ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

15. Janvāris 2008 /Nr.2 (507)

Kriminālistikas vieta zināšanu sistēmās
Dr.iur.
Vladimirs Terehovičs
Baltijas Starptautiskās akadēmijas asoc.prof. 
Dr.iur.
Elita Nīmande
LU Juridiskās fakultātes Krimināltiesisko zinātņu katedras lektore 

Kas ir kriminālistika? Uz šo jautājumu var atbildēt jebkurš. Atbildes būs dažādas, un katram savā ziņā būs taisnība. Terminu "kriminālistika" pirms vairāk nekā 100 gadiem ieviesa Hanss Gross (Hans Gross, 1847- 1915). Pa šo laiku jēdziens, kuru apzīmē ar minēto terminu, izraisījis zinātkāri un nepārejošu interesi visos sabiedrības slāņos vairākās paaudzēs.

Kas ir kriminālistika? Uz šo jautājumu var atbildēt jebkurš. Atbildes būs dažādas, un katram savā ziņā būs taisnība. Terminu "kriminālistika" pirms vairāk nekā 100 gadiem ieviesa Hanss Gross (Hans Gross, 1847–1915). Pa šo laiku jēdziens, kuru apzīmē ar minēto terminu, izraisījis zinātkāri un nepārejošu interesi visos sabiedrības slāņos vairākās paaudzēs.

 

Jēdziena dažādās nozīmes

Vēsturiski izveidojies, ka kriminālistika izpaužas kā četru līmeņu (nozīmju) jēdziens. Katras jēdziena "kriminālistika" nozīmes pamatā bijis izzināšanas uzdevums, kas ne tikai radījis jēdziena nozīmi, bet arī noteicis tā specifisko vietu konkrētā cilvēka domāšanas konceptuālajā sistēmā.

Pirmajā zināšanu līmenī (nozīmē) jēdziens "kriminālistika" tiek lietots tā sauktajā ikdienas izpratnē. Šī izpratne galvenokārt veidojusies cilvēkiem, kam nav speciālas izglītības un kas profesionāli nav saistīti ar noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanas problēmām. Savus spriedumus viņi balsta uz personiskiem iespaidiem, būdami vai nu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā cietušie vai liecinieki, vai arī izmeklēšanas procesa liecinieki, vai arī izmanto citu cilvēku pieredzi šajā jomā.1 Turklāt šā priekšstata saturs vēl tiek papildināts ar tenkām, izdomājumiem u. tml. Nereti šīs kategorijas cilvēku stāsti par zināšanām kriminālistikā sākas ar vārdiem: "Dzirdēju, ka bija šāds gadījums…", "Man stāstīja pazīstams izmeklētājs (kriminālmeklēšanas darbinieks)..." u. tml.

Otrajā nozīmē jēdziens "kriminālistika" izpaužas tā, kā to savos darbos attēlojuši dažādu mākslas žanru (detektīvliteratūra, dažkārt bijušo tiesībaizsardzības institūciju darbinieku memuāri, detektīvkino un video u. tml.) pārstāvji. Šādu darbu sižetu pamatā parasti ir tiesībsargājošo institūciju vai privātdetektīvu un noziedznieku pretstatījums kā labā cīņa pret ļauno.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Sergejs Rudāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Darījuma rakstiska forma
Par darījuma formu Latvijas juridiskajā literatūrā rakstīts samērā daudz. Taču līdz šim brīdim nav aplūkots svarīgs jautājums par darījuma rakstveida formas regulējuma pretrunīgumu un neatbilstību rakstiskas formas mērķim. ...
Diāna Hamkova
Skaidrojumi. Viedokļi
Goda un cieņas civiltiesiskās un krimināltiesiskās aizsardzības nianses
Neraugoties uz Krimināllikumā jau iepriekš veiktajām izmaiņām goda un cieņas tiesiskās aizsardzības regulējumā, diskusija par atsevišķu tiesību normu, kas nosaka atbildību par goda un cieņas aizskaršanu, dekriminalizāciju ...
Aira Strautmane
Skaidrojumi. Viedokļi
Arī tiesas sēdē var aizskart godu un cieņu
Šajā rakstā autore aplūkos jautājumu, vai arī tiesas sēdē var aizskart cilvēka godu un cieņu, kā arī analizēs minēto problēmu, šādu darbību sekas un novēršanas iespējas.
1 komentāri
Tiesību prakse
Lēmums anulēt izsniegto darbnespējas lapu ir administratīvais akts
Ārsts, izsniedzot darbnespējas lapu, un ārstniecības iestādes vadītājs, anulējot izsniegto darbnespējas lapu, rīkojas valsts pārvaldes jomā; ārstniecības iestādes vadītāja lēmums anulēt izsniegto darbnespējas lapu ir ...
Tiesību prakse
Kriminālprocesa likuma 26. nodaļas normas faktiski satur arī materiālo tiesību normas
Kriminālprocesa likuma 26. nodaļas normas faktiski satur arī materiālo tiesību normas. Līdz ar to, izlemjot pieteikumu par radītā kaitējuma kompensāciju, tostarp arī par morālo aizskārumu, tiesai jāvadās no tām.
AUTORU KATALOGS