ŽURNĀLS Tiesību prakse

7. Februāris 2012 /Nr.6 (705)

Par Civilprocesa likuma 33. panta trešās daļas 1. punktā un 44. panta pirmās daļas 1. punktā ietvertā jēdziena "advokāts" tulkojumu
Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta spriedums
Lietā Nr. SKC–377
2011. gada 23. novembrī
9 komentāri

Apelācijas instances tiesa, konstatējot, ka kvītis par juridiskās palīdzības sniegšanu prasītājai ir izrakstījis nevis zvērināts advokāts, bet gan juristu asociācijas pārstāvis, pamatoti noraidījusi prasījumu par izdevumu juridiskās palīdzības samaksai piedziņu.

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāts šādā sastāvā: tiesas sēdes priekšsēdētājs senators referents A. Laviņš, senatore I. Garda, senatore M. Zāģere, piedaloties prasītājas O.A. pārstāvim M.M., atklātā tiesas sēdē izskatīja lietu sakarā ar O.A. kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģijas 2010. gada 26. maija spriedumu O.A. prasības lietā pret R.Č. un AS "Latintertehserviss" par zaudējumu un morālā kaitējuma atlīdzības piedziņu.

Aprakstošā daļa

[1] O.A. 2006. gada 26. septembrī cēlusi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā prasību pret R.Č. un AS "Latinterehserviss" par zaudējumu un morālā kaitējuma atlīdzības piedziņu. Pēc vairākkārtējas prasības summas palielināšanas prasītāja lūgusi tiesu piedzīt solidāri no atbildētājiem zaudējumus Ls 520,55, kas viņai radušies kriminālprocesā pret R.Č. par Krimināllikuma 204. panta pirmajā daļā (pircēju un pasūtītāju apkrāpšana) paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu.

komentāri (9)
9 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
UJ
16. Februāris 2012 / 15:20
0
ATBILDĒT
Paskatoties stenogrammu var redzēt klaju lobēšanu, jo par grozījumiem balsoja tikai SC, pret balsoja visa esošā koalīcija, bez konkrētas argumentācijas. Deputātu lēmums parāda viņu reālo attieksmi pret Satversmes tiesu.
IJ
10. Februāris 2012 / 11:19
0
ATBILDĒT
Papētīsim saeimas stenogrammas. Taču tas viss izskatās vienkārši pēc saeimas lobija :)
Eduards Veidenbaums
9. Februāris 2012 / 13:29
0
ATBILDĒT
Virs zemes nav taisnības, dūrei tik spēks,

Kas varmākiem skādi dar, nosaukts tiek grēks,

Par tiesnešiem. cienīti blēži sēž

Un \"godīgi\" ādu nost citiem plēš,

Un cienīgtēvs, zaglis, teic sprediķus:

\"Tik pacieties, debesīs labāki būs!\"



Virs zemes nav laimes, tik zvēru pulks bļauj,

Viens otram iz mutes tie kumosu rauj,

Un priecīgs ikkatris, kad vēders tam pilns,

Kad bērni ir veseli, dzīvoklis silts.

Un glaimojot salkušie rakstnieki sauc:

\"Cik praktiska tauta, tai cerību daudz!\"



Jā, cerību gan. Bet nosirmos laiks,

Vēl redzams būs strādnieku moku pilns vaigs,

Vēl liekēži slinkos un godīgi krāps,

Vēl ļaudis pēc debesu valstības slāps,

Zem kājām varmākas taisnību mīs,

Par kaujamiem lopiem vēl cilvēkus dzīs,

Un muļķīgas dzejas vēl dzejnieki kals

Un vaimanās paši, kad salks tie un sals.
Anna
8. Februāris 2012 / 16:45
0
ATBILDĒT
Palobēja ZAP \"zieds\" \"trijnieku\" un lieta darīta. Bet gribas piekrist iepriekšējam komentētājam - cik var mētāties ar nostādnēm, cerams, šī ir tā izsvērtā un galīgā, bet īpaši nopietni gan tas vairs neizskatās.
Tiesnese no 1.inst.
8. Februāris 2012 / 10:05
0
ATBILDĒT
Mīļo pasaulīt, cik var mētāties ar nostādnēm !
Aleksandrs
8. Februāris 2012 / 00:16
0
ATBILDĒT
Interesanti! un kā būs ar juridiskās palīdzības sniedzējiem, kuri var būt gan juristi, gan advokāti? un kuriem iepriekš tika izvirzītas vienādas prasības.
kolēģis
7. Februāris 2012 / 14:42
0
ATBILDĒT
Bet kā tad trijniekā var atkāpties no iepriekš judikatūrā izteiktajām atziņām???
Priex
7. Februāris 2012 / 13:07
0
ATBILDĒT
Ju-hū! Kā es priecājos par šo spriedumu! Beidzot Senāts ir nācis pie prāta! Un es jau domāju, ka advokātiem pašiem nāksies šo lietu izcīnīt. Viss notika daudz ātrāk, turklāt nevis pēc advokātu, bet pēc Senāta iniciatīvas, par ko man patiešām liels priex. :)
Proficius Aliri
7. Februāris 2012 / 12:01
0
ATBILDĒT
Faktiski Senāts iepriekš savā spriedumā lietā Nr.SKC-625/2010 bija konstatējis, ka jēdziena „advokāts” tāda interpretācija, ka šis jēdziens ietver tikai zvērinātus advokātus un advokātu palīgus, būtu pretrunā ar Satversmes 92.pantu. Līdz ar to Senāta vēlamā rīcība šajā lietā būtu pieteikums Satversmes tiesā. Satversmes tiesas likuma 19.1 panta pirmā daļa paredz, ja, izskatot civillietu pirmajā instancē, apelācijas vai kasācijas kārtībā, tiesa uzskata, ka norma, kas būtu jāpiemēro šajā lietā, neatbilst augstāka juridiska spēka tiesību normai (aktam), tā iesniedz pieteikumu Satversmes tiesā. Tikmēr tiesvedība attiecīgajā civillietā apturama (CPL 214.p. 4.punkts).
visi numura raksti
Diskusija
Latvijas valsts kodolu meklējot
"Jurista Vārdu" organizēt šādu pasākumu pamudināja vairāki apstākļi. Iniciatīvai rīkot referendumu par otru valsts valodu Latvijā gūstot piepildījumu, pārmetumi par novēloto reakciju un nepietiekamo argumentāciju tiek veltīti ne ...
30 komentāri
Magda Papēde
Skaidrojumi. Viedokļi
Intelektuālā īpašuma tiesības starptautiskā ietekmē
Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīguma1 jeb ACTA parakstīšana šā gada 24. janvārī ir izsaukusi masveida ažiotāžu, jo īpaši interneta lietotāju vidū. Atsevišķi aktīvisti jau paziņojuši par piketu pie Ministru kabineta, ...
4 komentāri
Helmuts Jauja
Skaidrojumi. Viedokļi
Maksāšanas testa izpratne juridiskās personas maksātnespējas procesā
Pēdējā laikā interesi par maksātnespējas jautājumiem un spēkā esošo Maksātnespējas likumu ir uzjundījis plašu rezonansi ieguvušais SIA "Palink" maksātnespējas process. Ar Rīgas pilsētas Kurzemes priekšpilsētas tiesas 2012. gada ...
4 komentāri
Zigmants Gencs
Nedēļas jurists
Zigmants Gencs
26 komentāri
Diskusija
Vai viena lata monēta kļuvusi nelietojama
Jau ilgu laiku sabiedrībā virmo diskusija par to, ka viena lata monēta netiek pieņemta kā maksāšanas līdzeklis par Rīgas pilsētas pašvaldības valdījumā esošo autostāvvietu izmantošanu. Šāda rīcība radījusi cilvēku neizpratni ...
AUTORU KATALOGS