ŽURNĀLS Intervija

8. Februāris 2005 /Nr.5 (360)

Tiesu varai pašai jāspodrina savs gods
1 komentāri

Tiesu varai pašai jāspodrina savs gods

Tieslietu ministre Solvita Āboltiņa intervijā “Jurista Vārdam”

ABOLTINA.PNG (101975 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

– Kā jūs, būdama tieslietu ministres amatā, vērtējat tiesu varas sakārtotību?

– Atjaunot uzticību tiesu varai ir man svarīgākais mērķis. Pagājušā gada nogalē veiktā aptauja parādīja, ka sabiedrība uzskata: tiesas ir otra korumpētākā institūcija aiz politiķiem. Tas ir patiešām briesmīgi, jo vajadzētu būt pilnīgi otrādi – cilvēkam ir jādodas uz tiesu ar pārliecību, ka tur tiks aizstāvētas viņa aizskartās tiesības, atjaunota pareizā lietu kārtība. Ja iedzīvotājiem nav pārliecības, ka viņi var panākt taisnību likumīgā veidā, ar juridiskiem līdzekļiem, tad tas ir ļoti slikti. Tādēļ tiesu varas sakārtošana noteikti ir mūsu prioritāte.

Kāds būs jaunais Tiesu iekārtas likums

– Iepriekšējā valdība atsauca Saeimai nodoto Tiesu iekārtas likumprojektu. Kur tas atrodas šobrīd, cik tālu izstrādāts?

– Šis likumprojekts no Saeimas tika atsaukts, pamatojot to ar pašu tiesnešu iebildēm. Kaut arī iepriekšējā valdība bija lēmusi, ka līdz pagājušā gada decembrim šis projekts tiks iesniegts Saeimā vēlreiz, tas netika izdarīts.
Manuprāt, svarīgākais, kam šajā likumā būtu jāparādās, ir: tiesnešu sociālās aizsardzības normas un tiesnešu darba kvalitātes vērtēšanas un karjeras izaugsmes kārtība. Turklāt kā priekšnoteikumam tiesnešu darba kvalitātei jākalpo arī ļoti rūpīgai tiesnešu kandidātu atlasei.
Ir jāmaina arī tiesnešu disciplināratbildības kārtība. Šobrīd disciplinārlietas praktiski ierosina vai nu Augstākās tiesas priekšsēdētājs, vai tieslietu ministrs. Ja mēs skatāmies pasaulē, tad redzam, ka tendence ir pilnīgi pretēja – tiesneši ļoti augstu vērtē savas profesijas prestižu un paši vēršas pret negodīgiem vai aizdomīgiem kolēģiem, to sauc par pašattīrīšanos. Latvijā diemžēl tādas tendences pagaidām nav manāmas.
Jāatzīst, ir arī radikāls viedoklis – lai uzlabotu tiesnešu darbu, vajadzētu atteikties no tiesneša iecelšanas amatā uz mūžu. Tomēr es šādu pozīciju neatbalstu, jo ne jau iecelšana uz mūžu ir problēmas cēlonis. Galu galā – kā Saeima ieceļ, tā Saeima var arī jebkuru tiesnesi atcelt.
Manuprāt, jārīkojas citādi – jāsakārto tiesu iekārta ar manis jau minēto mehānismu palīdzību, un tie jāiestrādā jaunajā Tiesu iekārtas likuma projektā.

– Vai jūs atbalstāt neatkarīgas Tieslietu padomes kā tiesu varas neatkarības garanta izveidošanu?

– Es neatbalstu Tieslietu padomes izveidošanu tajā formā, kādā tā bija paredzēta Tiesu iekārtas likuma projekta iepriekšējā redakcijā.

komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Anonīms lietotājs
13. Februāris 2005 / 17:56
0
ATBILDĒT
Nu solīt jau daudzi ir solījuši, bet tiesneša palīgs, kā saņēma amatalgu pēc nodokļu atskatījumiem, 120,00LVL tā arī saņem. Un ja sāk streikot tiesu darbinieki- sekretāti, palīgi, tulki.....
visi numura raksti
Informācija
Aiztur trīs maksātnespējas administratorus
Informācija
Reģistrē sūdzību par ilgu tiesāšanos
Informācija
No apgabaltiesas uz Augstāko tiesu
Informācija
Administratīvās tiesas: pirmais gads
2 komentāri
Artis Stucka
Skaidrojumi. Viedokļi
Administratīvās lietas izskatīšanas stadijas
AUTORU KATALOGS