ŽURNĀLS Nedēļas jurists

7. Februāris 2012 /Nr.6 (705)

Zigmants Gencs
26 komentāri
komentāri (26)
26 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
mierīgais
10. Februāris 2012 / 19:40
0
ATBILDĒT
Tu lasīt māki? Pats savus jautājumus izproti,jeb dzīvo kaut kādā transā? Paskaidrošu vieglā valodā.

Tavs uzstādījums bija nosaukt kādu, \"kura vārds būtu autoritatīvs pāri mūsu mazās zemītes robežām\".Ar uzstādījumu,ka tādu mums noteikti nav.

Tad nu es piedāvāju nosaukt tev kādu zināmo no citām valstīm,t.i.\"pāri šo valstu robežām\". Izproti loģisko konstrukciju? Gaudot par mūsējo nezināmību(Ziemele,Levits un Ķinis jau tev neko neizsaka,kaut arī,pieņemu,ka ir zināmi ārzemēs)varētu tad,ja turpat vari nosaukt vispārzināmas slavenības.



P.S.ar Z.Gencu gan tam visam nav nekāda sakara.
Psihoterapeite
10. Februāris 2012 / 13:14
0
ATBILDĒT
Varbūt mazliet nomierinošu līdzekļu Jums nāktu par labu? Neuztraucieties taču tik ļoti! Šeit ir demokrātiska valsts - turpiniet turēties pie sava viedokļa, neviens Jums neliek to mainīt.

Ja Jums liekas, ka latvieši nekam neder un Jums ir kauns par savu tautu, tad neesat ne pirmais, ne pēdējais. Latviešu Atmodas darbinieki jau 19. gs. šādiem tautas brāļiem piešķīra apzīmējumu \"kaunīgais latvietis\" (sk., piemēram, Deglava \"Rīgu\"). Gan toreiz, gan tagad šādu cilvēku nav daudz, bet pa kādam atrodas. Man vienkārši ir Jūsu žēl, bet es centīšos par to nedomāt. Labāk priecāšos par latviešu un citu kultūrtautu sasniegumiem!
Pesimists
10. Februāris 2012 / 13:01
0
ATBILDĒT
„ir viena tauta, kas ir absolūta un visān citām \"kultūrtautām un vēsturiskajām nācijām\" neaizsniedzama līdere šīs balvas laureātu skaita ziņā. Tie ir ebreji.”

Laikam šī ir vienīgā jūsu tēze kam piekrītu. Starp citu – jūsu minētie Mariss Jansons un Gidons Krēmers pēc tautības ir ebreji (Jansons – no mātes puses, tādēļ arī tik izcili un talantīgi). Mums viņu slavu piesavināties ir smieklīgi. Tas ir tikpat stulbi, kā prātojumi: \"Džordžs Bušs\" tak ir tas pats mūsu Krūmu Juris!



\"izmantojiet vismaz gugles rīkus\"

Sen tā nesmējos Viss skaidrs. Viss sakoncentrēts šajā vārdā – \"GUGLES\". Bravo! Priekškars!

Nu es skaidri redzu, kurš no mums padomju cilvēks un kurš paslepus klausās Jauno Vilni! :)))
Pesimists
10. Februāris 2012 / 12:49
0
ATBILDĒT
Jo tālāk, jo dumjāk – un tas apstiprina to, ko pirmit teicu. Gribas smieties, bet te pat varbūt ir grēcīgi smieties.

Mēs te nerunājam par Lietuvu vai Portugāli, draudziņ, bet par Latviju. Portugāli lieciet mierā. Portugāle izveidoja milzīgu koloniālu impēriju, portugāļu valoda ir viena no runātākajām pasaulē. Ja cilvēks nesaprot salīdzinājuma absurdumu, tad, sorry, tā jau ir klīnika.
Psihoterapeite
10. Februāris 2012 / 12:41
0
ATBILDĒT
Kompleksi, kompleksi, kompleksi!

Savas tautas pretnostatīšana \"kultūrtautām un vēsturiskajām nācijām\" vien ir ko vērts.

Par Noebela prēmiju runājot, ir viena tauta, kas ir absolūta un visān citām \"kultūrtautām un vēsturiskajām nācijām\" neaizsniedzama līdere šīs balvas laureātu skaita ziņā. Tie ir ebreji. Visu cieņu! No viņiem mums latviešiem patiešām būtu jāmācās gan savstarpējā saliedētība, gan pašapziņa, gan centība un atbalsts saviem jaunajiem talantiem.

P.S. Ja patiešām neesat informēts par manis iepriekš minētajiem cilvēku vārdiem, izmantojiet vismaz gugles rīkus. Neviens no šiem cilvēkiem nav nedz lāču dīdītājs, nedz tirgus akrobāts. Noskatieties vismaz kādu no jūtūba klipiem ar šiem pasaules elites māksliniekiem, ja nevienu koncertu neesat apmeklējis un negrasāties to darīt. Acīmredzot šobrīd esat stresā par iespēju neredzēt Jauno vilni Jūrmalā, ko mums piedāvā viena no jūsu apdziedātajām kultūrtautām :)
mierīgais
10. Februāris 2012 / 12:31
0
ATBILDĒT
sastresojies pesimists teica: Nosauciet kaut vienu izcilu tiesnesi / juristu, kura vārds būtu autoritatīvs pāri mūsu mazās zemītes robežām!



Pajautāšu pesimistam - nosauciet (vēlams labi ātri un bez kļūdām uzvārdos)pieprasītos izcilniekus no Lietuvas,Igaunijas,Somijas,Portugāles un Venecuēlas.(nejauša izvēle)

Jau iepriekš Paldies par izsmeļošo sarakstu.

Starp citu,nosaukt sevi par pesimistu nozīmē spert pirmo soli uz izveseļošanos.
Pesimists
10. Februāris 2012 / 12:22
0
ATBILDĒT
Par maz, jaunkundz, par maz. Kur zinātnieki? Latviešu izcelsmes Holivudas aktieri? Mendeļejeva tabulas papildinātāji? Nobela prēmijas laureāti? Atomu un kvarku manipulatori? Literāti?

Jā, un zināt, lāču dīdītāji un tirgus akrobāti ir visās tautās, bet mēs taču neceļam tos mākoņos.
Psihoterapeite
10. Februāris 2012 / 11:57
0
ATBILDĒT
Man ir Jūsu ļoti žēl, ja Jūs neesat dzirdējis tādus vārdus kā Elīna Garanča, Vestards Šimkus, Gidons Krēmers, Māris Sirmais, Mariss Jansons, Alvis Hermanis, Marina Rebeka, Egils Siliņš, Kristīne Opolais ...

Latvieši neapšaubāmi ir kultūrtauta. Neskatoties un par spīti sarežģītajai vēsturei. Ja Jums tā neliekas, tad jāsecina, ka Jūsu viedokļa pamatojums, iespējams, sakņojas Jūsu paša dzīvesveidā, personībā un interešu lokā, diemžēl.
Pesimists
10. Februāris 2012 / 11:47
0
ATBILDĒT
Jā, starp citu! Ieteikums JV redakcijai! Obligātam jautājumam būtu jābūt: kādas svešvalodas pārvaldāt?

Kādās valodās runā tipisks Latvijas Republikas senators, izņemot to pašu \"veļīkij i mogūčij\"?

Pirms pusgadsimta apgūts vidusskolas kurss vācu valodā? \"Anna und Marta baden?\" Tas arī nav pietiekami, lai lasītu juridisko literatūru.
Oponents
10. Februāris 2012 / 11:40
0
ATBILDĒT
Kopumā Jūsu teiktajam nav nekādas vainas. Tomēr nevar piekrist,ka veco juristu pašmācība ir vērā ņemams faktors. Padomju tiesību saknes, svešvalodu vajās zinašanas, kādēļ viņi nespēj lasīt speciālo literatūru svešvalodās, ir daudz nozīmīgāks faktors par kailu likuma tekstu, kas ir pārņemts no starpkaru posma vai aizgūts no citas valsts likuma. Kamēr \\\"padomju juristus\\\" nozīmīgos amatos nenomainīs jauna juristu paaudze, kas ir ar kvalitatīvu izglītību, Jūsu optimisms ir bez jebkāda pamata. Šķiet, ka Jūs arī esat padomju juriste!
Pesimists
10. Februāris 2012 / 11:27
0
ATBILDĒT
Pārsteidzošs naivums – tāds, ka patiešām jāsmejas. Neesiet taču bērns.

Kur tad ir tie jūsu “talantīgie zinātnieki, sportisti, mākslinieki, godīgie ārsti un inovatīvie uzņēmēji” pasaules mērogā? Nosauciet kaut vai vienu! Vai viņi pastāv tikai jūsu iztēlē?

Mīļais cilvēk – mēs neesam spējīgi ģenerēt nevienu patiešām spēcīgu, harizmātisku un vienlaicīgi godīgu un gudru politiķi. Paskatieties, kas mums sēž prezidenta krēslā!

Tas pats ar tiesnešiem. Nosauciet kaut vienu izcilu tiesnesi / juristu, kura vārds būtu autoritatīvs pāri mūsu mazās zemītes robežām!

Tā vietā, lai apjēgtu reālo lietu stāvokli, izdarītu piepūli un izrautos beidzot uz augšu, pūšam tik vaigus un cenšamies ieskaidrot sev, ka varam stāvēt līdzās kultūrtautām un vēsturiskajām nācijām. Smiekli un bērnudārzs.
Psihoterapeite
10. Februāris 2012 / 10:46
0
ATBILDĒT
Ak, latviešu mazvērtības kompleksi - itin visā...

To vien dzird kā gaudas - ne mums gudru cilvēku, ne sasniegumu (aizmirstot talantīgus zinātniekus, sportistus, māksliniekus, godīgus ārstus un inovatīvus uzņēmējus u.c., kuru, rēķinot uz iedzīvotāju skaitu, tomēr proporcionāli ir ļoti daudz)!

Arī par valodu tiek apgalvots, ka tajā nav pietiekami izteiksmes līdzekļu: mazās popzvaigznītes mīlas kalambūrus varot izteikt tikai angliski, savukārt kārtīgs vecis no sirds izlamāties spēj tikai krieviski...

Attiecībā uz tiesnešiem arī situācija tiek zīmēta nepamatoti melnās krāsās. Ņemot vērā, ka vēl tikai pirms 20 gadiem šeit pilnībā valdīja padomju tiesības - gan praksē, gan zinātnē, gan augstkolās - un nebija neviena demokrātiskā pasaulē skolota jurista, situācija, kādā esam šodien, nav nemaz tika traka. Drīzāk otrādi! Varētu teikt, ka gandrīz tikai ar saviem spēkiem (veco juristu pašmācība, jauno censoņu studijas ārvalstīs) Latvijā aizvien vairāk nostiprinās rietumnieciska tiesiskuma izpratne, ir absolūti mainījusies tiesību piemērošana un augstskolu programmas, ir atjaunoti pirmskara likumi (Satversme, CL) un uzrakstīti jauni (APL un simtiem citu). Ja arī ir saglabājusies slikta prakse un likumedevējs joprojām pielauj kļūdas, tad tomēr tā vairs nav vispārēja likumsakarība. Un arī citās valstīs, ticiet man, tā notiek.

Starp citu, vēl vakar dzirdēju, kā pasaules līmenī \"ievērojams\" Spānijas cilvēktiesību tiesnesis pats ir notiesāts par nelikumīgu telefona sarunu noklausīšanos...

Nu, nevajag kultivēt mazohistisko uzskatu, ka pie mums visi muļķi un neģēļi, tai skaitā tiesneši. Kam no tā labāk paliek?

Starp citu, tieši civiltiesībās (es nerunāju par tiesnešu ētiku) Z. Gencu kolēģi diezgan augstu vērtē.
Pesimists
9. Februāris 2012 / 11:44
0
ATBILDĒT
Tas viss ir ļoti labi. Es ticu, ka Z. Gencs ir labs cilvēks un Latvijas mērogā patiesi talantīgs jurists.

Bet tagad padomājiet, ka Genca kungu vai jebkuru citu viņa kolēģi noliktu blakus kādas Rietumu valsts (Lielbritānijas, ASV, Vācijas) Augstākās Tiesas tiesnesim un salīdzinātu. Pati doma liekas absurda, vai ne?
Pirmā instance
9. Februāris 2012 / 11:32
0
ATBILDĒT
Patiesi talantīgs jurists.
Viesturs
9. Februāris 2012 / 08:39
0
ATBILDĒT
Man ļoti simpatizē Genca kungs - cilvēciski mierīgs, drosmīgs, ar savu viedokli; juridiskajā darbā precīzs, viņa nolēmumi ir kodolīgi,ķirurģiski precīzi un vissaugstākās raudzes.

Tieši tādēļ vajadzības gadījumos meklēju tieši viņa un vēl divu senatoru nolēmumus.
Dinai Gailītei
8. Februāris 2012 / 12:25
0
ATBILDĒT
Jaukas ziņas! Gaidu jauno un uzlaboto Jurista Vārdu!
Francis Ksavers
8. Februāris 2012 / 12:08
0
ATBILDĒT
Rubrikai nav nekādas vainas, bet pie tās būtu mazliet jāpiestrādā. Man nepatīk tas, ka jautājumi visiem aptaujātajiem vienmēr ir vienādi, kas dažreiz noved pie komiska iznākuma.

Vai patiešām Satversmes tiesas/ECT/EST/SKT tiesnesim, senatoram vai citam juridiskā Olimpa iemītniekam ir jāvaicā par \"lielāko profesionālo sasniegumu viņa dzīvē\"? Vai tas nav pilnīgi lieki?

Vai patiešām jauniņai juristei, kas uzvarējusi starptautiskā tiesas procesa izspēlē, ir jājautā \"ko jūs teiktu, uzrunājot Latvijas juristus\"? Visu cieņu šai jaunajai censonei, un lai viņai tūkstošreiz veicas – taču, manuprāt, šāda tēvišķīga uzruna vairāk piederētos jau zināmu vecumu un profesionālo briedumu sasniegušam juristam, kuŗam ir autoritāte.

Tādēļ es ieteiktu individuālāku pieeju. Protams, ir jautājumi, kas būtu noteikti jāsaglabā: piemēram, ļoti labs ir jautājums \"kas jūs būtu, ja nebūtu jurists?\" – jo patiesi izcilam juristam ir jābūt ar plašu redzesloku un jāatbilst tam, ko angliski apzīmē ar vārdu \"polymath\".
Redakcija
8. Februāris 2012 / 10:25
0
ATBILDĒT
Paldies cienījamajiem JV lasītājiem par vērtīgiem ierosinājumiem!



Jāpiekrīt jūsu novērojumam, ka Nedēļas jurista rubrika ir jau pietiekami sena (gandrīz trīs gadus), lai tajā kaut ko mainītu.

Tieši tādēļ, neskatoties uz to, ka gandrīz visi Nedēļas juristi ir pārliecinoši līderi starp nedēļas un mēneša lasītākajiem rakstiem (atbilstoši elektroniskās versijas uzskaitei) un arī mūsu veiktajās lasītāju aptaujās tieši šī rubrika ir viena no visaugstāk vērtētajām, šobrīd JV redakcija apsver iespēju vai nu to pilnībā slēgt, vai arī būtiski mainīt šīs rubrikas saturu.

Pārmaiņas notiks reizē ar visa drukātā žurnāla atjaunināšanu, kas ieplānota šī gada maijā. Savukārt elektroniskās versijas reforma ieplānota šī gada rudenī. Neskatoties uz redakcijas ierobežotajiem cilvēkresursiem (līdztekus reformu plāniem mums katru nedēļu jāuztaisa arī kārtējais JV), darīsim visu, lai jaunās versijas taptu iecerētajā laikā. Turklāt jācer, ka gaidāmās pārmaiņas mūsu lasītājus iepriecinās.



Šobrīd esam pateicīgi par jebkuriem radošiem priekšlikumiem!



Ar cieņu,

Dina Gailīte, JV galvenā redaktore
Procesa_dalībnieks
8. Februāris 2012 / 09:34
0
ATBILDĒT
Manuprāt, ir pēdējais laiks, lai \\\"Jurista Vārda\\\" redakcija beidzot ieklausītos lasītāju viedoklī par sadaļu \\\"Nedēļas jurists\\\". Ja \\\"Jurista Vārda\\\" redakcijai šķiet, ka sadaļa \\\"Nedēļas jurists\\\" ir vajadzīga, tad steidzami ir jāuzlabo tās kvalitāte, resp., jautājumu saturs, formāts utml. Mums nav vajadzīga sadaļa \\\"Nedēļas jurists\\\" pašreizējā formātā. Mums nav vajadzīgs, ka kāds atkal gozējas un sevi slavina, cik viņš esot nepārspējami godīgs, bez neviena grēka, nekad nav pieļāvis pat vismazāko kļūdu savā profesionālajā darbībā un bezgala taisnīgs. Patiešām tā ir sevi izsmēlusi un nenes nieko jaunu. Tiesnesis Z.Gencs labāk iederētos sadaļā \\\"Padomju jurists\\\", nevis kādā citā sadaļā. Tad noteikti nevienam nebūtu ne mazāko pretenziju, ja viņš tur gozētos uz nebēdu!
Pesimists
8. Februāris 2012 / 00:27
0
ATBILDĒT
Es naivi ceru, ka vismaz pēc 20-30 gadiem vidusmēra Latvijas tiesnesis beidzot tomēr sasniegs tādu profesionalitātes līmeni, lai varētu vismaz pacensties mēroties spēkiem ar vidusmēra tiesnesi no Zambijas, Malāvi, Beninas vai Laosas. Pagaidām tā mums vēl ir nesasniedzama Everesta virsotne...
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 6
visi numura raksti
Diskusija
Latvijas valsts kodolu meklējot
"Jurista Vārdu" organizēt šādu pasākumu pamudināja vairāki apstākļi. Iniciatīvai rīkot referendumu par otru valsts valodu Latvijā gūstot piepildījumu, pārmetumi par novēloto reakciju un nepietiekamo argumentāciju tiek veltīti ne ...
30 komentāri
Magda Papēde
Skaidrojumi. Viedokļi
Intelektuālā īpašuma tiesības starptautiskā ietekmē
Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīguma1 jeb ACTA parakstīšana šā gada 24. janvārī ir izsaukusi masveida ažiotāžu, jo īpaši interneta lietotāju vidū. Atsevišķi aktīvisti jau paziņojuši par piketu pie Ministru kabineta, ...
4 komentāri
Helmuts Jauja
Skaidrojumi. Viedokļi
Maksāšanas testa izpratne juridiskās personas maksātnespējas procesā
Pēdējā laikā interesi par maksātnespējas jautājumiem un spēkā esošo Maksātnespējas likumu ir uzjundījis plašu rezonansi ieguvušais SIA "Palink" maksātnespējas process. Ar Rīgas pilsētas Kurzemes priekšpilsētas tiesas 2012. gada ...
4 komentāri
Diskusija
Vai viena lata monēta kļuvusi nelietojama
Jau ilgu laiku sabiedrībā virmo diskusija par to, ka viena lata monēta netiek pieņemta kā maksāšanas līdzeklis par Rīgas pilsētas pašvaldības valdījumā esošo autostāvvietu izmantošanu. Šāda rīcība radījusi cilvēku neizpratni ...
Reinis Markvarts
Akadēmiskā dzīve
Juristi meklē inovāciju juridisko nodrošinājumu
Janvārī ir sākusies un līdz martam turpināsies Latvijas Universitātes 70. konference. Paredzēts, ka tās ietvaros notiks astoņas plenārsēdes un 123 sekciju sēdes. Kopumā plānoti 1990 referāti (1112 – dabaszinātnēs, 568 – ...
AUTORU KATALOGS