 24. panta sestās daļas un 25. panta otrās daļas nepārprotami izriet tiesībsarga pienākums skaidrot strīda dalībniekiem risinājumu un maksimāli censties panākt iesaistīto dalībnieku vienprātību (izlīgumu) par konkrētās situācijas atrisinājumu, tādējādi atrisinot strīdu un atvieglojot tiesas darbu. Tiesībsargs nav tiesa, kuras nolēmumi vērsti uz strīda izšķiršanu, bet ne atrisināšanu. No atzinuma un publiski pieejamās informācijas neizriet, vai šajā lietā notika samierināšana starp A. Grūtupu un A. B.

Ja puses nespēj vienoties, tiesībsargs sniedz atzinumu, kurā dod vērtējumu pārbaudes lietā konstatētajam. 29. jūnija atzinumā vērtējums ir sniegts, tomēr trūkst citas būtiskas sastāvdaļas – ieteikumi konstatētā pārkāpuma novēršanai, kā arī, ja tas nepieciešams, citi ieteikumi. Līdz ar to, lai arī tradicionāli ombuds izskata sūdzības, tomēr bez vērtējuma sniegšanas lietas faktiskajiem un tiesiskajiem apstākļiem ir jāformulē ieteikumi un, ja nepieciešams, jāseko aktīvai tiesībsarga rīcībai konstatētā pārkāpuma un tā radīto seko novēršanai. No publiski pieejamās informācijas neizriet, ka tiesībsargs plāno veikt kaut kādas aktīvas darbības.

Konkrētajā situācijā ir arī jautājums par valsts pozitīvo pienākumu cilvēka pamattiesību aizsardzībā. Tiesībsargs diemžēl neanalizē, vai valsts ir darījusi visu situācijas apstākļiem nepieciešamo, lai cietušās tiesības un tiesiskās intereses tiktu aizsargātas.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, jāatzīst, ka 29. jūnija atzinums un līdzšinējās tiesībsarga darbības nav vērstas uz rezultātu – tiesību pārkāpuma un tā seku novēršanu. Tomēr vēl nekas nav nokavēts!

komentāri (3)
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Viedoklis
30. Jūlijs 2012 / 12:39
0
ATBILDĒT
Manuprāt, tiesībsarga institūts Latvijā kā jebkurā demokrātiskā valstī ir vairāk kā nepieciešams. Tas kalpo par valstī notiekošo procesu izvērtēšānas mehānismu - vai tie atbilst demorātijas pamatnostādnēm, vai nē. Nepareizi ir gaidīt, ka tiesībsarga institūta pastāvēšana valstī nodrošinās atbildes uz visiem jautājumiem, kas subjektiem varētu rasties, tas tāpēc, ka katrs subjekts, pirmkārt, pats ir atbildīgs par demokrātisku pamatnostādņu ievērošanu savās darbībās. Ir jāpastāv sadarbībai starp sabiedrību un tiesībsarga institūtu.
sm.
24. Jūlijs 2012 / 12:24
0
ATBILDĒT
Nepieciešams gan ir. Labi, ja sabiedrība būtu izglītota, īpaši saistībā ar juridiskiem jautājumiem, pārzinātu savas tiesības, zinātu, cik tālu valsts var iet.. bet tā nebūt nav. Tiesībsargam būtu operatīvi un juridiski jāformulē problēmas raksturs, to iespējami izsakot no indivīda tiesību aizsardzības viedokļa. Piemēram, šajā gadījumā Grūtupam varbūt formāli būtu taisnība (informācija jau līdz tam bija publiski pieejama u.tml.), bet Tiesībsargam būtu jāatrod un jāsniedz tiesisks veids, kā pat šādā gadījumā indivīdam savas tiesības būtu iespējams efektīvi aizsargāt (cilvēktiesību pārākums pār nacionālajiem likumiem vai kā tml.). Tas ir, jābūt advokāta lomā, kurš izdomā taktiku un izvirza tiesiskus argumentus klienta interešu aizsardzībai, nevis vienkārši ar kavēšanos jākonstatē aizskārums.
mja
24. Jūlijs 2012 / 10:15
0
ATBILDĒT
Racionāli, pragmatiski skatoties un atklāti runājot, tas Tiesībsargs nav nedz efektīvs, nedz arī nepieciešams Latvijā.
visi numura raksti
Kristīne Dupate, Solvita Olsena, Aivita Putniņa, Natālija Magazeina, Iveta Ķelle
Numura tēma
Aborts – starp sievietes un nedzimuša bērna tiesībām

Saeimā un sabiedrībā nerimstas diskusija par mākslīgo abortu veikšanas noteikumu pārskatīšanu, un šim jautājumam veltīta arī šīs nedēļas "Jurista Vārda" numura tēma, atspoguļojot dažādus viedokļus.

25 komentāri
Inga Bite
Numura tēma
Par nedzimuša bērna tiesību aizsardzību
Jebkurai diskusijai, lai tā būtu auglīga un nestu izmantojamus rezultātus, nepieciešama vienota izpratne par šīs diskusijas būtību. Pašreiz ekspertiem uzdotais jautājums tās diskusijas būtību, kas šobrīd norisinās Saeimā, neatklāj.
4 komentāri
Madara Smalkā
Skaidrojumi. Viedokļi
Piezīmes par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu elektroenerģijas diferencēto tarifu lietā
Elektroenerģijas diferencēto tarifu lieta pašlaik neapšaubāmi ir viena no aktuālākajām tiesvedībām, par kuru interese ir plašam sabiedrības lokam. Raksta autore vēlas sniegt savu viedokli par Administratīvās apgabaltiesas 2012. gada ...
7 komentāri
Ivonna Krūmiņa
Numura tēma
Abortu tiesiskais regulējums
Pēdējā laikā Latvijā ir aktualizēts abortu jautājums, un, kā liecina autores novērojumi, lielākoties sabiedrībai tiek sniegts diezgan negatīvs viedoklis. Lai gan pilnībā jāpiekrīt, ka aborts nav pozitīvs risinājums, tomēr, ...
Juris Jansons
Tiesību prakse
Par nedzimuša bērna tiesībām
Latvijas Republikas Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisija 2012. gada 12. jūnija sēdē aicināja Latvijas Republikas tiesībsargu Juri Jansonu izteikt viedokli par nedzimuša bērna tiesībām uz ...
AUTORU KATALOGS