ŽURNĀLS Nedēļas jurists

20. Aprīlis 2010 /Nr.16 (611)

Egils Levits
14 komentāri
komentāri (14)
14 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
xyz
26. Aprīlis 2010 / 15:01
0
ATBILDĒT
Egils Levits ir jurists ar lielo burtu! Būtu arī tiešām labs prezidents. Vienmēr interesi lasu viņa publikācijas, krāju tās, lai tad, kad vajag, būtu pie rokas.
Tiesnese
25. Aprīlis 2010 / 23:31
0
ATBILDĒT
Pazīstu Egilu Levitu jau daudzus gadus. Viņš ir jurists, kas ar savu juridisko precizitāti prot panākt saprātīgo iespējamo rezultātu. Viņš ir piemērs, kādam jābūt labam juristam. Bet viņš ir arī vairāk kā tikai jurists, viņš ir cilvēks ar pilsonisko atbildību, kuram patiesi rūp valsts.
fizikis
22. Aprīlis 2010 / 21:31
0
ATBILDĒT
Lūdzu nepiesārņo Jurista Vārdu ar savu politisko propagandu - to vari darīt tvnet un delfi portālos. Un ja tu uzskati, ka Zatlers ir politiski angažēts - padomā vēlreiz. Cik atceros tas bija tieši viņš, kurš no abiem MP kandidātiem izvēlējās Dombrovski un kurš neizsludināja grozījumu Imigrācijas likumā likumprojektu.
Neo
22. Aprīlis 2010 / 18:53
0
ATBILDĒT
Ja novērtē visus līdzšinējos Nedēļas juristus, tad Egīls Levits tiešām ir JURISTS. Spēja formulēt domu un pedantiskums (labā nozīmē) ir izcils. Viņš ir jurists, ko saukt par piemēru.
Tautas rēgs
22. Aprīlis 2010 / 18:31
0
ATBILDĒT
Levita kungs, latviešu tauta tā nīkst, pati tā savā zemē "neaug" kā nākas, savediet to kārtībā!
Advokāts
22. Aprīlis 2010 / 17:11
0
ATBILDĒT
Piekrītu, ka Egils Levits būtu ļoti labs Valsts prezidents, un viņš tiešām varētu kļūt par "Vienotības" kandidātu, taču domāju, ka ir naivi cerēt, ka partijas, kas orientētas uz Maskavas vai uz korumpantu-oligarhu interešu aizstāvību, viņu atbalstīs, un "Vienotība" viena pati rudenī nedabūs vairākumu Saeimā. "Vienotība" būs spiesta slēgt kompromisu ar krieviskajām un oligarhu partijām, un kompromiss būs tāds, ka Zatleru ievēlēs uz vēl četriem gadiem. Tas, salīdzinot ar Egilu Levitu kā prezidentu, nebūs optimāli, bet tas nebūs arī tas sliktākais variants.
Ms
22. Aprīlis 2010 / 15:58
0
ATBILDĒT
Man nav grūti teikt ko labu par kādu, kas to ir pelnījis. Un Egils Levits noteikti to ir pelnījis!
Roko
22. Aprīlis 2010 / 09:26
0
ATBILDĒT
Izskatās, ka EL pēdējā laikā ir kļuvis par elku juristu un mēreno nacionālistu vidū. Galvenais lai neatkārtotos ierastais sižets par elkiem. „Marsietim” arī sākumā bija foršs „gudra, praktiski domājoša nacionālista” tēls.
Veerotaajs
22. Aprīlis 2010 / 00:29
0
ATBILDĒT
Jau 2007.gadaa Egilam Levitam vajadzeeja kljuut par Valsts prezidentu, bet zoologjiskaa daarzaa slepus tika sarunaats cits.... E.L. mums buutu patieshaam cieniigs Valsts prezidents, kura vaardu uzklausiitu Latvijaa un Eiropaa. Bet 2011.gadaa jau ir naakamaas Prezidenta veeleeshanas. Varbuut, ka godiigaakiie un sapraatiigaakie politiskie speeki atkal virziis E.L., vinjsh ir "dabiski" piemeerots Prezidenta amatam.
Studente
21. Aprīlis 2010 / 11:20
0
ATBILDĒT
Egils Levits prot izskaidrot komplicētas lietas, kuras sākotnēji ir grūti aptvert un saprast. Es vienmēr skrienu uz viņa lekcijām (diemžēl tās ir pārāk retas), un viņš man tiešām ir daudz palīdzējis. Ļoti patīk arī viņa vienkāršā, laipnā un korektā attieksme pret studentiem. Vinš ir labākais lektors, kuru esmu klausījusies.
Francis Ksavers
20. Aprīlis 2010 / 21:39
0
ATBILDĒT
Esmu vairākus gadus nostrādājis kopā ar Egilu Levitu un varu teikt par viņu tikai vislabāko – gan kā par cilvēku, gan kā par juristu.

Es domāju, ka vislabāk es viņu varu raksturot ļoti īsi un lakoniski: "Egils Levits ir jurists". Ar to viss ir pateikts. Lieta tā, ka, kā reiz trāpīgi teica viens man pazīstams krimināltiesību profesors, "There are: (a) lawyers, and (b) people who act as lawyers." Latvijā, man šķiet, pāri par 99% tieslietu studiju beidzēju un tieslietu diploma saņēmēju diemžēl pieder pie otrās kategorijas: cilvēki ar jurista diplomu kabatā, kuŗi, vaigus piepūtuši, tēlo juristus, bet jurista godpilnajam nosaukumam neatbilst. E. Levits ir jurists "par excellence" trijos punktos.

(1) Pirmkārt, īstam juristam ir jābūt psicholoģiski nobriedušam – jeb, Aristoteļa vārdiem runājot, "nopietnam" ("spoudaios"), tas ir, apveltītam ar intuitīvu (nevis tikai reflektīvu vai kognitīvu) taisnīguma izjūtu. Principā tikai tāds cilvēks var būt par godīgu tiesnesi. Kā latvietis varu ar lielu nožēlu teikt, ka mūsdienu Latvijā tādu ir gaužām maz (vēsture u.tml.…), taču E. Levits, manuprāt, pieder pie šīs kategorijas.

(2) Otrkārt, īstam juristam ir jābūt daudzpusēji erudītam (tam, kas angliski saucas "polymath"). Cilvēks, kuŗš ir tikai iekalis no galvas KL un KPL un prot šā tā piemērot to normas, bet neko citu nezina un ne par ko citu neinteresējas, nav jurists. E. Levits ir gan vispusīgi zinošs, gan arī ar atvērtu prātu ("open-minded"). Šo pēdējo īpašību es īpaši cienu.

(3) Treškārt, īstam juristam ir jābūt metodes izjūtai un jāprot izteikt savas idejas skaidrā metodoloģiskā secībā. Mūsdienās šāda spēja kļūst arvien retāka un retāka, jo jaunajiem studentiem piebāž smadzenes ar visādām "holistiskām metodēm" un tamlīdzīgām blēņām. Ar E. Levitu ir patīkami diskutēt arī tāpēc, ka viņš prot savu domu nopamatot ar gandrīz scholastisku precizitāti, un, pat ja es viņam galīgi nepiekrītu, man viņa domu gājiens ir viscaur saprotams.

Nu, un, protams, nevar neminēt arī viņa konsekvento nacionālo stāju, kuŗā nav nedz Švauksta nacionālā nihilisma, nedz arī Pietuka Krustiņa vieglprātīgās eksaltācijas.

Tāpēc – hip, hip, urrā! :)
Inga
20. Aprīlis 2010 / 16:58
0
ATBILDĒT
Egils Levits ir gudrs un izsvērts jurists ar skaidru demokrātisku un nacionālu politisku nostāju. Šāda kombinācija ir ārkārtīgi reta. Esmu daudz no viņa mācījusies. Kaut mums būtu vairāk tādu kā viņš!
Visu cieņu
20. Aprīlis 2010 / 13:43
0
ATBILDĒT
Pat ja viņam dažkārt nevar piekrist pēc būtības, ir grūti nepiekrist viņa perfektās un sistēmiskās argumentācijas dēļ. Atšķirībā no daudziem Latvijas juristiem viņa rakstos un pozīcijā formāli juridiskais aspekts nemēdz nosmacēt cilvēciskās vērtības.

Un viņš NEKAD neaizmirst nacionālās valsts un vērtību lomu, kā arī latviešu valodas jautājumu! Tas mums jāmācās.
Pauls
20. Aprīlis 2010 / 09:02
0
ATBILDĒT
Labi sākusies diena, izlasot šo!
visi numura raksti
Dina Gailīte
Notikums
Pilsoņiem jāfokusējas arī uz Eiropas Savienību
Konferenci organizēja ES Tiesību asociācija sadarbībā ar Ārlietu ministriju un Tieslietu ministriju. Pasākuma galvenais “dzinējspēks” – Latvijas Republikas pārstāve Eiropas Savienības Tiesā (EST) Kristīne Drēviņa – bija ...
Andrejs Judins
Skaidrojumi. Viedokļi
Kriminālās justīcijas jaunie vaibsti
Efektīva sabiedrības un indivīda tiesību un interešu aizsardzība ir viena no valsts pamatfunkcijām. To īstenojot, valsts veido un attīsta kriminālo justīciju – to tiesību normu un valsts institūciju sistēmu, kuru virsuzdevums ir ...
3 komentāri
Raitis Tiliks
Skaidrojumi. Viedokļi
Vispārīgs ieskats amatpersonas civiltiesiskajā atbildībā
Valsts pārvaldes iekārtas likuma 71. panta pirmā daļa un 90. pants vispārīgi regulē amatpersonas civiltiesisko atbildību. Šo tiesību normu piemērošanas jautājumi ir aktuāli gadījumos, kad amatpersona ar nodomu vai rupjas neuzmanības ...
Lauris Matisāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Speciālo izmeklēšanas darbību institūtu rašanās
Nevar viennozīmīgi apgalvot, ka speciālo izmeklēšanas darbību institūts Latvijā ieviests ar Kriminālprocesa likuma (turpmāk tekstā – KPL) spēkā stāšanos, jo tā rašanās pirmsākumi meklējami labu laiku pirms 2005. gada 1. ...
Gatis Litvins
Notikums
Cilvēktiesību aizsardzības mehānisma reformas gaidās
Bez tiesas spriešanas par cilvēktiesību pārkāpumiem Eiropas kontinentā jau ilgāku laiku Eiropas Cilvēktiesību tiesu (turpmāk tekstā – ECT) nodarbina akūts jautājums par tās nākotnes perspektīvām. Nevienam nav noslēpuma par tiesas ...
AUTORU KATALOGS