ŽURNĀLS Tiesību prakse

14. Maijs 2013 /Nr.19 (770)

Par atteikumu reģistrēt komunisma atbalsta kustību
Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta spriedums
Lietā Nr. SKA – 172
2013. gada 30. aprīlī
17 komentāri

Viduseiropas un Austrumeiropas valstis, tostarp Latvija, kuras piedzīvoja ne vien nacistu ideoloģijā sakņotos noziegumus, bet arī komunistu ideoloģijā sakņotos noziegumus, nevar izturēties pret šo ideoloģiju tikpat neitrāli kā Rietumeiropas valstis. Tikpat leģitīmi, kā Rietumeiropas valstis vadās no savas vēsturiskās pieredzes, arī Latvijai jāvadās no savas vēsturiskās pieredzes. Demokrātija ir "Eiropas sabiedriskās kārtības" pamatelements.

Demokrātija ir vienīgais politiskais modelis, ko paredz Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencija un tādējādi vienīgais, kas ir ar to savienojams. Komunisma ideoloģijas paušana nav aizsargājama, jo tā ir pretēja Latvijas Republikas Satversmē un Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā nostiprinātajām demokrātiskas sabiedrības vērtībām.

Biedrības "Komunisma atbalsta kustība Latvijā" nosaukums un mērķis ir saistīts ar komunisma ideoloģijas atbalstīšanu, kas vienlīdz kā nacisms ir radījusi totalitāru režīmu, kas īstenoja represijas un genocīdu, tostarp pret Latvijas tautu. Komunisma ideoloģijas mērķtiecīga izplatīšana ir arī dziļš apvainojums šīs ideoloģijas noziegumu upuriem, kā arī katram demokrātiski domājošam cilvēkam, un līdz ar to ir pretrunā ar Latvijas valsts sabiedrisko kārtību (public order).

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments kopsēdē šādā sastāvā: senatore L. Slica, senatore J. Briede, senators A. Guļāns, senatore V. Kakste, senatore V. Krūmiņa, senatore D. Mita, senators J. Neimanis, senatore I. Skultāne, senatore R. Vīduša, rakstveida procesā izskatīja administratīvo lietu, kas ierosināta, pamatojoties uz I.B. un A.D. pieteikumu par labvēlīga administratīvā akta izdošanu par pienākuma uzlikšanu Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistram ierakstīt biedrību un nodibinājumu reģistrā biedrību "Komunisma atbalsta kustība Latvijā", sakarā ar I.B. un A.D. kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas 2012. gada 25. oktobra spriedumu.

Aprakstošā daļa

[1] Ar Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra (turpmāk – Uzņēmumu reģistrs) 2009. gada 1. septembra lēmumu Nr. 1-5/148, izskatot līdzpieteicēju I.B. un A.D. apstrīdēšanas iesniegumu, atteikts ierakstīt biedrību un nodibinājumu reģistrā biedrību "Komunisma atbalsta kustība Latvijā" (turpmāk – biedrība).

Nepiekrītot lēmumam, līdzpieteicēji iesniedza tiesā pieteikumu par labvēlīga administratīvā akta izdošanu – biedrības reģistrēšanu biedrību un nodibinājumu reģistrā.

[2] Ar Administratīvās rajona tiesas 2011. gada 21. aprīļa spriedumu līdzpieteicēju pieteikums apmierināts.

[3] Izskatījusi lietu apelācijas kārtībā, Administratīvā apgabaltiesa ar 2012. gada 25. oktobra spriedumu pieteikumu noraidīja. Spriedums pamatots ar tālāk minētajiem argumentiem.

[3.1] Biedrību un nodibinājumu likuma 17. panta piektās daļas 1. punkts noteic, ka lēmumu par atteikumu izdarīt ierakstu reģistra iestādes amatpersona pieņem, ja statūtos noteiktais mērķis ir pretrunā ar Latvijas Republikas Satversmi (turpmāk – Satversme), likumiem vai Latvijai saistošiem starptautiskajiem līgumiem.

No Satversmes 102. un 116. panta izriet, ka valstij ir tiesības noteikt biedrošanās brīvības īstenošanas kārtību un ierobežojumus, lai aizsargātu citu personu tiesības un valstij svarīgas vērtības.

[3.2] Likuma "Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem" 1. pants deklarē, ka Latvijas Republikas teritorijā par noziedzīgu atzīstama komunistiskā un nacistiskā ideoloģija. Minētā deklarācija turpina Latvijas Republikas konsekventu rīcību komunistiskās ideoloģijas noliegšanā un tās antikonstitucionālās dabas atklāšanā, kas tika uzsākta, pieņemot konstitucionālā ranga normatīvo aktu – 1990. gada 4. maija deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu", un konsekventi turpināta, pieņemot 1991. gada 23. augusta lēmumu "Par Latvijas Komunistiskās partijas antikonstitucionālo darbību Latvijas Republikā", kuras 1. punkts noteic, ka Latvijas Komunistiskās partijas darbība atzīta par antikonstitucionālu.

[3.3] Saskaņā ar biedrības statūtu 2.1.2. punktu tās mērķis ir veicināt komunisma ideju atbalstīšanu.

Ņemot vērā, ka ideoloģijas pamatā ir konkrēto ideju propaganda, secināms, ka biedrības darbības mērķis ir propagandēt noziedzīgu ideoloģiju, un tas ir pretrunā ar spēkā esošo likumu.

komentāri (17)
17 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Jurčiks
19. Maijs 2013 / 11:35
0
ATBILDĒT
Atslābinies, citādi es arī gandrīz vai saspringu :)



Sāksim ar to, ka ideoloģija nevienu nenogalina. Nogalina cilvēki. Un nogalināt var zem jebkuras ideoloģijas karoga. Staļins slaktēja zem komunisma, ASV - zem liberālisma/konservatīvisma utt.



Tu vēl pasaki, ka tici demokrātijai kā faktiski kaut kur pastāvošai? :D



Noziedznieki, draudziņ, ir civēki, nevis ideoloģijas
ai_bi
17. Maijs 2013 / 09:01
0
ATBILDĒT
Komunisma un sociālisma idejas un kustības jau kādreiz mūsu vēsturē bija aizliegtas no valsts puses. Nu un tad, tās attīstījās pagrīdē. Kā bija ar to grābekli ?
Magone
16. Maijs 2013 / 17:36
0
ATBILDĒT
Tas ir garām. Ar vērtībām man viss ir kārtībā, bet sociālisms (nu labi, minimālus pabalstus atbalstu) un komunisms man nav pieņemams (es šeit nerunāju par sūro pagātni, bet par ideju). Šīs idejas ir derīgas vājajiem un slinkajiem, tiem, kas ir zem vidējā līmeņa, vai ir viduvējības, kuri vēlas saņemt to, ko nav pelnījuši. Un vai vārds \"vērtība\" neizriet no vārda \"vērtēt\"? Bet kur sākas vērtēšana un salīdzināšana, tur beidzas sociālisms un komunisms, jo visi ir vienlīdzīgi un vienādi.
Latvietis
16. Maijs 2013 / 16:46
0
ATBILDĒT
problēma ir tajā, ka Latvijā mēs cenšamies stiprināt savas pozīcija kaut kā noliegumā, bet nevis veicinot/ nostiprinot savas vērtības. Ja būtu šāda pieeja, tad nebaidītos no komunisma utt.
Magone
16. Maijs 2013 / 16:16
0
ATBILDĒT
Ja kādam izdosies uzcelt komunismu, pasauciet mani. Šai idejai pietrūkst paša galvenā -virzošā spēka -konkurences. Tā ir utopija. Man jau liekas, ka nav jābūt īpaši gudram, lai to saprastu. Bet varbūt sevi pārvērtēju. Un kamēr cilvēkiem patiks salīdzināt, slinkot, tikmēr nekāds komunisms nav iespējams.
vajadzētu
16. Maijs 2013 / 10:27
0
ATBILDĒT
vēl Latvijas demokrātiskajā republikā aizliegt lasīt un likt sadedzināt tādus rakstu darbs kā N.Nosova \"Nezinītis Saules pilsētā\", jo tas pasniedz komunisma idejas bērniem. Bet tā kā \"Nezinītis uz Mēness\" ir vēl kaitīgāks, par tā pieminēšanu vien būtu publiski jākar, jo tas atklāti izsmej kapitālismu, turklāt ar \"Mēnesi\" šajā grāmatā ir apzīmētas ZAS valstis, jeb kā šodien saka - ASV.
smīns
15. Maijs 2013 / 19:29
0
ATBILDĒT
Un ko tad cien.Jurčiks sauktu par \"komunistu ideoloģiju\"? Staļina un Brežņeva konstitūcijās sarakstīto? Un ko Jurčiks sauktu par komunistu praksi? Tusēšanu ar franču kreisajiem pludmalē,vai ar KGB večiem kādā Stabu ielas pagrabā?

Gribi uzrakstīt jaunu komunistu vēsturi? Attīrīt laikam jau bezgaljauko ideoloģiju no \"izkropļojumiem\"? Atgriezties pie tīrā marksisma-ļeņinisma? Vai varbūt no desmitiem miljonu komunistu nobendēto līķiem destilēsi kaut ko ūbersuperīgu,kas beudzot pārņems kapitālistu nomocīto pasauli?
Val
15. Maijs 2013 / 17:59
0
ATBILDĒT
Spriežot pēc personas ar vārdu \"Magone\" komentāriem, atbilde būs emocionāla un diezgan nekonkrēta. Sava viedokļa Magonei parasti nav, krīt no vienas galējības otrā, rezultātā atzīst visu bez iebildumiem, ko raksta vai saka autoritātes, kaut gan ne vienmēr saprot tematu un diskusiju. Šī numura Magones autoritātes ir Senāts un Neilands
Jurčiks
15. Maijs 2013 / 17:33
0
ATBILDĒT
Jums maz ir priekšstats par komunisma ideoloģiju? Un kādēļ jūs noziedzniekus, kuri ilgus gadus vadīja PSRS, saucat par komunistiem? Vai tāpēc, ka viņi paši sevi tā dēvēja? Bērni arī uzskata sevi par lieliem un gudriem. Jūs viņiem arī ticat uz vārda?
Magone
15. Maijs 2013 / 14:48
0
ATBILDĒT
Man ir liels prieks par mūsu senatoriem un par šo spriedumu. Mani noteikti aizskartu tas, ka kāds izplatītu komunisma ideoloģiju. Katrai tolerancei un vārda brīvībai ir savas robežas.
Val
15. Maijs 2013 / 14:02
0
ATBILDĒT
Ir valsts, kur komunistiem un nacistiem ir oficiāli reģistrētas partijas, piemēram, Vācija, bet purvs paliek purvs.
Magone
15. Maijs 2013 / 13:53
0
ATBILDĒT
Pilnībā Jums pievienojos!
tikai mieru
15. Maijs 2013 / 11:33
0
ATBILDĒT
Atslābstiet. Ir valstis,kur komunisti dzīvo cepuri kuldami,jo nav pastrādājuši masu asinsdarbus vai valsts likvidāciju. Francija un bezrūpīgā tās māsa Itālija par piemēru.Lai viņiem tur veicas ar komunisma celšanu.

Latvijā ir cita pieredze,un līdz ar to būtu patoloģiski arī te izlikties,ka viņi jau tādi hipiji vien ir.Vai nu izglītības trūkums, vai iegūta aprobežotība te dažam komentētājam neļauj saskatīt būtību.Dažs tā aiztolerējies,ka arī mazohisms sāk šķist kaut kas cēls un slavējams.
Jurčiks
14. Maijs 2013 / 18:31
0
ATBILDĒT
Jāiet revidēt grāmatplauktu, vai nav kāda Platona vai Kampanellas grāmatele ieklīdusi. Ruso arī labāk sadedzināt, jo Markss esot kaut ko no šamējā ietekmējies. Nu un protams, Altisers, Adorno un Markūze... Citādi ka nesanāk kā Bredberija \"451 grāds pēc Fārenheita\" - atnāks pie tevis zēni uniformās, turklāt ar Tiesībsarga atzinumu un Senāta spriedumu...
Baraks Osama
14. Maijs 2013 / 16:06
0
ATBILDĒT
Es uzskatu sevi par demokrātiski domājošu cilvēku, bet nevaru piekrist, ka es justos aizvainots par to, ka kāds izplata komunisma ideoloģiju. Man komunistu biedrības eksistence būtu tikpat \"dziļš apvainojums\" kā, piemēram, biedrība, kas propagandētu, ka zeme ir plakana un to balsta trīs ziloņi. Proti, atliek vien paraustīt plecus un secināt, ka trakie dzīvo visur. Kas zina, varbūt šie vēlas kaut kur nodibināt kādu hipiju/brīvdomātāju komūnu un tiešām dzīvot pēc komunisma likumiem (konsenss it kā esot, ka grupā līdz pāris simtiem cilvēku tāda iekārta varētu reāli pastāvēt)?



Argumentam par totalitārismu joprojām nepiekrītu. Kā jau viņnedēļ iekomentēju, man liekas nepareizi pēc būtības likt vienādības zīmi starp nacismu, kas expressis verbis paredz cilvēku grupu fizisku iznīcināšanu un/vai paverdzināšanu, ar komunismu tikai tāpēc vien, ka abu ideoloģiju vārdā radīti noziedzīgi režīmi. Protams, ja vien Senātam nav nopietns pamats uzskatīt, ka šāda biedrība ir topoša totalitāra režīma pirmais aizmetnis. Pēc šādas loģikas varētu aizliegt arī virkni reliģisku organizāciju, jo netrūkst piemēru, kā teokrātiska valsts iekārta, argumentējot ar reliģiskām normām, neatzīst un pat aktīvi liedz realizēt rietumu tiesību lokā pašsaprotamas cilvēktiesības.
Skumjas
14. Maijs 2013 / 15:34
0
ATBILDĒT
Ar Dievu manu Platon .. tevi bija intersanti lasīt, bet nu ir cauri ..
...
14. Maijs 2013 / 14:32
0
ATBILDĒT
Atgādinājums senātam



Komūnisms jeb kā tagad saka - komunisms un tā ideoloģija nav tas pats, kas boļševiku komunistiskās partijas īstenotais genocīds un terors.



Tiklab kāds aprobežots prāts var ekonomista \"bībeli\" (K.Marksa \"Kapitālu\") pasludināt par aicinājumu strādnieku šķirai uz cīņu ar buržujiem.



Skandināviem, piemēram ir pašpārvaldes - komūnas (kommun)

En kommun är ett territoriellt avgränsat område, en administrativ enhet för lokalt självstyre, en politisk organisation med direktvalda beslutsfattare, juridisk person med obligatoriskt medlemskap, som kan ingå avtal och äga fast och lös egendom. Vad som avses är i denna artikel, precis som i vanligt språkbruk, i första hand primärkommun, inte sekundärkommun.



Un tur nevienam vārds \"komūnisms/komunisms\" neasociējas ar genocīdu un masu slepkavībām.



Cilvēktiesību tiesā šoreiz Latvijai būs jāzaudē
visi numura raksti
Rolands Neilands
Skaidrojumi. Viedokļi
AS "Latvijas Gāze" parādu atgūšanas prakses prettiesiskums
Pēdējos gados masu informācijas līdzekļos ne reizi vien ir izskanējusi informācija, ka AS "Latvijas Gāze" (turpmāk – LG) atsakās slēgt līgumus par dabasgāzes piegādi ar jaunajiem nekustamo īpašumu īpašniekiem vai īrniekiem, ja ...
27 komentāri
Laura Emse-Jambuševa
Skaidrojumi. Viedokļi
Amicus curiae institūts Latvijas tiesību sistēmā
Amicus curiae institūts ir sastopams arī Latvijas tiesību telpā, taču ārējie normatīvie akti paredz "tiesas drauga" piedalīšanos tikai divu tiesu procesos – administratīvās tiesas un Satversmes tiesas procesā. Autore vispirms ...
Pēteris Apinis
Viedoklis
Par likuma burtu un garu
Kāpēc tāda jezga ap likumprojekta garu un burtu, kas nosaka, ka bērniem ir tiesības uz tīru gaisu un veselību? Kāpēc tāda pretestība viedoklim, ka vecāki nedrīkst apdūmot savus bērnus, tāpat kā nedrīkst pērt, kratīt, ...
12 komentāri
Ketija Žubure, LU Juridiskā fakultāte
Akadēmiskā dzīve
Sezonu sāk ar veiksmīgu startu Šveicē
Kā ierasts, arī 2013. gads Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes studentiem ir sacensībām un tiesu izspēlēm bagāts, no kurām daļa jau noslēgušās, bet citas – vēl turpinās. Viena no pirmajām starptautiskajām sacensībām ...
1 komentāri
Amanda Mūrniece, LU Juridiskā fakultāte
Akadēmiskā dzīve
Panākumi starptautisko tirdzniecības tiesību tiesu izspēlē Vīnē
Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes komanda veiksmīgi sākusi 2013. gadu, jau 12. reizi pārstāvot Latviju ikgadējā Willem C. Vis starptautiskā šķīrējtiesas procesa tiesu izspēlē, kas 20. reizi norisinājās Vīnē no ...
1 komentāri
AUTORU KATALOGS