ŽURNĀLS Informācija

14. Jūnijs 2016 /Nr.24 (927)

Trauksmes zvani Maksātnespējas procesa administratoriem
5 komentāri
Foto: Reinis Inkēns, Saeimas administrācija

Izbeigsim aizbildināties un taisnoties, noraudzīties uz nejēdzībām, nesodāmību, beidzot ir jārīkojas un rīcība noteikti sekos – tā vienā teikumā varētu raksturot noskaņojumu diskusijā par tiesiskumu maksātnespējas procesā, ko 3. jūnijā rīkoja Saeima sadarbībā ar Ārvalstu investoru padomi Latvijā un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru.

Diskusija notika visaugstākajā līmenī, jo bija izdevies kopā sapulcināt visu trīs valsts varas atzaru – likumdevējvaras, izpildvaras un tiesu varas – pirmās un atbildīgās personas. Diskusijā piedalījās arī diplomātiskā korpusa pārstāvji un, galvenais, uzņēmēji, lai kopīgi apspriestu un pieņemtu lēmumus, kas jādara, lai maksātnespējas jomā tiktu ievērots tiesiskums.

"Maksātnespējas sistēmas kvalitāte ietekmē ne tikai privāto, bet skar arī publisko sektoru – valsts budžets zaudē ievērojamus līdzekļus, kas netiek atgūti maksātnespējas procesos. Starptautiskā prakse liecina, ka finansiālās grūtībās nonākušu uzņēmumu glābšana ļauj kreditoriem atgūt lielāku līdzekļu daļu nekā uzņēmumu likvidācija.

komentāri (5)
5 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Advokāts
15. Jūnijs 2016 / 17:50
0
ATBILDĒT
Man ļoti patika komentārs pie Inetas Ziemeles intervijas - "Latvijā nav tiesību zinātne. Ir tikai blāva ēna. Vispirms mums ir advokāti, tiesneši u.c., bet tad viņi uz brīdi kļūst pasniedzēji. Savukārt brīvajā laikā uz advokātu un tiesnešu darba prakses un zināšanu pamata viņi ir zinātnieki."
Es teiktu, ka vispirms mums ir maksātnespējas administratori un tiesu izpildītāji - varbūt, ja viņi ko atmestu, varētu runāt par tiesību zinātnes attīstību.
Nezinītis
14. Jūnijs 2016 / 16:44
0
ATBILDĒT
Ir zināmas cerības, ka tieslietu ministrs šoreiz patiešām kaut ko paveiks.
Ja viņš ir paziņojis, ka no 300 administratoriem paliks tikai trešā daļa - 100, tas jau ir kaut kas! Tātad diez vai tur paliks "slavenie" administratori. Gribot negribot tos būs jāatbrīvo. Tikai jautājums, vai ministrs atzīst, ka iepriekš pieļautas pamatīgas, iespējams, apzinātas kļūdas. Interesanti, kas bija tie, kas bīdīja daudzos un dažādos grozījumus Maksātnespējas likumā, lai situācija būtu tāda, kāda tā ir pašlaik un jāatgriežas pie sākotnējā.
Jāatzīst, ka iepriekš pieļautas nopietnas kļūdas. Interesanti, kas bīdēja dažādos un nebeidzamos grozījumus Maksātnespējas likumā, lai situācija būtu tāda, kāda tā ir pašlaik.
Magone > Nezinītis
14. Jūnijs 2016 / 17:45
1
ATBILDĒT
Kas jau tagad traucē atbrīvot "slavenos" administratorus?
Nezinītis > Magone
15. Jūnijs 2016 / 17:41
0
ATBILDĒT
Tāpēc jau mani sauc Nezinītis.
Magone
14. Jūnijs 2016 / 14:17
2
ATBILDĒT
Laikam gaidīt kaut kādu konsekvenci attiecībā uz prasībām, kādas personas var būt maksātnespējas administratori, ir par daudz prasīts (kur nu vēl par citiem mn jautājumiem).
Pats sākums. 2003.gads –par administratoriem var būt juristi un ekonomisti/finansisti, kā arī vadītāji ar 3 gadu pieredzi.
Pēcāk –par administratoriem var būt tikai juristi (faktiski jau jābūt juristam). Maksātnespējas lik.13.pants.
Viens administrators vēršas Satversmes tiesā, jo ir ekonomists un tik īsā laikā nav iespējams kļūt par diplomētu juristu.
Pamatojoties uz Satversmes tiesas spriedumu, termiņš pagarināts, iestrādāti Pārejas noteikumi Maksātnespējas likumā Nr.7:
" Administratoriem, kuriem sertifikāti izsniegti atbilstoši likuma “Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju” 13.panta prasībām ….bet kuriem nav augstākās izglītības tiesību zinātnē, šā likuma 13.panta pirmās daļas 2.punktā minētā prasība par augstāko izglītību tiesību zinātnē piemērojama no 2022.gada 1.janvāra. Ja šā punkta pirmajā un otrajā teikumā minētais administrators nav uzsācis studijas izglītības iestādē augstākās izglītības iegūšanai tiesību zinātnē, viņš līdz 2014.gada 1.janvārim uzsāk tās …"
Tie administratori, kuri bija tikai ekonomisti/finansisti uzsāka studijas tiesību zinātnē līdz 2014.gada 1.janvārim.
Pagāja 2 gadi. Tagad lasām -par administratoriem varēs būt gan juristi, gan ekonomisti, finansisti, kā arī varēs strādāt citu ES dalībvalstu mn administratori.
Tad kāda vella pēc iepriekš lika uzsākt studijas juridiskajā fakultātē?!
Nemaz neminēšu jezgu ap to, vai advokāti varēs būt mn administratori, var viņu darbs ir savienojams ar valsts amatpersonas statusu un n-tajiem pieteikumiem Satversmes tiesā. Stāties advokatūrā, nestāties? Tieslietu ministrs saka, redziet, kā administratori pretojas reformām, baidās, ka viņus uzraudzīs KNAB. Nospļauties par KNAB, vērsās Satversmes tiesā, jo nesaprata savas tiesības –ko drīkstēs, ko nedrīkstēs, ar ko drīkstēs mn administratora darbu savienot utt.
Tātad, sausais atlikums uz šodienu –mn administratori ir juristi (vai daži drīzumā tādi būs). Liela daļa no viņiem ir arī ekonomisti, finansisti. Man nav skaidrs, kādēļ atkal jāatgriežas pie sākotnējā regulējuma –ka var būt tikai ar ekonomisko, finansista izglītību. Faktiski prasības tiek pazeminātas. Varbūt ir vēlme iepludināt jaunus administratorus –ekonomistus. Bet uzstādījums ir –samazināt esošos no 324 uz 100. Neiet kopā.
Vai kādam ir skaidrs, kas notiek? Kārtējās reformas bez jēgas un saprašanas?
visi numura raksti
Viktorija Alksne, Krišjānis Bušs
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesāšanās kā dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana: ES konkurences tiesību piemērs
Eiropas Savienības konkurences tiesību telpā arvien aktuālāka kļūst diskusija par to, vai tiesvedības uzsākšana gadījumā, kad tiesību pārkāpējs ir paudis gatavību veikt noteiktas darbības pārkāpuma novēršanai, ir uzskatāma par ...
2 komentāri
Dina Gailīte
Intervija
Latvijas tiesību zinātnei nepieciešamas fundamentālas reformas
Ineta Ziemele ir ne vien tiesnese ar pieredzi Eiropas Cilvēktiesību tiesā un šobrīd – Satversmes tiesā, bet arī ilggadēja augstskolu pasniedzēja un tiesību zinātniece. Tieslietas I. Ziemele ir studējusi Latvijas Universitātes ...
10 komentāri
Jānis Neimanis
Skaidrojumi. Viedokļi
Starp mašīnām un motoriem
Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departaments 2012. gada 17. decembrī pieņēma lēmumu, ar kuru Senāts atzina, ka par zādzību no transportlīdzekļa atzīstama ar iekļūšanu transportlīdzeklī saistīta jebkuras transportlīdzeklī ...
32 komentāri
Igors Ivanovs
Skaidrojumi. Viedokļi
Kukuļa izspiešanas nošķiršana no kukuļa pieprasīšanas
Robeža starp kukuļa izspiešanu un kukuļa pieprasīšanu ir trausla, un tiesību normu piemērotājiem var rasties grūtības nošķirt abus minētos noziedzīgos nodarījumus. Tomēr šo abu noziedzīgu nodarījumu precīza norobežošana ir ...
Tiesību politika
Jauna Valsts aizsardzības koncepcija
Aizsardzības ministrijas saskaņā ar Nacionālās drošības likuma 29. pantu un balstoties uz militāro draudu analīzi izstrādātā Valsts aizsardzības koncepcija tika atbalstīta Ministru kabineta 2016. gada 24. maija sēdē (protokola Nr. 25 ...
AUTORU KATALOGS