ŽURNĀLS Redaktora sleja

16. Februāris 2021 /Nr.7 (1169)

Demokrātija un tiesiskums pandēmijas apstākļos
1 komentāri
Guna Japiņa
"Jurista Vārda" tematiskā izdevuma viesredaktore, Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta direktore 

Nule tika atzīmēta Satversmes 99. dzimšanas diena. Kā viss šajos laikos – pandēmijas ēnā. Taču šis "Jurista Vārda" tematiskais laidiens ir veltījums nevis pandēmijai, bet Satversmē nostiprinātajiem valsts pamatiem – demokrātijai un tiesiskumam, kas šodienas situācijā ir īpaši paturami prātā kā standarts, ar ko samērot lēmumu pieņēmēju un tiesību piemērotāju rīcību.

Jebkura krīzes situācija liek rīkoties ātri, izlēmīgi, radikāli. Tādēļ iemeslu neapmierinātībai šodien var būt daudz: lēmumu straujā mainība, nereti nepietiekamais lēmumu pamatojums, dialogs ar dažādām interešu grupām un lēmumu izskaidrošana sabiedrībai, vāja sabiedrības tiesiskā apziņa un atskārsme, ka to izmanto juristi, kuru darba kvalitāte ne vienmēr ir pietiekami augsta, bet dažkārt – pat diletantiska.

Ar šādiem izaicinājumiem saskaras ne tikai Latvija, bet arī citas valstis. Vēl jo vairāk – mūs sasniedz informācija par sabiedrības neizpratni vai protestiem tieši demokrātijās. Tas liek aizdomāties par to, ka izaicinājumi un iziešana ārpus komforta zonas pieder pie demokrātijas. Bez tam pandēmija ir radījusi jaunu realitāti, taču tā nav radījusi ar jurisprudenci saistītas problēmas, kuru mums nav bijis jau agrāk.

Tādēļ šis izdevums apvieno lēmumu sagatavotāju un tiesību piemērotāju viedokļus par aspektiem, kas ir aktualizējušies un par kuriem nācies īpaši aizdomāties pandēmijas kontekstā. Zema tiesiskā apziņa un tiesību nihilisms, ko nereti palīdz uzturēt arī informatīvā telpa, nevēlēšanās uzņemties atbildību par savu dzīvi vai savu darba rezultātu, resoriska vai, gluži otrādi, pārāk radoša pieeja juridisku jautājumu risināšanā, rīcības gaidīšana no citiem, savu interešu prioritizēšana iepretim citām – šādas parādības atpazīs ikviens Latvijas tiesībnieks arī gluži ikdienišķās situācijās.

Tiesību norma pati par sevi nerisina problēmu, nerada ienākumus, nemazina pandēmiju. To dara cilvēki, kas veido likumu un tam seko. Nevienam no mums nav pieredzes, kā vispareizāk jārīkojas globālās pandēmijas apstākļos. Tā ir mācīšanās darot. Taču tā ir iespēja paraudzīties uz situāciju no plašākas perspektīvas viedokļa, atzīt, secināt un sadarbojoties izlabot. Kopīgs apzināts darbs šai virzienā būtu lieliska dāvana Satversmes 100. jubilejā, ko svinēsim pēc gada.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Japiņa G. Demokrātija un tiesiskums pandēmijas apstākļos. Jurista Vārds, 16.02.2021., Nr. 7 (1169), 2.lpp.
VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Varbūt viedi nevis radikāli?
16. Februāris 2021 / 12:08
4
ATBILDĒT
Ja rīcība būtu bijusi vieda, faktos un cilvēcībā balstīta, nevis radikāla, kā piedāvā slejas autore, mūsu šodiena būtu saulaināka. Nosodīt sabiedrības protestus, nozīmē neizprast demokrātijas būtību. Un kādu atbildību gan var uzņemties cilvēce, kas ir ieslodzīta četrās sienās, kuras apklusināšanai tiek maksāti dažādi pabalstiņi. Sabiedrība grib un var uzņemties atbildību, taču nez kādēļ tas sabiedrībai netiek ļauts.
Labā ziņa ir tā, ka, lai kādus likumus šobrīd kāds arī pieņemtu, dabas likumus, kas nosaka visu, neviens nav atcēlis. Un dabā viss vienmēr sliecas uz līdzsvaru un izlīdzinājumu, naktij vienmēr seko diena, un mēs tuvojamies rīta stundai!
visi numura raksti
Dina Gailīte
Intervija
Spriedze starp Satversmes tiesu un likumdevēju ir neizbēgama
Šogad decembrī Satversmes tiesa svinēs 25 gadu jubileju. Kopš pirmsākumiem tā bijusi viens no Latvijas tiesiskās sistēmas transformācijas un attīstības dzinuļiem, tai skaitā, izmantojot tiesību piemērošanas metodes, kas postpadomju ...
Guna Japiņa, Vents Sīlis
Skaidrojumi. Viedokļi
Kā sadziedēt plaisu starp brīvību un atbildību
Līdz ar katras nākamās sabiedriskās aptaujas rezultātu publiskošanu ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir iespēja ieraudzīt, cik Latvijā atkal "viss ir slikti". Vienlaikus Latvijas politologu, sociologu, juristu aprindās regulāri un ...
14 komentāri
Kristīne Līce
Skaidrojumi. Viedokļi
Cilvēktiesības nav egocentrisms, valsts nav Laimes lācis
Pirms kāda laika populāra bija anekdote par vīru, kurš izmisīgi lūdzis Dievu, lai ļauj tam laimēt lielu naudu loterijā. Vīrs lūdzies vienu dienu, otru dienu, bet naudas nav. Arī pēc nedēļas nav. Vīrs jau dusmīgs, pārmet Dievam, ka ...
1 komentāri
Laila Medina
Skaidrojumi. Viedokļi
Covid-19 ierobežošana demokrātijas apstākļos
9 komentāri
Rita Ruduša
Skaidrojumi. Viedokļi
Noziegums, sods un mediji: ziņu ietekme uz tiesiskuma uztveri
Jo spēcīgāki neatkarīgie mediji, jo lielāks caurspīdīgums, jo informētāka sabiedrība, jo kvalitatīvāka valsts pārvaldība, jo lielāka sabiedrības uzticība demokrātijai – šī vienkāršā formula, ko vienkāršoti mēdz apzīmēt ...
1 komentāri
AUTORU KATALOGS