ŽURNĀLS Numura tēma

24. Jūlijs 2012 /Nr.30 (729)

Par nedzimuša bērna tiesību aizsardzību
4 komentāri
Mg.iur.
Inga Bite
11.Saeimas deputāte 

Jebkurai diskusijai, lai tā būtu auglīga un nestu izmantojamus rezultātus, nepieciešama vienota izpratne par šīs diskusijas būtību. Pašreiz ekspertiem uzdotais jautājums tās diskusijas būtību, kas šobrīd norisinās Saeimā, neatklāj.

Proti, konkrētās diskusijas pamatā nav nepieciešamība sašaurināt vai ierobežot abortu veikšanas iespēju. Diskusijas pamatā ir deputātu iesniegtais priekšlikums izdarīt izmaiņas Bērnu tiesību aizsardzības likuma 7. pantā, lai noteiktu katram bērnam tiesības uz dzīvību no ieņemšanas brīža un attīstības aizsardzību.1

Pēc būtības Bērnu tiesību aizsardzības likuma2 7. pants jau šobrīd vispārīgi nosaka katra bērna tiesības uz dzīvību un attīstības aizsardzību, un šo normu piedāvāts papildināt ar vārdiem "no ieņemšanas brīža".

Tādējādi redzam, ka diskutējamais priekšlikums nav saistīts ar sievietes tiesībām veikt abortu, bet gan ar to, ko par vērtīgu un aizsardzības vērtu mēs kā valsts un sabiedrība kopumā atzīstam vai neatzīstam.

Pareiza diskusijas būtības noskaidrošana ir ārkārtīgi svarīga, jo pretējā gadījumā, kā tas redzams no idejas atspoguļojuma medijos, diskusija tiek nepamatoti pārvērsta diskusijā par abortu aizliegumu vai ierobežošanu, kas tās fokusu novirza no nedzimušā bērna tiesībām un tā, ko valsts varētu darīt, lai konkrētajam bērnam būtu iespējas piedzimt, uz iespējamu nelegālu abortu skaitu un to iespējami radītām veselības problēmām,3 kas tiešām likumsakarīgi būtu abortu aizlieguma rezultāts, un tieši tādēļ šāds aizliegums netiek apsvērts.

Pašreizējās diskusijas būtība ir nedzimuša bērna tiesības uz dzīvību un attīstības aizsardzību, un diskusijas centrā ir iespējamā valsts palīdzība grūtībās nonākušai topošajai māmiņai, nevis grūtniecības pārtraukšana jeb aborts.

 

Spēkā esošais regulējums nedzimuša bērna tiesību aizsardzībai

Interesanti, ka jau šobrīd spēkā esošais normatīvais regulējums pēc būtības paredz nedzimuša bērna tiesības uz dzīvību un attīstības aizsardzību.

Ārstniecības likuma4 40. pantā ir noteikts: "Ārsts ir atbildīgs par nedzimušas dzīvības saglabāšanu, un viņa pienākums ir mēģināt atrunāt pacienti no grūtniecības pārtraukšanas,5 ja grūtniecība nav pretrunā ar sievietes veselības stāvokli un nepastāv draudi, ka jaundzimušajam būs pārmantojama vai iegūta slimība. Ārstam ir tiesības atteikties izdarīt grūtniecības pārtraukšanu, ja tam nav medicīnisku iemeslu."

Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma6 1. pantā kā šī likuma mērķis noteiktas tiesiskās attiecības seksuālās un reproduktīvās veselības jomā, lai aizsargātu nedzimušu dzīvību un jebkuras personas seksuālo un reproduktīvo veselību. Minētā likuma 6. panta otrā daļa nosaka personas pienākumu izvairīties no grūtniecības pārtraukšanas un izvēlēties reproduktīvo veselību neapdraudošus dzimstības regulēšanas līdzekļus, bet saskaņā ar šā likuma 5. panta ceturto daļu krīzes situācijā nonākušām grūtniecēm un nedēļniecēm pašvaldība nodrošina sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus.

Arī Latvijas Republikas Satversmes 93. pants aizsargā ikviena tiesības uz dzīvību. Jēdziena "ikviens" saturu veido pati sabiedrība. Satversme nav tiesības uz dzīvību piešķīrusi tikai dzimušiem bērniem, bet ikvienam, kuram dzīvība ir dota no dabas. Komentējot attiecīgo Satversmes pantu, profesore Valentija Liholaja konstatē, ka medicīna atzīst intrauterināro periodu par cilvēka dzīves daļu, kas ir viņa bioloģiskās dzīves agrīnais periods.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (4)
4 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
ai_bi
27. Jūlijs 2012 / 09:44
0
ATBILDĒT
Arī no manas puses, paldies Jums par šādas tēmas aktualizēšanu. Ir nācies saskarties, ka pēc autoavārijas gāja bojā vēl nedzimis bērniņš (kādu mēnesi jaunā māmiņa vēl cīnījas par viņu), par ko pēc tam netika uzsākts kriminālprocess pret vainīgo autovadītāju.
Vnk Marija
25. Jūlijs 2012 / 10:58
0
ATBILDĒT
Auglīga diskusija par neauglības tematu :)
K
24. Jūlijs 2012 / 12:29
0
ATBILDĒT
Prieks, ka mums Saeimā ir gudri un cilvēciski politiķi! Lai vairāk būtu tādu kā Inga!
Sieviete
24. Jūlijs 2012 / 12:01
0
ATBILDĒT
Inga, paldies Jums par šo rakstu! Man ļoti simpatizēja veids un forma, kā runājat par šīm lietām - skaidri un konkrēti, bet vienlaikus arī korekti un sievišķīgi iejūtīgi, nenoliedzot un nenoniecinot citādo.. Paldies!!
visi numura raksti
Kristīne Dupate, Solvita Olsena, Aivita Putniņa, Natālija Magazeina, Iveta Ķelle
Numura tēma
Aborts – starp sievietes un nedzimuša bērna tiesībām

Saeimā un sabiedrībā nerimstas diskusija par mākslīgo abortu veikšanas noteikumu pārskatīšanu, un šim jautājumam veltīta arī šīs nedēļas "Jurista Vārda" numura tēma, atspoguļojot dažādus viedokļus.

25 komentāri
Madara Smalkā
Skaidrojumi. Viedokļi
Piezīmes par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu elektroenerģijas diferencēto tarifu lietā
Elektroenerģijas diferencēto tarifu lieta pašlaik neapšaubāmi ir viena no aktuālākajām tiesvedībām, par kuru interese ir plašam sabiedrības lokam. Raksta autore vēlas sniegt savu viedokli par Administratīvās apgabaltiesas 2012. gada ...
7 komentāri
Ivonna Krūmiņa
Numura tēma
Abortu tiesiskais regulējums
Pēdējā laikā Latvijā ir aktualizēts abortu jautājums, un, kā liecina autores novērojumi, lielākoties sabiedrībai tiek sniegts diezgan negatīvs viedoklis. Lai gan pilnībā jāpiekrīt, ka aborts nav pozitīvs risinājums, tomēr, ...
Juris Jansons
Tiesību prakse
Par nedzimuša bērna tiesībām
Latvijas Republikas Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisija 2012. gada 12. jūnija sēdē aicināja Latvijas Republikas tiesībsargu Juri Jansonu izteikt viedokli par nedzimuša bērna tiesībām uz ...
Īsziņas
Tiesneša Laukrozes piemiņai Rīgas apgabaltiesā atklāts bareljefs
4 komentāri
AUTORU KATALOGS