ŽURNĀLS Numura tēma

9. Jūlijs 2013 /Nr.27/28 (778/779)

Korporatīvā plīvura pacelšanas krimināltiesiskie aspekti
3 komentāri
Aldis Alliks
zvērināts advokāts, ZAB "VARUL" vecākais jurists, Latvijas Krimināllietu advokātu biedrības biedrs 

Šajā rakstā tiks apskatīta krimināltiesiskā atbildība, kāda varētu būt panākama Latvijā lietās par noziedzīgiem nodarījumiem komercdarbībā – Komerclikuma 1. panta pirmās un otrās daļas izpratnē, pielietojot no anglosakšu tiesību sistēmas aizgūto korporatīvā plīvura pacelšanas doktrīnu. Raksta mērķis ir sniegt ieskatu spēkā esošā normatīvā regulējuma pielietojumā saistībā ar šīs doktrīnas krimināltiesisku piemērošanu sabiedrību dalībniekiem.

Līdztekus vairākiem tiesību aizsardzības veidiem par vienu no efektīvākajiem un stabilākajiem var uzskatīt personu likumīgo interešu ievērošanas un respektēšanas nodrošināšanu ar krimināltiesisko normu palīdzību. Pašreizējā situācijā, kad sabiedrības nepārtrauktu attīstību nodrošina dinamiska uzņēmējdarbības vide, ir svarīgi panākt, lai tirgus dalībnieku un patērētāju intereses netiktu aizskartas (..) krāpniecisku (..) tirgus dalībnieku darbības dēļ. (..) svarīgi ir novilkt robežu starp komerciālu neveiksmi un apzinātu personas rīcību, kas ir vērsta uz radušos apstākļu izmantošanu savā labā, aizskarot patērētāju, kreditoru, valsts vai pašvaldību intereses.1

Sabiedrību ar ierobežotu atbildību un akciju sabiedrību2 atbildība ir norobežota: sabiedrība par savām saistībām atbild ar visu savu mantu; sabiedrība neatbild par dalībnieka saistībām; dalībnieks neatbild par sabiedrības saistībām (Komerclikuma 137. pants). Tas nozīmē, ka kapitālsabiedrības dalībniekus sabiedrības attiecībās ar trešajām personām aizklāj korporatīvs plīvurs.

Attiecīgi šajā rakstā tiks apskatīta krimināltiesiskā atbildība, kāda varētu būt panākama Latvijā lietās par noziedzīgiem nodarījumiem komercdarbībā (Komerclikuma3 1. panta pirmās un otrās daļas izpratnē), pielietojot no anglosakšu tiesību sistēmas aizgūto korporatīvā plīvura pacelšanas doktrīnu. Raksta mērķis ir sniegt ieskatu spēkā esošā normatīvā regulējuma pielietojumā saistībā ar šīs doktrīnas krimināltiesisku piemērošanu sabiedrību dalībniekiem.4

Referāta ietvaros ar korporatīvā plīvura pacelšanu krimināltiesiskā izpratnē domāta: kapitālsabiedrību dalībnieku saukšana pie kriminālatbildības par noziedzīgiem nodarījumiem, kurus viņi ir izdarījuši attiecīgo sabiedrību juridiskās personas statusa aizsegā personīgi vai ar citu personu (šo sabiedrību pārvaldes institūciju, darbinieku vai trešo personu) starpniecību.5 Autora ieskatā, šāda definīcija ļauj pietiekami precīzi izskaidrot korporatīvā plīvura pacelšanas doktrīnas krimināltiesisku piemērošanu Latvijā.

Rakstā gan netiks analizēta kapitālsabiedrību valdes locekļu saukšana pie kriminālatbildības, kas, autora skatījumā, atbilst korporatīvā plīvura pacelšanas doktrīnas būtībai tikai tajos gadījumos, kad viena un tā pati fiziskā persona kādā kapitālsabiedrībā ir vienlaikus gan valdes loceklis, gan arī dalībnieks. Citos gadījumos atbildībai ir individuāls raksturs.

 

I. Vispārīgie korporatīvā plīvura pacelšanas krimināltiesiskie aspekti

Jau 1912. gadā ASV jurists Īzaks Moriss Vormsers (Isaac Maurice Wormser) rakstīja: "Gadījumos, kad korporatīvais subjekts tiek izmantots, lai apkrāptu kreditorus, izvairītos no saistībām, apietu likumu, izveidotu vai saglabātu monopolu, vai piesegtu blēdības un noziegumus, tiesas atvilks vaļā korporatīvo plīvuru un uzskatīs korporatīvo subjektu par dzīvu un darbojošos cilvēku kopumu, attiecībā pret kuriem tiks spriesta tiesa.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (3)
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
X
9. Jūlijs 2013 / 15:29
0
ATBILDĒT
Normāls referāts mūsu konferencēs. Par visu un neko un viens par visiem jautājumiem....
Lasītājs
9. Jūlijs 2013 / 14:52
0
ATBILDĒT
Raksts nav rūpīgi izstrādāts. Pirmkārt, tas ir pretrunīgs, jo secinājumi nav pārdomāti un saskaņoti savā starpā. Otrkārt, nav paskaidrots, ko autors bija domājis ar \"korporatīvā plīvura pacelšanu\" krimināltiesībās. Parasti korporatīvā plīvura pacelšanas doktrīnu pielieto civiltiesībās, kad dalībniekiem tieši un nepastarpināti jāatbild par juridiskās personas saistībām, kura atšķiras no kriminālatbildības, bet rakstā gandrīz visu laiku tiek jaukta civiltiesiskā un krimināltiesiskā atbildība, rezultātā raksts ir haotisks. Treškārt, tiesību normas ir izrautas no likumu sistēmas un patvaļīgi interpretētas. Tā ir norādīts, ka \"pamats kapitālsabiedrības atzīšanai par fizisku personu apvienību ir Civillikuma 1407.pants\". Civillikuma 1407.pantā papildus fiziskajām personām ir minētas arī, piemēram, lietu kopības un vairāki citi subjekti. Vai arī secinājums Nr. 4 norādot, ka, lai krimināltiesiskā izpratnē paceltu plīvuru jāvērtē Civillikuma 1.pants, tāpat šķiet diezgan savdabīgs.

Ņemot vērā vairākus trūkumus, raksts ir par visu un neko.
Jānis
9. Jūlijs 2013 / 09:11
0
ATBILDĒT
Vai tiešām Kapitālsabiedrība ir fiziskā persona? Rakstā norādīts, ka Kapitālsabiedrības jāsauc pie kriminālatbildības, nevis jāpiemēro piespiedu ietekmēšanas līdzekļus. Bet beigās, izrādās, ka Kapitālsabiedrības ir persona, kura tika izmantota noziedzīga nodarījuma izdarīšanai KL 17.p. izpratnē, tādēļ tā nav saucama pie kriminālatbildības. Kur tad ir risinājums?
visi numura raksti
Numura tēma
Komerclikuma aktuālo – antireiderisma grozījumu būtība
Pagājušās nedēļas pirmdienā, 1. jūlijā, stājās spēkā apjomīgi grozījumi Komerclikumā, kas tika jo īpaši gaidīti, cerot, ka ar to palīdzību izdosies risināt tā sauktā reiderisma problēmu Latvijā. Tādējādi Komerclikums ir ...
3 komentāri
Evija Novicāne
Numura tēma
Dalībnieka atbildība par kapitālsabiedrības novešanu līdz maksātnespējai
Šā raksta jeb pētījuma mērķis ir iztirzāt jautājumu par kapitālsabiedrības dalībnieku civiltiesisko atbildību gadījumos, ja kapitālsabiedrība ir novesta līdz maksātnespējai, īpašu uzmanību pievēršot šādas atbildības ...
Aigars Strupišs
Viedoklis
Valsts, nespējot cīnīties ar blēžiem, ierobežo visus uzņēmējus
22 komentāri
Indra Aužele
Numura tēma
Dalībnieku reģistra nodalījums, tā noformēšana un iesniegšana Uzņēmumu reģistrā

Līdz ar grozījumiem Komerclikumā, kas stājās spēkā 2013. gada 1. jūlijā, būtiski tiek mainīta izpratne par dalībnieku reģistru, tā noformēšanu, parakstīšanu un iesniegšanu Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā.

4 komentāri
Sandra Jakušenoka
Numura tēma
Būtiski atšķiras drošības prasības papīra un elektroniskiem dokumentiem
Saeima ir pieņēmusi grozījumus Komerclikumā, kas stājās spēkā šā gada 1. jūlijā. Likuma 9. panta grozījumi paredz: ja likumā noteikts, ka personas paraksts uz dokumenta (pieteikuma, pieteikumam pievienojama vai cita dokumenta) ir ...
13 komentāri
AUTORU KATALOGS