ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

28. Augusts 2012 /Nr.35 (734)

Mediācijas iespējas notāra darbā
4 komentāri

2012. gada jūnija sākumā notika Mediācijas padomes rīkotais seminārs "Mediācija Latvijā – iespējas un izaicinājumi". Tajā tika analizēts un izvērtēts, kā mediāciju var izmantot tiesas un tiesu sistēmai piederīgās personas – advokāti un notāri. Mediācijas loma ar katru gadu kļūst arvien aktuālāka, un par tās nepieciešamību tiek runāts arvien biežāk, jo tieši ar mediācijas palīdzību varētu atrisināt daudzas problēmas, piemēram, tiesās samazināt lietu skaitu, kas šobrīd ir viens no iemesliem, kas palielina tiesu noslogotību un pagarina lietu izskatīšanas termiņus. Turpmāk šajā rakstā par to, kā mediācijas procesu var lietot zvērināta notāra darbā.

Jau 2010. gada janvārī Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts pasākumu plāns koncepcijas "Mediācijas ieviešana civiltiesisku strīdu risināšanā" īstenošanai (2010.–2012. gadam). Tajā tika norādīts, ka Latvijā darbojas tīrās mediācijas modelis. Tas nozīmē, ka mediācijas process notiek ārpus tiesas procesa. Lai novērstu situāciju, ka arvien pieaugošā pieprasījuma pēc mediācijas pakalpojumiem ietekmē rodas atšķirīga mediācijas procesa izpratne, tika nolemts izstrādāt Mediācijas likumu. Pēc diviem gadiem – 2012. gada janvārī – Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts likumprojekts "Mediācijas likums", kā arī attiecīgi Civilprocesa likuma grozījumi. Iepriekš minētā likumprojekta mērķis ir noteikt vienotus mediācijas procesa pamatprincipus un pamatnoteikumus un sniegt skaidrojumus jēdzieniem, kas attiecas uz mediācijas procesu. Mediācijas likumā ietvertais mediācijas procesa regulējums attieksies arī uz citām tiesību nozarēm, paredzot, ka izņēmumi būs tikai gadījumos, ja to jau neregulē attiecīgās nozares normatīvie akti.

komentāri (4)
4 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Arnis
3. Septembris 2012 / 22:06
0
ATBILDĒT
Pietiekami labs un strukturēts raksts.
Pasniedzējs
29. Augusts 2012 / 11:30
0
ATBILDĒT
Es nebūtu tik kritisks. Autores priekšlikums, ka notāra apliecināts izlīgums iegūtu izpildu dokumenta spēku, ir visai vērtīgs.
mja
28. Augusts 2012 / 15:35
0
ATBILDĒT
It kā darītu to pašu ko līdz šim, tikai iekasētu papildus maksu par paredzēto un \"veikto\" mediācijas pasākumu...
BB
28. Augusts 2012 / 09:50
0
ATBILDĒT
Pat murgojot nebiju iedomājies, ka vienas pieturas princips ietver sevī piespiedu kārtā, obligātu mediācijas procesu pirms tiesvedības pie notāra... raksts - totalitārisma domāšanas paraugs.
visi numura raksti
Valentija Liholaja, Diāna Hamkova
Skaidrojumi. Viedokļi
Nelikumīgas darbības ar alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem: kvalifikācijas problemātika
Nelikumīgu alkoholisko dzērienu rūpals, kā arī tabakas izstrādājumu un alkoholisko dzērienu kontrabanda ieņem nozīmīgu vietu Latvijas tautsaimniecībā. Likumdevējs, lai apkarotu šo sērgu, Krimināllikumā ir paredzējis vairākas ...
2 komentāri
Linda Austere, Silga Celma, Jekaterina Macuka
Diskusija
Kā līdzsvarot sabiedrības intereses zināt un personas datu aizsardzību publiski pieejamos reģistros
2012. gada 26. jūnija "Jurista Vārdā" tika publicēts Māra Ruķera raksts "Kā izpaužas tiesības uz personas datu aizsardzību publiski pieejamā reģistrā", kura ievadā autors norāda: "Raksts varētu būt gan aizsākums turpmākām ...
2 komentāri
Jānis Pleps
Viedoklis
Krievu valoda pēc tautas nobalsošanas
5 komentāri
Tiesību prakse
Eiropas Savienības Tiesa: svarīgākie spriedumi

Šajā numurā publicējam kārtējo Tieslietu ministrijas sagatavoto pārskatu par Eiropas Savienības Tiesas (turpmāk tekstā – EST un Tiesa) šā gada otrajā ceturksnī izskatītajām lietām.

Saeimas Preses dienests
Īsziņas
Neatkarības de facto atjaunošanas gadadiena
AUTORU KATALOGS