ŽURNĀLS Redaktora sleja

25. Decembris 2012 /Nr.52 (751)

Lasītprieks un domātspēja

Šoreiz jūsu datora ekrānos redzams žurnāla "Jurista Vārds" speciālizlaidums - tematisks runu, rakstu un referātu apkopojums -, kas pie drukātā žurnāla lasītājiem devās reizē ar 2012. gada pēdējo "regulāro" žurnālu 18. decembrī.

Šo "Jurista Vārda" īpašo laidienu esam sarūpējuši tādēļ, lai dotu iespēju mūsu lasītājiem svētku brīvdienās pievērsties tēmām, kurām piepildītajā ikdienā, iespējams, neatliek laika.

Žurnālā ievietotās publikācijas tematiski apvieno saikne ar valststiesībām. Tās ir runas, raksti un referāti no trim 2012. gada rudens konferencēm: Tieslietu ministrijas rīkotās Valststiesību dienas (7. novembrī), Saeimas rīkotās konferences, atzīmējot 90 gadus kopš pirmās Saeimas sanākšanas, (arī 7. novembrī) un Valsts prezidenta institūcijas 90. gadadienai veltītās konferences (14. novembrī).

Šajā "Jurista Vārdā" publicētie materiāli no trim minētajām konferencēm izvietoti hronoloģiskā secībā: vispirms Valststiesību dienas, pēc tam Saeimas konferences un noslēgumā – Valsts prezidenta institūcijai veltītā pasākuma runas, raksti un referāti. Turklāt arī katras konferences ietvaros materiāli sarindoti pēc tā paša hronoloģiskā principa – secībā, kādā notika uzstāšanās.

Jāņem arī vērā, ka publicējam tikai tos materiālus, kurus autori un pasākumu organizatori iesniedza "Jurista Vārda" redakcijai, tādēļ vairāki referāti palikuši ārpus šī speciālizdevuma.

Tā kā juristi ir profesionāli lasītāji, jācer, ka šis diezgan apjomīgais, turklāt saturiski visai raibais, taču neapšaubāmi vērtīgais krājums mūsu lasītājiem būs patīkams pārsteigums līdzās citiem Ziemassvētku iepriecinājumiem.

Lasīšana ir viens no veidiem, kā rosināt domāšanu. Šoreiz lasītāju vērtējumam un diskusijai piedāvājam viedokļus par Latvijas tautas tiesiskās apziņas problēmu cēloņiem, Latvijas parlamentārajām tradīcijām, Satversmē noregulēto varas zaru līdzsvaru, Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtības maiņas lietderīgumu, ministra un valsts sekretāra lomu ministrijā, pašvaldību demokratizācijas iespējām u.c. pietiekami sarežģītiem un dziļiem jautājumiem.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Numura tēma
Valststiesību diena
Numura tēma
Parlamentārisms Latvijā: vēstures mācības un nākotnes perspektīvas
Numura tēma
Latvijas Valsts prezidenta institūcijas darbības izvērtēšana
Jānis Bordāns
Numura tēma
Par Valststiesību dienu un valststiesību aktualitātēm
Sanita Osipova
Numura tēma
Latvijas tautas tiesiskā apziņa un Latvijas valsts
AUTORU KATALOGS