ŽURNĀLS Numura tēma

9. Jūlijs 2013 /Nr.27/28 (778/779)

Dalībnieku reģistra nodalījums, tā noformēšana un iesniegšana Uzņēmumu reģistrā
4 komentāri
Mg.iur.
Indra Aužele
Uzņēmumu reģistra Juridiskās nodaļas vadītāja vietniece 

Līdz ar grozījumiem Komerclikumā, kas stājās spēkā 2013. gada 1. jūlijā, būtiski tiek mainīta izpratne par dalībnieku reģistru, tā noformēšanu, parakstīšanu un iesniegšanu Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā.

I. Dalībnieku reģistra nodalījums

Iepriekš, līdz grozījumiem Komerclikumā, gadījumos, ja bija notikušas izmaiņas sabiedrības ar ierobežotu atbildību dalībnieku reģistrā, Uzņēmumu reģistrā bija jāiesniedz precizēts dalībnieku reģistra eksemplārs, turpretim tagad ir jāiesniedz dalībnieku reģistra nodalījums.

Kā izriet no Komerclikuma 187. panta otrās daļas, dalībnieku reģistrs ir lieta, ko veido atsevišķi nodalījumi. Nodalījums ir dokuments, kuru veido vienā reizē izdarīto ierakstu kopums, kas atspoguļo pilnu aktuālo dalībnieku sastāvu. Proti, dalībnieku reģistrs ir kā dokumentu kopums, kas ik reizi, kad ir notikušas izmaiņas – daļas tikušas atsavinātas, palielināts/ samazināts pamatkapitāls, mainījušās ziņas par dalībnieku – tiek papildināts ar jaunu dokumentu, kas atspoguļo pilnu aktuālo dalībnieku sastāvu.

Pirmais dalībnieku reģistra nodalījums (dalībnieku reģistra nodalījums Nr. 1) Uzņēmumu reģistrā ir jāiesniedz, dibinot sabiedrību ar ierobežotu atbildību. Arī šis ir jauninājums Komerclikumā, jo līdz šim, dibinot jaunu sabiedrību ar ierobežotu atbildību, dalībnieku reģistra eksemplārs pieteikumam sabiedrības ierakstīšanai komercreģistrā nebija jāpievieno.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (4)
4 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Magone
15. Jūlijs 2013 / 14:51
0
ATBILDĒT
Nu šo (Komerclikuma 9.panta pirmā daļa) jau gan vajadzēja rakstā pieminēt, citādi nezinātājs domās, ka vienmēr jāiet pie notāra: \"Ja likumā noteikts, ka personas paraksts uz dokumenta (pieteikuma, pieteikumam pievienojama vai cita dokumenta) apliecināms notariāli, šī prasība ir izpildīta, ja parakstu apliecinājis zvērināts notārs, komercreģistra iestādes amatpersona vai, ja dokuments sastādīts elektroniskā formā, tas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu.\"
Anonīms lietotājs
9. Jūlijs 2013 / 13:53
0
ATBILDĒT
Būtu labi, ja reģistrs kaut vai savā paraugā būtu izmantojis MK noteikumos par dokumentu noformēšanas kārtību noteikto. Privātpersonām mēdz pārmest, bet paši neievēro
Arta
9. Jūlijs 2013 / 11:31
0
ATBILDĒT
Mani vairāk interesē, kā UR reaģētu, ja kāds (atsavinātājs, piemēram), savu parakstu apliecinātu notariāli, bet pārējie - ar elektronisko parakstu. Vai tas varētu būt iespējams? (Īpaši, piem., ja ieguvējs vai atsavinātājs atrodas ārvalstīs...)

Vai nodalījumam ir jābūt 1 dokumentam, vai ir iespējams, ka katrs paraksta savu eksemplāru, kas kopā veido nodalījumu (līdzīgi kā var parakstīt katrs savu nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatai, parakstu apliecinot katrs pie sava notāra kaut katrā Latvijas malā)
wo
9. Jūlijs 2013 / 09:09
0
ATBILDĒT
Tikai īsti nesapratu, vai 1.nodalījums ir jāapstiprina notariāli vai nav?



\"Dalībnieku reģistra pirmo nodalījumu, ko iesniedz, dibinot sabiedrību ar ierobežotu atbildību, paraksta tikai valdes priekšsēdētājs vai valdes loceklis, un viņa paraksts ir jāapliecina notariāli. Minētais izriet no apstākļa, ka, dibinot sabiedrību ar ierobežotu atbildību, pieteikumu paraksta visi dibinātāji un dibinātāju paraksti uz pieteikuma ir apliecināmi notariāli. Tādējādi, jau parakstot pieteikumu, dibinātāji apliecina savu vēlmi būt par sabiedrības ar ierobežotu atbildību dalībniekiem, un atkārtots notariāls apliecinājums uz dalībnieku reģistra nodalījuma vairs nav nepieciešams.\"
visi numura raksti
Numura tēma
Komerclikuma aktuālo – antireiderisma grozījumu būtība
Pagājušās nedēļas pirmdienā, 1. jūlijā, stājās spēkā apjomīgi grozījumi Komerclikumā, kas tika jo īpaši gaidīti, cerot, ka ar to palīdzību izdosies risināt tā sauktā reiderisma problēmu Latvijā. Tādējādi Komerclikums ir ...
3 komentāri
Aldis Alliks
Numura tēma
Korporatīvā plīvura pacelšanas krimināltiesiskie aspekti
Šajā rakstā tiks apskatīta krimināltiesiskā atbildība, kāda varētu būt panākama Latvijā lietās par noziedzīgiem nodarījumiem komercdarbībā – Komerclikuma 1. panta pirmās un otrās daļas izpratnē, pielietojot no anglosakšu ...
3 komentāri
Evija Novicāne
Numura tēma
Dalībnieka atbildība par kapitālsabiedrības novešanu līdz maksātnespējai
Šā raksta jeb pētījuma mērķis ir iztirzāt jautājumu par kapitālsabiedrības dalībnieku civiltiesisko atbildību gadījumos, ja kapitālsabiedrība ir novesta līdz maksātnespējai, īpašu uzmanību pievēršot šādas atbildības ...
Aigars Strupišs
Viedoklis
Valsts, nespējot cīnīties ar blēžiem, ierobežo visus uzņēmējus
22 komentāri
Sandra Jakušenoka
Numura tēma
Būtiski atšķiras drošības prasības papīra un elektroniskiem dokumentiem
Saeima ir pieņēmusi grozījumus Komerclikumā, kas stājās spēkā šā gada 1. jūlijā. Likuma 9. panta grozījumi paredz: ja likumā noteikts, ka personas paraksts uz dokumenta (pieteikuma, pieteikumam pievienojama vai cita dokumenta) ir ...
13 komentāri
AUTORU KATALOGS