ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

8. Novembris 2011 /Nr.45 (692)

Konstitucionālo vērtību aizsardzība Saeimas atlaišanas gadījumā
5 komentāri
Mg.iur.
Edgars Pastars
Valsts prezidenta likumdošanas un juridiskais padomnieks 

Demokrātiskas valsts iekārtas pamats ir tautas vēlēts parlaments – institūcija, kas rīkojas suverēna pilnvarojumā. Parlaments ir tautas leģitimēts un tā lēmumi ir vispārsaistoši. Parlaments ir institūcija, kuras darbībai pēc definīcijas jābūt vērstai uz konstitucionālo vērtību nostiprināšanu un ievērošanu, pieņemot lēmumus tautas interesēs ilgtermiņā.

Konstitucionālo tiesību teorija un prakse apzinās, ka parlaments ir vēlētāju savstarpēji nesaskaņota politiskā kompromisa rezultāts un institūcija, kura izveidota un darbojas pēc politiskajiem principiem. Lai arī pietiekams parlamenta pilnvaru termiņš ir būtisks priekšnoteikums efektīvai varas dalīšanas sistēmas funkcionēšanai, nereti parlaments ir darboties nespējīgs un vairs pareizi neizteic suverēna – tautas – gribu.

Pastāvot šādiem apstākļiem, ir apšaubāms, vai šāds parlaments var pilnvērtīgi nodrošināt konstitucionālo vērtību aizsardzību. Tādēļ vairums konstitūciju paredz parlamenta atlaišanas iespēju. Latvijā šāda situācija bija iestājusies – Saeima tika atlaista, bet darbojās gandrīz trīs mēnešus.

Latvijas Republikas Satversme paredz pasaules praksē unikālu modeli, ka par parlamenta atlaišanas ierosināšanu lemj Valsts prezidents, bet par pašu atlaišanu – tauta.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (5)
5 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Novērotājs
9. Novembris 2011 / 12:42
0
ATBILDĒT
Esmu novērojis, ka esi kārtējais skaudīgais latvietis, kas neko sakarīgu nemāk uzrakstīt.
Pauls Puķītis
9. Novembris 2011 / 11:05
0
ATBILDĒT
No kā izriet prezidentam paredzamās tiesības noteikt Saeimas darba kārtību uzreiz pēc prezidenta ierosinājuma par Saeimas atlaišanu? Tauta šajā gadījumā vēl nav izteikusi savu gribu! Jāņem vērā, ka arī prezidents var būt ietekmējams un radīt draudus valstij. Pie tam prezidentam ir viena galva, tostarp Saeimai - simt.

Vērtējama iespēja periodā no prezidenta ierosināšanas līdz tautas nobalsošanai par vai pret Saeimas atlaišanu palielināt prezidenta tiesības neizsludināt likumu. Taču šādas tiesības nevarētu būt ar veto raksturu.
es
8. Novembris 2011 / 22:10
0
ATBILDĒT
esmu novērojis, ka Pastars pēdējā laikā daudz muld ne pa tēmu un ir baigi ieputrojies savā galvā, ieteiktu, labāk sarakstīt kādu labu grāmatu studentiem, vismaz būtu ,kas apsveicams. a tā, galīgi nolaidies puišelis.
Klints
8. Novembris 2011 / 17:19
0
ATBILDĒT
Kas notiks, ja tiks savākti paraksti referenduma ierosināšanai par krievu valodu kā otru valsts valodu? Un kas notiks šajā referendumā?
Pēteris
8. Novembris 2011 / 14:37
0
ATBILDĒT
Kas būtu noticis, ja Latvijas tauta 2011. gada 23. jūlija referendumā ar nospiedošu vairākumu lemtu Saeimu NEatlaist?
visi numura raksti
Artūrs Caics
Skaidrojumi. Viedokļi
Politiskās atbildības jēdziena tiesiskais regulējums

Rakstā analizēts politiskās atbildības jēdziena tiesiskais regulējums Latvijas Republikā, īpašu uzmanību pievēršot tiem subjektiem, kuru politiskā atbildība ir tieši noteikta normatīvajos aktos.

Edgars Džeriņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Vainīguma prezumpcija braukšanas ātruma režīma ievērošanas lietās
Šajā rakstā, balstoties uz spēkā esošajiem tiesu spriedumiem, autors pierādīs, ka Ceļu policija (CP) lieto neatbilstošus radarus un nepiemērotās vietās, šo praksi masveidā piesedzot tikai ar vienu pierādījumu – administratīvā ...
23 komentāri
Jekaterina Kušakova
Nedēļas jurists
Jekaterina Kušakova
3 komentāri
Notikums
Notāri kopsapulcē atskatās uz paveikto un pārvēl vadību
Pagājušajā piektdienā, 4. novembrī, notika Latvijas Zvērinātu notāru kopsapulce, kuras darba kārtību veidoja divas galvenās daļas: atskats uz paveikto trīs gadu griezumā (2008. gadā ievēlētā Zvērinātu notāru padomes sastāva ...
Rasma Zvejniece
Notikums
Tieslietu ministra vizīte Augstākajā tiesā
Novembra sākumā pēc stāšanās amatā Augstāko tiesu (AT) apmeklēja jaunais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš. Tikšanās ar AT priekšsēdētāju Ivaru Bičkoviču un struktūrvienību vadītājiem bija konstruktīva saruna par ...
AUTORU KATALOGS