ŽURNĀLS Numura tēma

9. Jūlijs 2013 /Nr.27/28 (778/779)

Dalībnieka atbildība par kapitālsabiedrības saistībām ārvalstīs
LL.M
Zane Bule
Minsteres Vestfālenes Vilhelma universitātes Juridiskās fakultātes doktorante 

Rakstā tiks ieskicēts dalībnieka atbildības par sabiedrības saistībām institūts divās kontinentālās Eiropas valstīs – Vācijā un Francijā, kā arī Amerikas Savienotajās Valstīs un Apvienotajā Karalistē, kas pieder t. s. common law sistēmai. Jāmin, ka dalībnieka atbildības par sabiedrības saistībām institūts katrā no šīm valstīm tiek saprasts atšķirīgi un arī vienas valsts ietvaros nereti pastāv dažādas šā koncepta izpratnes. Tā kā dalībnieka atbildības par sabiedrības saistībām jautājums ir viens no problemātiskākajiem, strīdīgākajiem un daudzpusīgākajiem komerctiesību jautājumiem, šā raksta ietvaros iespējams sniegt tikai vispārīgu pārskatu.

Viens no galvenajiem komerctiesību principiem daudzās pasaules valstīs ir kapitālsabiedrības (turpmāk – sabiedrība) atbildības un tās dalībnieka atbildības šķirtība. Proti, sabiedrība par savām saistībām atbild ar savu mantu, sabiedrības dalībnieks neatbild par sabiedrības saistībām. Latvijā minētais princips ir iekļauts Komerclikuma 137. pantā. Šāda principa nostiprināšana ir mērķtiecīgs likumdevēja solis. Principa pirmsākumi meklējumi 19. gadsimtā, kad strauji augošās industrializācijas rezultātā radās nepieciešamība pēc lielākas kapitāla piesaistes un līdz ar to pēc investoru aizsardzības, limitējot investoru atbildību tikai uz viņu ieguldījuma apmēru sabiedrības kapitālā.1 Dalībnieka un sabiedrības atbildības šķirtības mērķis tātad ir komercdarbības veicināšana. Ja dalībniekam nepārtraukti draudētu personiskās atbildības risks, daudzi ekonomikai un sabiedrībai kopumā vēlami projekti un idejas netiktu īstenoti. Vienlaikus šim principam ir ēnas puses. No kreditoru skatpunkta sabiedrība ar ierobežotu atbildību, salīdzinājumā ar individuālo komersantu un personālsabiedrību, atbildības šķirtības dēļ ir uzskatāma par ļoti riskantu darījumu partneri.2 Tādēļ kreditoru aizsardzības nolūkos zināmos gadījumos pieļaujamas atkāpes no šā principa un dalībniekam var iestāties atbildība par sabiedrības saistībām. Šim "draudam" ir profilaktisks efekts, proti, lai izvairītos no personiskās atbildības iestāšanās, dalībnieki tiek mudināti rūpēties par sabiedrības pietiekamu kapitalizāciju un sabiedrības maksātnespējas neiestāšanos.

Jautājums par dalībnieka atbildību par sabiedrības saistībām jo īpaši aktuāls kļūst tad, kad sabiedrībai tuvojas vai ir iestājusies maksātnespēja. Tas, ka kreditoriem noteiktos gadījumos ir jādod iespēja "ķerties klāt" aiz sabiedrības esošajām personām – dalībniekiem un vadībai, lai no viņiem paņemtu to, ko kreditori nevar paņemt no pašas sabiedrības, – atbilst elementāram taisnīguma principam. Citādi nemaz nebūtu izskaidrojams, kāpēc gandrīz visās lielākajās un tradīcijām bagātākajās tiesību sistēmās tādā vai citādā formā ir pazīstams dalībnieka atbildības par sabiedrības saistībām institūts.

Tālāk rakstā tiks ieskicēts dalībnieka atbildības par sabiedrības saistībām institūts divās kontinentālās Eiropas valstīs – Vācijā un Francijā, kā arī Amerikas Savienotajās Valstīs un Apvienotajā Karalistē, kas pieder t. s. common law sistēmai. Jāmin, ka dalībnieka atbildības par sabiedrības saistībām institūts katrā no šīm valstīm tiek saprasts atšķirīgi un arī vienas valsts ietvaros nereti pastāv dažādas šā koncepta izpratnes.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Numura tēma
Komerclikuma aktuālo – antireiderisma grozījumu būtība
Pagājušās nedēļas pirmdienā, 1. jūlijā, stājās spēkā apjomīgi grozījumi Komerclikumā, kas tika jo īpaši gaidīti, cerot, ka ar to palīdzību izdosies risināt tā sauktā reiderisma problēmu Latvijā. Tādējādi Komerclikums ir ...
3 komentāri
Aldis Alliks
Numura tēma
Korporatīvā plīvura pacelšanas krimināltiesiskie aspekti
Šajā rakstā tiks apskatīta krimināltiesiskā atbildība, kāda varētu būt panākama Latvijā lietās par noziedzīgiem nodarījumiem komercdarbībā – Komerclikuma 1. panta pirmās un otrās daļas izpratnē, pielietojot no anglosakšu ...
3 komentāri
Evija Novicāne
Numura tēma
Dalībnieka atbildība par kapitālsabiedrības novešanu līdz maksātnespējai
Šā raksta jeb pētījuma mērķis ir iztirzāt jautājumu par kapitālsabiedrības dalībnieku civiltiesisko atbildību gadījumos, ja kapitālsabiedrība ir novesta līdz maksātnespējai, īpašu uzmanību pievēršot šādas atbildības ...
Aigars Strupišs
Viedoklis
Valsts, nespējot cīnīties ar blēžiem, ierobežo visus uzņēmējus
22 komentāri
Indra Aužele
Numura tēma
Dalībnieku reģistra nodalījums, tā noformēšana un iesniegšana Uzņēmumu reģistrā

Līdz ar grozījumiem Komerclikumā, kas stājās spēkā 2013. gada 1. jūlijā, būtiski tiek mainīta izpratne par dalībnieku reģistru, tā noformēšanu, parakstīšanu un iesniegšanu Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā.

4 komentāri
AUTORU KATALOGS