ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

24. Jūlijs 2012 /Nr.30 (729)

Piezīmes par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu elektroenerģijas diferencēto tarifu lietā
7 komentāri
Mg.iur.
Madara Smalkā
zvērināta advokāte birojā "Kronbergs & Čukste" 

Elektroenerģijas diferencēto tarifu lieta pašlaik neapšaubāmi ir viena no aktuālākajām tiesvedībām, par kuru interese ir plašam sabiedrības lokam. Raksta autore vēlas sniegt savu viedokli par Administratīvās apgabaltiesas 2012. gada 25. jūnija spriedumu un atsevišķiem tiesvedības aspektiem, proti, par pieteikuma priekšmetu, komercnoslēpuma aizsardzību, samērīguma principa piemērošanu, kā arī sekām, kādas rastos, ja Administratīvās apgabaltiesas spriedums stātos spēkā.

1. Īss lietas faktisko apstākļu izklāsts

Laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" 2011. gada 27. janvārī tika publicēti AS "Latvenergo" elektroenerģijas diferencētie tarifi saistītajiem lietotājiem (turpmāk – Tarifi), kuru spēkā stāšanās datums bija 2011. gada 1. aprīlis. Tarifi attiecas gan uz mājsaimniecību lietotājiem, gan arī juridiskajām personām, kurām ir tiesības saņemt universālo pakalpojumu un kuras neizmanto iespēju kļūt par brīvā elektroenerģijas tirgus dalībniekiem.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk – SPRK) 2011. gada 16. februārī pieņēma lēmumu Nr. 40 "Par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2008. gada 20. februāra lēmuma Nr. 52 atcelšanu" (turpmāk – Lēmums), ar kuru no 2011. gada 1. aprīļa tika atcelts SPRK 2008. gada 20. februāra lēmums Nr. 52 "Par AS "Latvenergo" elektroenerģijas tirdzniecības diferencētajiem tarifiem saistītajiem lietotājiem", kas noteica Tarifus laika periodā no 2008. gada 1. aprīļa līdz 2011.

komentāri (7)
7 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
interesanti
15. Augusts 2012 / 20:15
0
ATBILDĒT
Gan jau, ka kāds kompetents jurists konsultēja Latvenergo arī pirms tarifu noteikšanas, piemēram, raksta autore. Jo vismaz šobrīd viņa konsultē Latvenergo, ko gan būtu bijis korekti norādīt arī rakstā.
vJUKqDjDaMpu
10. Augusts 2012 / 18:52
0
ATBILDĒT
icIsEN okzscgzggysv
JhmqIovF
9. Augusts 2012 / 10:46
0
ATBILDĒT
QWPbl1 brlqogzepwcf
JqPaBdHXbkx
9. Augusts 2012 / 02:45
0
ATBILDĒT
mmm, it gets pretty mushy if you ovoecrok, or if you make it with extra water like I did in this video although it makes and excellent base for veggie burgers when it\'s mushy
JEjieyRRcy
8. Augusts 2012 / 01:56
0
ATBILDĒT
4K5WVr gcbcmezfcpcu
yQmvLoIBLVQ
7. Augusts 2012 / 18:19
0
ATBILDĒT
Yeah, they get older and it is a little sad. Enjoy the dance csasles. Do you get to sit outside the class by yourself while they are in class? That is my favorite part.
R. Neilands
26. Jūlijs 2012 / 11:21
0
ATBILDĒT
Paldies autorei par komentāru! Jāatzīst, ka Administratīvās apgabaltiesas lēmuma spēkā stāšanās tik tiešām radītu interesantas sekas, jo īpaši no ekonomiskā viedokļa. Taču tas ir jautājums, kas gan Latvenergo, gan SPRK bija jāapsver jau pašā sākumā. Ažiotāža ap šo jautājumu bija liela un neticu, ka neviens kompetents jurists nekonsultēja Latvenergo un vēlāk arī SPRK, ka tarifu dažādošana šādā veidā ir ļoti slidena no likuma viedokļa.

Kas attiecas uz SPRK, tad man kā iedzīvotājam un sabiedrisko pakalpojumu izmantotājam ir sajūta, ka komisija nebūt nedarbojas sabiedrības interesēs, kas kā reiz tai būtu jādara saskaņā ar likuma \"Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem\" 5.pantu. Tas attiecas gan uz Latvenergo, gan uz otru lielāko monopolistu (ne tikai pēc būtības, bet arī pēc statusa).

Tautas valodā runājot, SPRK komisija vadās pēc principa: „nekod rokā, no kuras ēd!” (skat. minētā likuma 29. un 30.pantu).
visi numura raksti
Kristīne Dupate, Solvita Olsena, Aivita Putniņa, Natālija Magazeina, Iveta Ķelle
Numura tēma
Aborts – starp sievietes un nedzimuša bērna tiesībām

Saeimā un sabiedrībā nerimstas diskusija par mākslīgo abortu veikšanas noteikumu pārskatīšanu, un šim jautājumam veltīta arī šīs nedēļas "Jurista Vārda" numura tēma, atspoguļojot dažādus viedokļus.

25 komentāri
Inga Bite
Numura tēma
Par nedzimuša bērna tiesību aizsardzību
Jebkurai diskusijai, lai tā būtu auglīga un nestu izmantojamus rezultātus, nepieciešama vienota izpratne par šīs diskusijas būtību. Pašreiz ekspertiem uzdotais jautājums tās diskusijas būtību, kas šobrīd norisinās Saeimā, neatklāj.
4 komentāri
Ivonna Krūmiņa
Numura tēma
Abortu tiesiskais regulējums
Pēdējā laikā Latvijā ir aktualizēts abortu jautājums, un, kā liecina autores novērojumi, lielākoties sabiedrībai tiek sniegts diezgan negatīvs viedoklis. Lai gan pilnībā jāpiekrīt, ka aborts nav pozitīvs risinājums, tomēr, ...
Juris Jansons
Tiesību prakse
Par nedzimuša bērna tiesībām
Latvijas Republikas Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisija 2012. gada 12. jūnija sēdē aicināja Latvijas Republikas tiesībsargu Juri Jansonu izteikt viedokli par nedzimuša bērna tiesībām uz ...
Īsziņas
Tiesneša Laukrozes piemiņai Rīgas apgabaltiesā atklāts bareljefs
4 komentāri
AUTORU KATALOGS