ŽURNĀLS Juridiskā literatūra

22. Janvāris 2013 /Nr.3 (754)

Civilprocesā nozīmīgas Senāta atziņas
8 komentāri

Tiesu namu aģentūras apgādā klajā nācis krājums “Civilprocesa likuma komentāru atziņās izmantotie Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta nolēmumi. Civillietu departamenta nolēmumu izvilkumi”.

Kā norāda krājuma sakārtotāja un redaktore Mg.iur. Signe Terihova, tā ir Senāta nolēmumu izlase, kas ilustrē civilprocesuālo tiesību normu piemērošanu praksē, un šis izdevums iecerēts kā informatīvs papildinājums diviem TNA apgādā 2011.

komentāri (8)
8 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Ainis
24. Janvāris 2013 / 10:02
0
ATBILDĒT
Ziniet, saskāros ar šokējošu valsts iestāžu izpratni par nolēmumu pieejamību. Iepriekš kaut cik efektīvi administratīvo tiesu spriedumu meklēšanu un atlasi varēja veikt ar google meklēšanas rīku - pēc kāda likuma panta, frāzes utml. Diemžēl pirms kāda pusgada šo iespēju mājaslapas uzturētājs liedza, neļaujot google robotprogrammatūrām (angl. \'bot\') piekļuvi lapas saturam. Uz manu jautājumu, kādēļ tā, vai ir dārgi šādu funkciju atbalstīt un kā tas atbilst labas pārvaldības principam un valsts centieniem nodrošināt nolēmumu pieejamību, Tieslietu ministrija atbildēja: nē, dārgi nav - praktiski par velti, tomēr šāda meklēšanas funkcija ir jāliedz, jo pretējā gadījumā rodas iespēja meklēt lietu dalībnieku uzvārdus tiesu kalendārā (tas nekas, ka 1.kursa datorzinību students dažu sekunžu laikā var nokonfigurēt, kurā sadaļā meklēšana liedzama, kurā - atļaujama), turklāt - ko es vispār cepos - šāds liegums \'\'neietekmē personu iespējas nepastarpināti iepazīties ar tiesu portālā publicētās informācijas saturu\'\' (citāts).

Tā ka, dārgie draugi, jūsu bažas par nolēmumu nepieejamību LR ir galīgi nepamatotas - viss ir publiski pieejams - ejiet uz tiesas kanceleju, nosauciet lietas numuru un par padsmit Ls/lpp. visu saņemsiet :)
es
23. Janvāris 2013 / 11:17
0
ATBILDĒT
Es varu piekrist, ka Augstākajai tiesai ir iespēja ietekmēt savu nolēmumu publikāciju. Bet citām tiesām nav. Tāda nu ir tiesu varas situācija, ka tā ir neatkarīga, izskatot lietas pēc būtības un taisot nolēmumus, bet savas darbības tehniskā nodrošinājuma ziņā un normatīvā regulējuma ziņā tā ir atkarīga no izpildvaras un likmdevēja. Jā, tiesu vara var darīt zināmas savas vēlmes izpildvarai vai likumdevējam, bet tiesu varas rokās nav nekādu līdzekļu, kā panākt, lai izpildvara to realizē. Ja izpildvara \"muļļā\" Tiesu informācijas sitēmu un portālu tiesas.lv, tad tiesas tur neko nevar darīt.



Attiecībā uz administratīvajām tiesām. Tās, protams, nepieder pie izpildvaras. Taču administratīvās tiesas jau pašas arī nenodarbojas ar savu nolēmumu publiskošanu. Likumā ir noteikts, ka visus administratīvo tiesu spriedumus ir jāpublicē internetā. Publicēšanu nodrošina Tiesu administrācija. Cik man zināms, tad tiesas tikai sagatvo spriedumus un ievieto to Tiesu informācijas sistēmā. Tālāk jau Tiesu Administrācija tos apstrādā un publicē tiesas.lv.



Ja mēs gribam, lai tiesu nolēmumi tiek publicēti, tad, pirmkārt, ir jāpanāk no Saeimas, lai tas tiktu noteikts likumā. Un otrkārt, ir jāpanāk, lai izpildvara tehniski nodrošina publicēšanu, turklāt, vēlams, tādā sistēmā, kur var kaut ko atrast arī ar meklētāju palīdzību.
DP
23. Janvāris 2013 / 09:03
0
ATBILDĒT
1) Kam ir izdevīgi slēpt galus ūdenī ? 2) Vai adm.tiesas pieder pie izpildvaras?
mja
23. Janvāris 2013 / 07:47
0
ATBILDĒT
Jā, tiesas.lv ievietoto nolēmumu tehniskā puse laikam TA rokās. Bet AT gan Judikatūras nodaļa ir.

Un kas gan tā par tiesu sistēmu, ja pašas tiesas nevar ietekmēt savu nolēmumu publikāciju. Ja jau galīgi nevar, tad paši kādā failu apmaiņas serverī var ievietot savus anonimizētos nolēmumus. Diez vai kāds to varētu liegt.
es
22. Janvāris 2013 / 19:57
0
ATBILDĒT
Ir bēdīgi skatīties, ka pat juristiem nav skaidrs, ka tiesām nav īsti nekādas teikšanas par to, kas tiek vai netiek publicēts tiesas.lv. To sistēmu veido un uztur izpildvara. Ja sistēma slikta, tad akmens ir jāmet izpildvaras, ne tiesu varas dārziņā.
Jānis
22. Janvāris 2013 / 11:39
0
ATBILDĒT
:) kā man patīk Seskis :) ideāli!
mja
22. Janvāris 2013 / 11:16
0
ATBILDĒT
Jāpiekrīt! Tiesu sistēmas izdoma noglabāt savus nolēmumus un viedās prejudīcijas tumšajās Tartara dzīlēs ir vienkārši apskaužama. Piemēram, jaunā portāla tiesas.lv izmēģinājuma versija ļauj mēģināt meklēt anonimizētos nolēmumus, bet neļauj, iespējams, nevienu atrast. Augstākās tiesas mājaslapā Judikatūras nodaļa ir pacentusies atlasīt pārsvarā tos nolēmumus, kur motivācija plašāka par likuma citātu sameklējama grūtāk kā adata trīs siena kaudzēs. Vienīgi disidenti administratīvās tiesas - publicē spriedumus vienā laidā, tik narcistiski lepojas ar savām zinībām. Bet varbūt tur viltība liela - redz, lēmumus, kur vienkāršo mirstīgo pasūta tālāk maldīties trīs normatīvās pasaules priedēs, aplūkot lielākoties nav lemts.

Dažkārt jābrīnās, kāpēc ikvienu tiesas sēdi vienkārši nepasludina par slēgto - vai nu tiesas spriešanas interesēs (nu, nebūs lemts atmaskot tiesas nepilnības nevienam) vai, lai nesadzirdētu kādu ierobežoti pieejamas informācijas drusku (hm, personu vārdus taču anonimizē nolēmumos).
Seskis
22. Janvāris 2013 / 10:06
0
ATBILDĒT
Nebūtu pieļaujama tiesas nolēmumu publicēšana un pieejamība plašām vienkāršās tautas masām. Jo mazais cilvēks ir nepastāvīgs kā apses lapa rudens vējos un vienmēr cilvēciņa sirds kambara tālākajā nostūrī gruzd dumpīguma oglīte. Nolēmumu publicēšana lajiem radītu runas un īgnumu, kas varētu izaugt līdz pat Tiesas Dievišķo patiesību apšaubīšanai un lepnībai. Tāpēc ieteiktu visus tiesu nolēmumus sastādīt latīņu valodā, lai tos saprastu tie, kuriem tie jāsaprot, bet mazajama cilvēkam tie nav jāsaprot, tikai jāizpilda, ko tiesu izpildītājs tiem teiks.
visi numura raksti
Imants Muižnieks
Skaidrojumi. Viedokļi
Publisko un privāto partnerību līgumi starptautiskajās privāttiesībās
Publiskās un privātās partnerības kļuva populāras pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, kad publiskajā sektorā sāka lietot privātā sektora darba metodes. Daudzās valstīs arvien plašāk publisko funkciju nodrošināšanā tiek ...
Magda Papēde
Skaidrojumi. Viedokļi
Piezīmes par autortiesību konstitucionālo aizsardzību
Šis ir LL.M Magdas Papēdes komentārs Dr.iur. Ingrīdas Veikšas rakstam "Autortiesību aizsardzības konstitucionālie aspekti", kas tika publicēts žurnālā "Jurista Vārds" Nr. 52 (751) – speciālizlaidumā, kas iznāca ...
10 komentāri
Mārtiņš Pētersons
Skaidrojumi. Viedokļi
Koncesijas līguma nošķiršana no citiem līgumu veidiem
Kaut arī tiek uzskatīts, ka koncesijas līguma definīcijai atbilstoši tiesiskie darījumi Latvijā ir tikuši slēgti arī pirms Koncesiju likuma1 pieņemšanas, tieši minētais likums ir atzīstams par pirmo Latvijas ārējo normatīvo ...
Ivars Pommers
Skaidrojumi. Viedokļi
Kritiskas piezīmes par Civillikuma grozījumu projektu sakarā ar Direktīvas 2011/ES normu ieviešanu
Tieslietu ministrija ir izstrādājusi projektu grozījumiem Civillikumā, ar kuriem tiek ieviestas Eiropas Parlamenta un Padomes 2011. gada 16. februāra Direktīvas 2011/7/ES par maksājumu kavējumu novēršanu komercdarījumos nacionālajā ...
6 komentāri
Tiesību politika
Turpinās diskusija par ievērojamām izmaiņām Būvniecības likumā
11. Saeima turpina izskatīt grozījumus Būvniecības likumā, ko iesniedzis Ministru kabinets jau 10. Saeimai. Pašlaik grozījumus Būvniecības likumā izskata Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija. ...
1 komentāri
AUTORU KATALOGS