ŽURNĀLS Akadēmiskā dzīve

26. Janvāris 2010 /Nr.4 (599)

Senatore kļūst par asociēto profesori
1 komentāri
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Ar vienotu Latvijas Universitātes Juridiskās zinātnes profesoru padomes un pieaicināto locekļu lēmumu pagājušajā nedēļā, 19. janvārī, senatore Dr.iur. Jautrīte Briede tika apstiprināta asociētā profesora amatā. Konkursu uz šo vietu bija izsludinājusi Valststiesību katedra.

Atbilstoši akadēmiskajām tradīcijām vispirms J. Briede nolasīja atklāto lekciju, pēc tam profesoru padomes locekļi izvērtēja viņas zinātnisko un pedagoģisko darbību. Pozitīvas atsauksmes par amata kandidāti sniedza abi izvēlētie eksperti – Biznesa augstskolas "Turība" profesors Dr.iur. Aivars Endziņš un Latvijas Universitātes profesors Dr.iur. Ringolds Balodis.

Kā "Jurista Vārdu" informēja profesoru padomes priekšsēdētājs Dr.iur.habil. Kalvis Torgāns, par J. Briedes iecelšanu asociētā profesora akadēmiskajā amatā balsoja visi 13 klātesošie padomes locekļi, to skaitā ne tikai profesori, bet arī padomes sastāvā papildus iekļautie nozares pārstāvji – Latvijas Republikas ģenerālprokurors Jānis Maizītis un Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

J. Briede 2006. gadā ieguva tiesību zinātņu doktora grādu. Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē darba gaitas viņa sākusi 1995. gadā kā asistente, vēlāk kļuvusi par lektori un docenti. Paralēli strādājusi arī citās augstskolās. Lekciju tēmas: administratīvi procesuālās tiesības, administratīvās tiesas procesa tiesības, salīdzinošās konstitucionālās tiesības, salīdzinošās administratīvās tiesības. Viņa izstrādājusi vairākus mācību kursus un mācību līdzekļus, vadījusi lielu skaitu studentu zinātnisko darbu. Bijusi arī Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Juridiskās prakses un palīdzības centra dibinātāja un direktore.

Vienlaikus ar akadēmisko darbību J. Briede pievērsusies arī praktiskajai jurisprudencei: bijusi juridiskās daļas vadītāja Valsts pārvaldes reformu birojā, Pasaules bankas eksperte korupcijas novēršanas jautājumos, kā arī vairāku citu starptautisku projektu un darba grupu dalībniece, ad hoc tiesnese vairākās lietās pret Latviju Eiropas Cilvēktiesību tiesā. No 2004. gada februāra viņa ir Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta senatore.

Jāatzīmē arī J. Briedes aktīvā darbība – dažādos izdevumos, tajā skaitā "Jurista Vārdā", varam lasīt viņas zinātniskās publikācijas. Pirmajos gados pēc Administratīvā procesa likuma pieņemšanas viņas skaidrojošie raksti bija visvairāk lasītie mūsu žurnālā. Vairākās "Jurista Vārda" aptaujās viņa atzīta par lasītāju iecienītāko autori. Atkārtotus izdevumus un lielu popularitāti piedzīvoja J. Briedes grāmata "Administratīvais akts", kā arī viņas zinātniskajā redakcijā tapušais autoru kolektīva kopdarbs – "Administratīvais process tiesā".

Sarunā ar "Jurista Vārdu" J. Briede pauda gandarījumu par profesoru padomes lēmumu, jo tieši akadēmiskais darbs esot viņas patiesais aicinājums. Turklāt, padomei apspriežoties, esot izskanējuši tikai atzinīgi vārdi, kaut padomes priekšsēdētājs akadēmisko tradīciju garā esot aicinājis neslēpt arī kritiskas piezīmes.

Latvijas Universitātē J. Briede strādā jau kopš 1995. gada un, kā atzīst viņa pati, šajā darbā gūst prieku no kontakta ar jauniem un gudriem cilvēkiem.

Šobrīd tiesību doktores zinātniskā darbība koncentrēta uz Administratīvā procesa likuma komentāru izstrādi – viņa būs vairāku pantu komentāru (daļa no tiem jau publicēti "Jurista Vārdā") autore, kā arī visa izdevuma zinātniskā redaktore. Paredzams, ka komentāri nāks klajā jau šogad. Rakstot par cilvēka pamattiesībām, J. Briede iesaistījusies arī prof. R. Baloža vadītajā Latvijas Republikas Satversmes komentāru izstrādes darba grupā.

Dina Gailīte

komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Vilis
26. Janvāris 2010 / 12:47
0
ATBILDĒT
Patiešām viena no tām retajām pasniedzējām, kuras darbu universitātē noteikti jāuzslavē.

Paldies par interesantajām un ļoti noderīgajām lekcijām/semināriem un lai Jums veicas!



visi numura raksti
Gatis Litvins
Numura tēma
Vai iecerētā Tieslietu padome attaisnos cerības
Iepriekšējā "Jurista Vārda" numurā (sk.: "Juridiskā komisija atbalsta Tieslietu padomes izveidi", JV, 21.01.2010., Nr. 3) jau tika ziņots, ka likumdevējs beidzot ir spēris noteiktus un mērķtiecīgus soļus Tieslietu padomes (turpmāk ...
6 komentāri
Reinis Bērziņš
Numura tēma
Par darbu pie Tieslietu padomes izveides
Saeimas Juridiskās komisijas apakškomisijas, kas izveidota darbam ar Tiesu iekārtas likumu (turpmāk – apakškomisija), uzdevumā Tieslietu ministrija sadarbībā ar Augstāko tiesu turpina darbu pie grozījumu likumā "Par tiesu varu" ...
Ringolds Balodis
Numura tēma
Tieslietu padomes nozīme laika dimensijā
Likumus groza, kad, likumu piemērojot, rodas situācijas, kas atklāj likuma nepilnības. Šobrīd tiek izstrādāts jauns regulējums, kurš iecerēts kā risinājums, lai novērstu esošā likuma "Par tiesu varu" nepilnības un radītu ...
Jānis Maizītis
Nedēļas jurists
Jānis Maizītis
4 komentāri
Juris Rudevskis
Numura tēma
Dažas piezīmes un ierosinājumi par Tieslietu padomi
AUTORU KATALOGS