ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

24. Februāris 2015 /Nr.08 (860)

Partnerattiecību tiesiskais regulējums uzlabotu ievērojamas sabiedrības daļas dzīves kvalitāti
9 komentāri
Evita Goša
juriste, MBLT (Manheimas Universitāte)  

Šā gada janvārī ir rosināts priekšlikums grozījumiem Civillikumā, piedāvājot to papildināt ar jaunu – partnerības institūtu. Šādas ieceres oponenti par vienu no savas pozīcijas centrālajām tēzēm ir izvirzījuši argumentu, ka kopā dzīvojošām personām, kuras sev zināmu iemeslu dēļ nevēlas vai nevar noslēgt laulību, nekāda īpaša tiesiskā aizsardzība nav nepieciešama, jo jau šobrīd tiem ir iespēja visus mantiskos un citu veidu jautājumus nokārtot, slēdzot tiesiskus darījumus. Tāpēc šajā komentārā vērsta uzmanība uz vairākām būtiskām problēmām, ar kurām tomēr ir jāsaskaras nelaulātiem pāriem. Turklāt pretēju dzimumu pāri tās patiesi vismaz var atrisināt, noslēdzot laulību, savukārt viendzimuma pāriem šādas iespējas nav, tāpēc, ieskicējot problēmu loku, atsaukšos tieši uz viendzimuma partneriem.

Saskaņā ar Latvijas Republikas Centrālās statistikas pārvaldes datiem Latvijā ik gadu aptuveni puse laulību attiecībā pret konkrētajā gadā noslēgto laulību skaitu tiek šķirtas, bet apmēram puse jaundzimušo dzimst nelaulātiem vecākiem. Pastāv arī viendzimuma pāru veidotas ģimenes (par kuru skaita noteikšanu valstij nav bijusi interese, neskatoties uz to, ka to ir bijusi iespēja darīt, piemēram, 2011. gadā notikušās tautas skaitīšanas ietvaros, līdzīgi kā tas tika darīts citās Eiropas Savienības dalībvalstīs). Tātad kopumā ievērojams skaits cilvēku veido ģimenes, kuras neizriet no laulības.

Tomēr vairums politiķu joprojām uzskata, ka ģimenes tiesību jomā sabiedrība ir jāpielāgo pastāvošajiem likumiem, nevis ar likumiem jāaizsargā sabiedrība. "Tradicionālās (kristīgās) vērtības" tiek minētas kā galvenais iemesls tam, ka visam jāpaliek kā šobrīd. Kādas potenciāli negatīvas sekas sabiedrībā atstātu plašāka ģimeņu loka tiesiska aizsardzība (piemēram, nereģistrētas pretēju dzimumu pāru un viendzimuma pāru kopdzīves aizsardzība un iespēja viendzimuma pāriem un pretēju dzimumu pāriem reģistrēt partnerattiecības), tā arī netiek paskaidrots. Nekāda paskaidrojuma arī nevar būt, jo neviena no tām daudzajām valstīm, kurās pastāv pāru nereģistrētas kopdzīves un/vai reģistrēto partnerattiecību tiesiskais regulējums, neplāno to atcelt tieši tāpēc, ka nekādu kaitējumu tas sabiedrībai nenodara. Gluži pretēji – šo valstu iedzīvotāju veidotās ģimenes tiek atzītas, novērtētas un pasargātas, tādējādi veicinot šīs ģimenes veidojošo cilvēku lojalitāti savai valstij.

Turpmākajā tekstā es pievērsīšos vairākām būtiskām problēmām, ar kurām jāsaskaras nelaulātiem pāriem.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (9)
9 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
liberasts
25. Februāris 2015 / 16:36
6
ATBILDĒT
Zoofīlus arī Dievs radīja
mazgudrais
25. Februāris 2015 / 13:41
6
ATBILDĒT
cienītā, kur ir teikts, ka tieši tādām iespējām ir jābūt arī homo pāriem? laulība ir institūts ar īpašu jēgu un nozīmi, laulībai līdz ar to ir iespējas, pet šādām tādām attiecībām ekvivalentu iespēju nav
cūkas un govis taču ir mums pašaprotama, likumīga pārtika, bet pamēģiniet, piemēram, suni vai kaķi lietot pārtikā, redzēsiet, kas tad notiks, varēsiet stāstīt tad prokuroram par līdztiesību
Baraks Osama > mazgudrais
25. Februāris 2015 / 17:08
3
ATBILDĒT
Es visu laiku lasu - laulības institūtam esot noteikta jēga. Kas tad ir šī noteiktā jēga, kas to padara tik unikālu un ārpus valsts un likumdevēja ietekmes esošu, un kāpēc valstij un likumdevējam būtu pienākums to sargāt no paplašināšanas? Kādā veidā manas tiesības doties laulībā ar pretējā dzimuma pārstāvi ietekmēs tas, ka kaut kur kādam citam būs tiesības oficiāli noformēt attiecības ar sava dzimuma pārstāvi? Es pieņemu, ka lielākā daļa cilvēku ikdienā nedomā par to, ko viņu kaimiņi vai paziņas, nemaz nerunājot par svešiem cilvēkiem, dara guļamistabā. Varbūt tiem, kas kārām acīm tver dzeltenās preses slejas un lasa, kurš aktieris pašķīries no trešās sievas un kurš mūziķis redzēts bārā ar nepazīstamu meiteni, ir sajūta, ka svešu pieaugušo privātā dzīve ir arī viņu darīšana, bet man, kam tādas lietas nav interesējušas, ir absolūti neiespējami aptvert, kādā veidā manu dzīvi vai manas subjektīvās tiesības ietekmē tas, vai šajā valstī tiek noslēgtas 10 vai 10000 laulības vai partnerattiecības un kas ar ko to izdara.
Evux > Baraks Osama
26. Februāris 2015 / 09:49
2
ATBILDĒT
"Kādā veidā manas tiesības doties laulībā ar pretējā dzimuma pārstāvi…" – jautājums ir bezjēdzīgs, jo sabiedrība nesastāv no viena Baraka Osamas, un tiesību mērķis nav tikai Baraka Osamas interešu aizsardzība.
Homērs > Baraks Osama
26. Februāris 2015 / 06:40
2
ATBILDĒT
"laulības institūtam esot noteikta jēga. Kas tad ir šī noteiktā jēga"
Tikai savienība vīrietis + sieviete var radīt bērnus - nākamos nodokļu maksātājus. Laulība starp vīrieti un sievieti ir abpusēju saistību uzņemšanās veidot kopīgu saimniecību, kas vismaz 90% gadījumā nozīmē arī radīt pēcnācējus (nākamos nodokļu maksātājus). Ja es gribu, lai kaut kad nākotnē man maksātu pensiju, man ir jāgrib, lai Latvijā dzimst bērni, tādēļ valstij ir jāsargā vīrieša un sievietes savienība kā vienīgā pareizā. Tas ir valsts nākotnes un arī valsts drošības jautājums. Kaut kādi cilvēktiesību argumenti te var "pastāvēt pie ratiem".
Evux > Homērs
26. Februāris 2015 / 09:56
1
ATBILDĒT
Pilnīgi piekrītu, taču "cilvēktiesību argumenti" te jāliek pēdiņās, jo "viendzimuma laulību" aizstāvju piesauktajiem argumentiem nav nekāda sakara ar universālajām cilvēktiesībām (sk. Vispārējo cilvēktiesību deklarāciju). Tie ir neomarksisma kustības ideoloģiskie argumenti, kas ietērpti "cilvēktiesību valodā", tāpat kā "veco" marksistu (komunistu) ideoloģiskie argumenti maskējās aiz "strādnieku interesēm".
Viesturs
25. Februāris 2015 / 10:57
1
ATBILDĒT
Man ļoti pamatoti likās, ka autore pieminēja arī vīriešus uzturlīdzekļu nemaksātājus. Es viņai tiešām noticēju, un saprotu savu līdzšinējo alošanos apspriežamajā jautājumā.
katoliete
24. Februāris 2015 / 19:35
1
ATBILDĒT
uz kādu, interesanti, nelaimi nez iepriekšējais komentētājs atsaucas??
kvalitāte
24. Februāris 2015 / 17:27
2
ATBILDĒT
Visai savtīgi tā gribēt - kādai daļai dzīvi uzlabot, uz kādas citas daļas nelaimes rēķina.
visi numura raksti
Gatis Litvins
Informācija
Diskusija par partnerattiecību reģistrāciju Latvijā un Igaunijas pieredze
Igaunijas parlaments 2014. gada 9. oktobrī tikai ar divu balsu pārsvaru pieņēma Reģistrētas kopdzīves likumu (Registered Partnership Act – angļu val.), bet Latvijā par šādu iespēju vai kaut ko tamlīdzīgu vēl tikai diskutē, tai ...
2 komentāri
Veiko Spolītis
Skaidrojumi. Viedokļi
Partnerība – cilvēktiesību aizsardzība esošām kopdzīves formām

Lai neveidotu jaunu partnerattiecību tiesisko regulējumu īpašā likumā, esmu iesniedzis īsu un vienkāršu iniciatīvu, kas organiski iekļauj partnerības institūtu esošajā civiltiesību sistēmā.

29 komentāri
Baiba Rudevska
Skaidrojumi. Viedokļi
Viendzimuma pāru kopdzīves regulējuma tiesībpolitiskā problemātika
Par viendzimuma pāru problemātiku "Jurista Vārda" slejās līdz šim rakstīts samērā maz, tādēļ autore pacentīsies izvērstā veidā izklāstīt savu nostāju šajā jautājumā, cerot ar to veicināt konstruktīvu diskusiju kolēģu ...
55 komentāri
Olga Beinaroviča
Skaidrojumi. Viedokļi
Ārpuslaulības kopdzīves regulējuma harmonizācijas tendences un nākotnes perspektīvas Eiropā
Lai gan tradicionālās ģimenes, kas sastāv no vīra, sievas un bērniem, izpratne joprojām tiek uzskatīta par normu Eiropā, tā vairs nav vienīgā ģimenes dzīves forma. Personas bieži izvēlas veidot ārpuslaulības kopdzīvi (turpmāk – ...
2 komentāri
Tieslietu ministrija
Tiesību politika
Tieslietu ministrs: laulības un ģimenes jēdziens Latvijā paliks nemainīgs

Tieslietu ministra Dzintara Rasnača atbilde uz lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" atklāto vēstuli.

AUTORU KATALOGS