ŽURNĀLS Īsziņas

26. Janvāris 2010 /Nr.4 (599)

Ebreju meitenes drīkst neatklāt patiesību
1 komentāri

Čikāgas rabīns Hercels Hilels Ichāks kopienai sniegtajās rekomendācijās aizvadītā gada nogalē cita starpā atbalsta nostāju, ka ebreju meitenes drīkst neatklāt patiesību par savu vecumu pirmajās tikšanās reizēs.

komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Eliyahu
26. Janvāris 2010 / 00:43
0
ATBILDĒT
Hm... Ja jau "JV" ir nolēmis publicēt ebreju humoru (kuŗa liels cienītājs es pats arī esmu), tad pielikšu šo to arī no sevis. Lūk, daži lieliski ebreju joki ar juridisku zemtekstu.

.

Sarunājas mācītājs un rabīns.

Mācītājs stāsta: "Es reiz ceļoju pāri jūŗai uz kuģa. Pēkšņi sacēlās spēcīga vētra. Es sāku lūgt Dievu, un Viņš izdarīja brīnumu: visapkārt plosās vētra, bet tur, kur mūsu kuģis – tur ir pilnīgs bezvējš!"

Rabīns atbild: "Man reiz gadījās vēl brīnumaināk. Es reiz sestdien gāju pa ielu un pēkšņi skatos – zemē mētājas pilns naudasmaks. Bet ir sestdiena, šabats – tātad pacelt nedrīkst. Nu, es tad raidīju kvēlu lūgšanu Dievam, un Viņš mani uzklausīja un izdarīja brīnumu: visapkārt ir sestdiena, bet tur, kur guļ tas maks – vēl piekdiena!"

.

Sarunājas divi ješivas (jūdu reliģiskās skolas) audzēkņi.

Moiše: "Es Tev tūlīt pierādīšu, ka Mozus nēsāja kipu" [t.p. kas "jarmulke" – maza cepurīte, kuŗu nēsā jūdu vīrieši]

Izāks: "Tu nekad to nepierādīsi, jo Torā tas nav rakstīts, un nedz Talmuds, nedz Mišna to nesaka."

Moiše: "Pierādīšu gan. Skaties, kur Torā ir rakstīts: "Un Mozus iznāca tautas priekšā…""

Izāks: "Nu, un?"

Moiše: "Nu, bet vai kārtīgs, ticīgs ebrejs var iznākt tautas priekšā bez kipas ?"

.

Viens pavecs vīrs atskrien pie rabīna un vaimanā:

"Rebbe, ko lai dara!? Mans dēls ir sajucis prātā! Es šorīt ieeju viņa istabā un redzu: uz galda viņam stāv cūkgaļas šķiņķis, bet gultā – kristiešu meitene!"

Rabīns: "Nu, neuztraucies, nemaz tik traki jau nav. Būtu daudz sliktāk, ja tā meitene būtu uz galda, bet cūkgaļa gultā."

.

Vīrietis atnāk pie rabīna un saka:

"Rebbe, es nekādi nevaru izlemt, kā dokumentos ierakstīt sava dēla dzimšanas gadu. Ja ierakstīšu viņu kā vienu gadu vecāku, viņu agrāk paņems armijā dienēt. Ja ierakstīšu viņu kā gadu jaunāku, viņš vēlāk ies skolā. Ko lai dara?"

Rabīns: "Ieraksti, kā ir – īsto dzimšanas gadu".

Vīrietis (apstulbis aiz pārsteiguma): "Vai, milzīgs paldies Jums par padomu! Patiešām, ģeniāls risinājums – es pats nekad nebūtu kaut ko tādu iedomājies!"
visi numura raksti
Gatis Litvins
Numura tēma
Vai iecerētā Tieslietu padome attaisnos cerības
Iepriekšējā "Jurista Vārda" numurā (sk.: "Juridiskā komisija atbalsta Tieslietu padomes izveidi", JV, 21.01.2010., Nr. 3) jau tika ziņots, ka likumdevējs beidzot ir spēris noteiktus un mērķtiecīgus soļus Tieslietu padomes (turpmāk ...
6 komentāri
Reinis Bērziņš
Numura tēma
Par darbu pie Tieslietu padomes izveides
Saeimas Juridiskās komisijas apakškomisijas, kas izveidota darbam ar Tiesu iekārtas likumu (turpmāk – apakškomisija), uzdevumā Tieslietu ministrija sadarbībā ar Augstāko tiesu turpina darbu pie grozījumu likumā "Par tiesu varu" ...
Ringolds Balodis
Numura tēma
Tieslietu padomes nozīme laika dimensijā
Likumus groza, kad, likumu piemērojot, rodas situācijas, kas atklāj likuma nepilnības. Šobrīd tiek izstrādāts jauns regulējums, kurš iecerēts kā risinājums, lai novērstu esošā likuma "Par tiesu varu" nepilnības un radītu ...
Jānis Maizītis
Nedēļas jurists
Jānis Maizītis
4 komentāri
Juris Rudevskis
Numura tēma
Dažas piezīmes un ierosinājumi par Tieslietu padomi
AUTORU KATALOGS