ŽURNĀLS Nedēļas jurists

20. Oktobris 2009 /Nr.42 (585)

Laila Medina
15 komentāri

Jūsu nozīmīgākais līdzšinējais sasniegums juristes karjerā

Lai arī es, protams, esmu apmierināta ar savas profesionālās karjeras līdzšinējo attīstību, tomēr par vislielāko sasniegumu uzskatu līdzdalību divu grāmatu tapšanā, proti, "Jūras tiesības" (1997) un "Pievienošanās Eiropas Savienībai līgums (izvilkums) un komentāri" (2003).

komentāri (15)
15 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
I.K.
24. Oktobris 2009 / 13:22
0
ATBILDĒT
Bija pilns ar cilvēkiem, ko varēja saukt pie atbildības par šo lietu, taču, nezin kāpēc, tomēr sauca šos cilvēkus. Gan jau bija arī kāds pietiekami nopietns grēciņš, kādēļ tieši viņus sauca pie atbildības.



Un, ja runājam par jūras tiesībām, tad nezinātājiem jāsaka, ka šī tiesību nozare ir tāda, kur nacionālajām īpatnībām ir ļoti maz vietas. Tādēļ tas, kā rakstītas ir jūras tiesības mūsu normatīvajos aktos, zināms - pārrakstītas konvencijas, ierakstītas ieraduma tiesības un pārņemta tiešā veidā svešu valstu tiesības bez jebkādas sapratnes. Jo tie, kas to varētu novērtēt, vai nu ir bez juridiskās izglītības, vai arī nav ieinteresēti sniegt juridisku konsultāciju. Turklāt ilgus gadus Jūras kodekss bija tikai Satversmes 81. panta kārtībā pieņemtie noteikumi.



Tomēr tur, kur tiešām bija jādomā specifisks Latvijai regulējums, Satiksmes ministrija līdz pat brīdim, kad Medina atstāja šo ministriju, darbojas autoritārā stilā, regulējās ar tādiem aktiem, par ko būtu jānokaunās katram kā minimums.



Varbūt tāpēc arī bija ļoti pieticīga atbildēs, jo ir cilvēki, kas atceras, kas un ko ir darījis.
M.L.
23. Oktobris 2009 / 11:25
0
ATBILDĒT
Laila savās atbildēs tiešām ir bijusi pārāk pieticīga. Ne jau \"Jūras tiesības\" rakstīšana un rediģēšana bija viņas nozīmīgākais veikums, bet jūras tiesību kā tiesību nozares radīšana Latvijā, sapulcinot ap sevi domubiedru grupu! Par to paldies Tev, Admirāle.



Par sagriezto SwemBalt kuģi. Jā bija tāda lieta, un ne viss notika perfekti. Taču ar savu nolaidību pēdējo triecienu, pēc kura Latvijai zviedru afēristiem nācās samaksāt slavenos trīs miljonus, izdarīja tieši prokurors. Tas bija Piliksers, kurš diez kāpēc nesaskatīja fiktīvu uzņēmējdarbību un krāpšanu SwemBalt procesā, bet toties safabricēja lietu pret vienu Satiksmes ministrijas, vienu Ārlietu ministrijas, vienu Rīgas Domes un vienu Rīgas ostas darbinieku. Tā teikt, atrada pa grēkāzim katrā pagastā, bet pats neizdarīja neko, lai saskaņā ar 1958.gada konvenciju par šķīrējtiesu spriedumu atzīšanu un izpildīšanu varētu neatzīt un neizpildīt šķīrējtiesas spriedumu. Tik vien vajadzēja, kā paanalizē arī zviedru "investoru" rīcību.
Tauva
20. Oktobris 2009 / 16:36
0
ATBILDĒT
Ļoti atvainojos, bet viss sākās ar to, kāpēc būtu jālasa spriedumi valsts sekretāra vietniekam un vai vispār tas jādara. Tāpat atvainojos, bet arī uz zemes ir tiesa, un tādēļ ir arī jurista profesija, lai tiesu varētu spriest. Visbeidzot, ir vairāki valsts amati, kuros prasa to, lai amatpersona nebūtu kriminālsodīta. Vai arī tāda prasība būtu jālikvidē un jāsaka, ka Dievs katru dvēseli tiesā, nevis cilvēks? Nevajag Dieva vārdu zaimot, piesaucot to vietā un nevietā.
Kaspars
20. Oktobris 2009 / 16:26
0
ATBILDĒT
Laila ir ļoti sakarīga VSV. Nav runa par ideālu, bet par sakarīgu spriest un rīkoties spējīgu cilvēku. Ja konjunktūra ārkārtīgi nenošķobīsies un Laila nenobīsies, viņa būs nākamā vai kāda no nākamiem VS. Vismaz viņas atbildības zonā ir lielāka kārtība nekā pārējo TM VSV un VS atbildības zonās.



Pārējie! Neesiet, nu, tik svētulīgi paštaisni. Netiesātiet citus Dieva un tiesas vietā.

citi laiki
20. Oktobris 2009 / 16:10
0
ATBILDĒT
Pilnīgi piekrītu Rix Goa. Kas tā par modi: ja par kādu cilvēku pateiks labu vārdu, uzreiz bars metīsies meklēt, vai tik pagātnē kaut kas nav bijis sliktāks.
Rix Goa
20. Oktobris 2009 / 15:45
0
ATBILDĒT
Man jau liekas, ka Medina vienkārši patrāpijas pa rokai Temīdai. Ne jau nu viņa bija tā galvenā vainīgā un arī amats nebija tik augsts, lai tur kaut ko daudz sprēgātu. Drīzāk gan pašvaldību vajadzēja pamatīgāk papurināt.
Tauva
20. Oktobris 2009 / 13:24
0
ATBILDĒT
Atvainojos - gribēju ielikt tikai izvilkumu no TVNET zinam - Tiesa sagrieztā zviedru kuģa lietā attaisno Purgaili (14. Feb (2003)). Sanāca ielikt vairāk.



Diemžēl neesmu lasījis pašu spriedumu.
Tauva
20. Oktobris 2009 / 13:15
0
ATBILDĒT
"Jau ziņots, ka Rīgas Centra rajona tiesa janvārī izskata krimināllietu par sagriezto kuģi, kurā par amatpersonu nolaidību un dienesta pilnvaru pārsniegšanu apsūdzēti Latvijas pārstāve starptautiskajās organizācijās Kristīne Maļinovska, bijušais Rīgas mērs Māris Purgailis, bijušais Rīgas ostas pārvaldnieka vietnieks Andris Dumpenieks un bijusī Satiksmes ministrijas Jūrniecības departamenta direktora vietniece Laila Medina."(Latvija nepārsūdzēs spriedumu zviedru kuģa lietā, FinanceNet, 20. janvāris (2003)).



"Bijušajai Satiksmes ministrijas Jūrniecības departamenta direktora vietniecei Lailai Medinai piespriests naudas sods 25 minimālo mēnešalgu apjomā (1750 latu), bijušajam Rīgas ostas pārvaldnieka vietniekam Andrim Dumpeniekam un valdības pārstāvei starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīnei Maļinovskai piespriests naudas sods 30 minimālo mēnešalgu apjomā (2100 latu). [..]

Rīgas Centra rajona tiesa piektdien, nolasot spriedumu metāllūžņos sagrieztā zviedru kuģa krimināllietā, attaisnoja bijušo Rīgas mēru Māri Purgaili, savukārt pārējiem apsūdzētajiem piesprieda naudas sodus.



Bijušajai Satiksmes ministrijas Jūrniecības departamenta direktora vietniecei Lailai Medinai piespriests naudas sods 25 minimālo mēnešalgu apjomā (1750 latu), bijušajam Rīgas ostas pārvaldnieka vietniekam Andrim Dumpeniekam un valdības pārstāvei starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīnei Maļinovskai piespriests naudas sods 30 minimālo mēnešalgu apjomā (2100 latu).



Tiesnesis Raimonds Buls attaisnoja Dumpenieku epizodē par tīšu un apzinātu kaitējuma nodarīšanu, piespriežot viņam tikai pusi no prokurora pieprasītā soda.



Maļinovskai un Dumpeniekam tiesnesis piesprieda prokurora pieprasīto sodu, bet nedaudz zemāku sodu par pieprasīto tiesa piesprieda Medinai.



Tiesājamie pēc četras stundas ilgās sprieduma pasludināšanas, aizbildinoties ar nogurumu, komentārus nesniedza.



Prokurors Edvīns Piliksers žurnālistiem apstiprināja, ka noteikti pārsūdzēs spriedumu daļā par Purgaiļa attaisnošanu, kuru viņš uzskata par nepamatotu.



"Nepiekrītu tiesai, kura uzskatīja, ka Purgaili nevar vainot nolaidībā. Esmu pārliecināts, ka Purgailis nevarēja nezināt par gadu ilgušu tik vērienīgu darbību ar ārvalstu īpašumu. Pamanīju, ka tiesnesis spriedumā nepieminēja vairākus būtiskus pierādījumus, kas liecina, ka Purgailim bija zināmi šīs lietas apstākļi," norādīja prokurors.



Viņš sacīja, ka "būtībā ir apmierināts ar spriedumu, jo ir tikai viena attaisnota, bet trīs notiesātas personas".



Piliksers arī norādīja: ja spriedums stāsies spēkā, nevienam no tiesājamajiem nebūs liegta iespēja turpināt karjeru valsts un pašvaldības iestādēs. "Jūs droši vien domājat par Maļinovskas darbības iespējamo turpināšanu? Civildienesta likums neliedz viņai turpināt veikt valdības pārstāvja starptautiskajās institūcijās amata pienākumus, jo viņa nav veikusi tīšu noziedzīgu nodarījumu. Es kā Latvijas pilsonis uzticos Ārlietu ministrijai un, ja tā uzskata Maļinovskas darbu par labu, es šim viedoklim uzticos."



Tiesnesis spriedumā tāpat norādīja, ka vairāk nekā 45 000 latu, kurus Rīgas ostas pārvalde saņēma par metāllūžņos sagriezto kuģi "SwedeBalt", tā nav pārskaitījusi valsts budžetā, tomēr nevis tiesas, bet gan prokuratūras uzdevums ir pētīt šo lietu.



Vērtējot tiesājamās Medinas rīcību, tiesnesis spriedumā norādīja, ka viņa noziedzīgo nodarījumu paveikusi "neuzmanīgas un neapzinīgas darbības rezultātā". Medina, kura piedalījās kuģa vraka izsoles komisijā, tomēr nepamanīja un nenorādīja uz vairākiem likumpārkāpumiem, kurus viņai kā Satiksmes ministrijas amatpersonai un juristei vajadzēja pamanīt, norādīts spriedumā.



Vērtējot bijušā Rīgas mēra Purgaiļa rīcību, tiesnesis uzsvēra, ka "apsūdzība ir pavirša un nepamatota". Par pamatu Purgaiļa attaisnoša
Ziņkārīgais
20. Oktobris 2009 / 12:58
0
ATBILDĒT
Kam notiesājošs - Medinai? Par ko? Vai viņa bija amatpersona tajā laikā, kad sagrieza kuģi? Es tiešām nezinu.
Tauva
20. Oktobris 2009 / 12:32
0
ATBILDĒT
Ir spēkā stājies notiesājošs spriedums.
nekas
20. Oktobris 2009 / 11:28
0
ATBILDĒT
Konkrētas atbildes. Nemēģina sevi parādīt, kā pargudru (kā dažs labs). Jurists savā vietā. Veiksmi un lai pietiek darbaprieks šajā nepadarāmo darbu amatā!
Ziņkārīgais
20. Oktobris 2009 / 11:23
0
ATBILDĒT
Vai tad Medina ir saistīta ar zviedru sagriezto kuģi?
ercens
20. Oktobris 2009 / 09:43
0
ATBILDĒT

Jāatzīst , ka priekš ieņemamā amata diezgan seklas atbildes!
Tauva
20. Oktobris 2009 / 08:48
0
ATBILDĒT
Vai savu tiesas spriedumu sagrieztā kuģa lietā interesanti ir lasījusi?
Bura
20. Oktobris 2009 / 08:37
0
ATBILDĒT
No visām nedēļas juristu intervijām uz jautājumu - Interesantākais tiesas spriedums, ko esat lasījusi, pirmo reizi ir sniegta korekta atbilde "Darba pienākumu dēļ nelasu tiesu nolēmumus, lai atrastu ko interesantu (..)".
visi numura raksti
Gaidis Bērziņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Vai nodrošinātā kreditora tiesības ir samērojamas ar likuma mērķi
Šajā rakstā autors plašāk analizē šobrīd praksē aktuālo problēmjautājumu, vai Maksātnespējas likumā noteiktās nodrošinātā kreditora tiesības fiziskās personas (parādnieka) maksātnespējas procesā ir samērojamas ar likuma ...
2 komentāri
Kristīne Jarinovska
Skaidrojumi. Viedokļi
Informācijas atklātība kā cilvēka pamatbrīvība (I)
Daudzos gadījumos, kas saistīti ar informācijas atklātību, rodas pamatoti jautājumi par tajos iesaistīto personu rīcības tiesiskumu un atbilstību starptautiskajām un nacionālajām prasībām, turklāt šie gadījumi apliecina ...
Ēriks Kalnmeiers, Pāvels Gruziņš, Andrejs Judins, Gatis Litvins, Iveta Štrausa
Diskusija
Policijas kontrole: aktualitātes un perspektīvas  
Šā gada 5. oktobrī notika diskusija, kuras mērķis bija apspriest aktuālus jautājumus, kas saistīti ar Krimināllikumā paredzēto papildsodu – policijas kontrole. Diskusija tika organizēta, lai pievērstu uzmanību grozījumiem ...
Gatis Litvins
Skaidrojumi. Viedokļi
Par advokāta izslēgšanu no advokatūras
Par tiesnešu, advokātu un citu juridisko profesiju ētikas jautājumiem arvien biežāk un skaļāk tiek runāts gan juristu aprindās, gan arī visā sabiedrībā. Tiek diskutēts ne tikai par pārkāpumiem pēc būtības, bet arī par procesu, ...
Jānis Neimanis
Notikums
Administratīvie tiesneši apvienojas biedrībā
AUTORU KATALOGS