ŽURNĀLS Informācija

24. Februāris 2015 /Nr.08 (860)

Diskusija par partnerattiecību reģistrāciju Latvijā un Igaunijas pieredze
2 komentāri

Igaunijas parlaments 2014. gada 9. oktobrī tikai ar divu balsu pārsvaru pieņēma Reģistrētas kopdzīves likumu (Registered Partnership Act – angļu val.), bet Latvijā par šādu iespēju vai kaut ko tamlīdzīgu vēl tikai diskutē, tai skaitā arī šajā "Jurista Vārda" numurā.

Reģistrētas kopdzīves likumu Igaunijā trešā lasījuma balsojumā 40 deputāti atbalstīja, 38 bija pret likuma pieņemšanu, 10 deputāti atturējās, bet 13 nepiedalījās balsojumā. Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess izsludināja likumu, un tas stāsies spēkā 2016. gada 1. janvārī.

Vienlaikus jāņem vērā, ka pašreiz Igaunijā vēl nav izstrādāts pilnīgs tiesiskais regulējums. Jāgroza vēl citi saistītie normatīvie akti, lai pilnībā ieviestu partnerattiecību institūtu. Turklāt jāņem vērā, ja Reģistrētas kopdzīves likuma pieņemšanai pietika ar vienkāršu parlamenta deputātu balsu vairākumu un nevajadzēja 51 deputāta atbalstu no visiem parlamenta deputātiem (101), tad ieviešanas likumu pieņemšanai būs nepieciešams šāds vairākums. 2015. gada martā notiks parlamenta vēlēšanas. Līdz ar to vēl pastāv neziņa, kā partnerattiecību institūts attīstīsies Igaunijā.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (2)
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
miglā tīts
24. Februāris 2015 / 09:26
1
ATBILDĒT
Vai kāds var populāri paskaidrot,kāpēc heteroseksuāliem pāriem nepietiek ar laulību? Par viendzimuma pāriem nerunāsim,jo tiem nav laulības iespēju,un kaut kā tās attiecības ir regulējamas.Varbūt kādam ir tabuliņa ar atšķirībām starp laulību un "partnerattiecībām".Ja šādu atšķirību nav,tad atkal atgriezīšos pie pirmā jautājuma.
Alberta ielas bruģis > miglā tīts
24. Februāris 2015 / 09:40
1
ATBILDĒT
Tādēļ, ka negrib saistības. Savākt mantas un aiziet ir vieglāk nekā pēc tam vēl iet pie notāra, vai arī sliktākā gadījumā (ja kāds neatzīst) uz tiesu un tiesāties. Visi taču zina tos stāstus par to cik "mīļi" paliek bijušie laulātie šķiršanās procesā.

Taisīt šādu partnerattiecību regulējumu tikai tā iemesla dēļ, ka tāds ir citās valstīs, domāju, ka nav vērts. Jo šis partnerattiecību institūts pēc būtības ir kā krievi saka "podjobka", ne tur īsti laulība, ne tur īsti civillaulība. Ja cilvēki ir pieauguši un uzskata, ka tiem ir nopietnas attiecības, tad pieņemiet arī pieauguša cilvēka cienīgu lēmumu un oficiāli apprecies.
visi numura raksti
Veiko Spolītis
Skaidrojumi. Viedokļi
Partnerība – cilvēktiesību aizsardzība esošām kopdzīves formām

Lai neveidotu jaunu partnerattiecību tiesisko regulējumu īpašā likumā, esmu iesniedzis īsu un vienkāršu iniciatīvu, kas organiski iekļauj partnerības institūtu esošajā civiltiesību sistēmā.

29 komentāri
Evita Goša
Skaidrojumi. Viedokļi
Partnerattiecību tiesiskais regulējums uzlabotu ievērojamas sabiedrības daļas dzīves kvalitāti
Šā gada janvārī ir rosināts priekšlikums grozījumiem Civillikumā, piedāvājot to papildināt ar jaunu – partnerības institūtu. Šādas ieceres oponenti par vienu no savas pozīcijas centrālajām tēzēm ir izvirzījuši argumentu, ka ...
9 komentāri
Baiba Rudevska
Skaidrojumi. Viedokļi
Viendzimuma pāru kopdzīves regulējuma tiesībpolitiskā problemātika
Par viendzimuma pāru problemātiku "Jurista Vārda" slejās līdz šim rakstīts samērā maz, tādēļ autore pacentīsies izvērstā veidā izklāstīt savu nostāju šajā jautājumā, cerot ar to veicināt konstruktīvu diskusiju kolēģu ...
55 komentāri
Olga Beinaroviča
Skaidrojumi. Viedokļi
Ārpuslaulības kopdzīves regulējuma harmonizācijas tendences un nākotnes perspektīvas Eiropā
Lai gan tradicionālās ģimenes, kas sastāv no vīra, sievas un bērniem, izpratne joprojām tiek uzskatīta par normu Eiropā, tā vairs nav vienīgā ģimenes dzīves forma. Personas bieži izvēlas veidot ārpuslaulības kopdzīvi (turpmāk – ...
2 komentāri
Tieslietu ministrija
Tiesību politika
Tieslietu ministrs: laulības un ģimenes jēdziens Latvijā paliks nemainīgs

Tieslietu ministra Dzintara Rasnača atbilde uz lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" atklāto vēstuli.

AUTORU KATALOGS