ŽURNĀLS Notikums

13. Aprīlis 2010 /Nr.15 (610)

Senators un arī dzejnieks
Vilni Vietnieku sveic Senāta krimināllietu departamenta priekšsēdētājs Pāvels Gruziņš
Māris Kaparkalējs, “LV”

Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta bijušais senators Vilnis Vietnieks 1. aprīlī prezentēja savu dzejas grāmatu "Sēlijas vējš". Grāmatā publicētie dzejoļi rakstīti kopš sešdesmitajiem gadiem, paralēli tiesneša darbam. Bijušo senatoru sveica tiesneši, prokurori, advokāti un pārstāvji no dzimtās Zalves.

V. Vietnieks dzimis Zalvē, pēc studijām Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē strādājis Jēkabpils rajona tiesā, vēlāk kļuvis par Augstākās tiesas tiesnesi un Senāta Krimināllietu departamenta senatoru. Jau jaunībā viņš rakstījis dzeju un prozu. V. Vietnieka dzejas rindas ir skopas, atturīgas, viņa tēlojumus var pielīdzināt grafikām un akvareļiem. Arī prozā viņš stāsta par Sēliju. Ievērību guvuši apraksti par Jāni Jaunsudrabiņu, Latvijas Senāta senatoru Jāni Skudri un citi prozas darbi.

Dzejnieks Imants Auziņš, ko V. Vietnieks dēvē par savu literāro skolotāju, atzīmēja: "Var apbrīnot, ka tiesneša darba noslēgums sakrīt ar jauna cēliena sākumu – pirmās dzejas grāmatas izdošanu. Dzejoļu krājuma pamattēma ir Sēlija." V. Vietnieka dzejā Sēlija ir kā pirmā mīlestība – skaista, noslēpumaina, vilinoša atmiņās, smeldzīgi skaudra, uzskata I. Auziņš.

Savukārt dzejnieks Knuts Skujenieks, runājot par V. Vietnieka dzeju, uzsvēra, ka tā ir sirds grāmata, jo dzejoļiem cauri aužas tēvzemes mīlestība, kas sākas no dzimtās vietas Sēlijas, bet plašākā nozīmē izpaužas pret visu Latviju kopumā.

Kā uzsvēra vairāki klātesošie pasākuma dalībnieki, V.Vietnieka mīlestība pret Sēliju visspilgtāk izpaužas tieši dzejolī "Sēlijas lielceļos":

Krūtis pilnas ar Augšzemes elpu,
pie cepures dzeltens purenes zieds.
Man nevajag plašāku pasaules telpu,
kad pa Sēlijas lielceļiem iets.

Man vajag Ormaņa dūmaku zilgano
un zvaigzni, kas Saukas ezerā krīt.
Man vajag rasas pilienu dzidrāko,
kas rītausmā Vīgantes parkā spīd.

Dodiet man Zalves visgaišāko silu
un Sēlpils augstāko pakalnu.
Gribu redzēt Leišzemes pamali zilu
un Neretas saulainās debesis.

Krūtis pilnas ar Augšzemes elpu,
pie cepures dzeltens purenes zieds.
Man nevajag plašāku pasaules telpu,
vēl gribu pa Sēlijas lielceļiem iet.

"Nezinu nevienu otru tādu tiesnesi kā Vilnis Vietnieks, kurš lielu daļu sava darba mūža pavadījis, izskatot krimināllietas, bet tagad izdevis dzeju," teica Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs. Viņš atgādināja, ka bijušais senators darba gaitas sācis Jēkabpils avīzē, pēc tam veidojis jurista karjeru, bet, noslēdzot profesionālo darbu, atkal atgriezies radošajā darbā.

Citi apsveicēji, kuri piedalījās grāmatas atvēršanā, atzina, ka V. Vietnieka literārā darbība ir pierādījums, ka starp tumšo un negatīvo pastāv gaišais, kas jāuztver un jāizjūt. Viņi apliecināja, ka senatora rakstītajiem nolēmumiem un dzejai ir paliekoša vērtība.

Dzejoļu krājuma prezentācijas noslēgumā V. Vietnieks, Zalves pagasta Goda pilsonis, visiem klāt­esošajiem novadniekiem dāvināja Sēlijas karodziņus. Mīlestības apliecinājums Sēlijai bijušas arī Zalves baznīcas sakopšanai rīkotās talkas, koncerti ziedojumu vākšanai baznīcai, nosaukuma plāksnes dāvināšana Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolai, kā arī sadarbība ar Sēlijas kultūrvēstures darbiniekiem.

Grāmatas atvēršanas svētkos V. Vietnieku sirsnīgi sveica arī pārstāvji no Sēlijas – Neretas skolotāji, grāmatas fotogrāfiju autors Aivars Bite un citi. V. Vietnieka dzejas grāmatas "Sēlijas vējš" prezentācija drīzumā paredzēta arī Sēlijā, Neretā.

Leonards Pāvils

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Māris Leja
Skaidrojumi. Viedokļi
Noziedzīga nodarījuma izdarīšana ar nodomu
Ar Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta (turpmāk tekstā – AT Senāts) 2009. gada 20. novembra lēmumu Nr. SKK-593/09 tika noraidīts prokurora protests par apelācijas instances tiesas lēmumu, ar kuru atstāts negrozīts ...
7 komentāri
Maija Zālīte
Skaidrojumi. Viedokļi
Jāveido komerctiesas godīgas komercprakses un ekonomikas attīstībai
Tā kā biznesa apritē laiks ir nauda, ekonomisko strīdu risināšanai jānodrošina saprātīgs laiks, pretējā gadījumā sistēma zaudē efektivitāti un jēgu. Kvalitatīva ekonomisko strīdu risināšana atbilstoši tiesiskā regulējuma ...
8 komentāri
Violeta Zeppa-Priedīte
Skaidrojumi. Viedokļi
Valsts amatpersonu kriminālprocesuālās imunitātes standarts
Raksta mērķis ir sniegt ieskatu valsts amatpersonu kriminālprocesuālās imunitātes institūta īpatnībās dažādu ārvalstu tiesībās. Kriminālprocesuālā imunitāte aplūkota, izzinot jautājumu caur sabiedrībai nevēlamās parādības ...
Aivars Endziņš
Nedēļas jurists
Aivars Endziņš
1 komentāri
Modrīte Vucāne
Domu mantojums
Ieskats pagasttiesu praksē
Pagasttiesa ir gadsimtiem sena institūcija, kas radusies laikā no VIII līdz XII gs. un pastāvējusi uz paražu tiesību pamata. Tās regulējums tāpat kā lauku pašvaldība kopumā pozitivēts Krievijas impērijas varas laikā XIX ...
3 komentāri
AUTORU KATALOGS