ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

17. Septembris 2013 /Nr.38 (789)

Sporta strīdu izšķiršanas īpatnības
4 komentāri
Pāvels Tjuševs
jurists zvērinātu advokātu birojā "Varul" 

Sports jau sen ir kļuvis par plaukstošu biznesu. Ņemot vērā šādu strauju attīstību, ar sportu saistītie darījumi un strīdi ir kļuvuši arvien sarežģītāki un tos vairs nevar sekmīgi risināt bez specifiskām nozares un juridiskām zināšanām.

Starptautiskajā sporta arbitrāžas ainavā jo īpaši izceļas viena organizācija – Sporta arbitrāžas tiesa (Court of Arbitration for Sport – CAS) Lozannā, Šveicē.1 CAS sarunvalodā tiek dēvēta par augstāko tiesu sporta strīdiem, un tās ietekme ir jūtama visā sporta pasaulē. Kopš dibināšanas 1984. gadā tā ir reģistrējusi aptuveni 2700 atsevišķus arbitrāžas tiesvedības procesus.

Šveicē ir reģistrētas vairākas sporta pārvaldes institūcijas, piemēram, Starptautiskā Olimpiskā komiteja, kā arī vairākas starptautiskās sporta federācijas – futbola federācija (FIFA), basketbola (FIBA), volejbola (FIVB), hokeja (IIHF), riteņbraukšanas (UCI), peldēšanas (FINA), jātnieku (FEI), slēpošanas (FIS) un vairākas citas. Olimpiskajā kustībā Sporta arbitrāžas tiesa ir kļuvusi par centrālo strīdu risināšanas forumu. Faktiski CAS jurisdikcija ir obligāta visiem dopinga strīdiem.

Procedūra CAS arbitrāžas tiesā tiek regulēta saskaņā ar Šveices šķīrējtiesas likumu, un strīdi tiek izšķirti, pamatojoties uz Šveices materiālo tiesību normām. Papildus tam šajā sfērā tiek intensīvi un konsekventi attīstīta judikatūra sporta tiesību jomā.

Sporta arbitrāžas mērķis "uzturēt sportu ārpus tiesas" sniedz unikālu iespēju visiem interesentiem meklēt un gūt taisnīgumu.

 

Sporta arbitrāža priekšrocības

Īpaši ātra lietu izskatīšana sporta kontekstā ir pamatota ar to, ka nozarei ir regulāri sporta pasākumi un sacensības. Lai konkrēts lēmums sporta konfliktā būtu efektīvs, tam parasti jābūt pieņemtam līdz pasākuma norises brīdim. Piemēram, ja šķīrējtiesa savā lēmumā norādīs, ka sportists nedrīkst piedalīties olimpiskajās spēlēs vai komanda nedrīkst spēlēt pasaules kausā, šāda veida lēmumam būs ierobežota vērtība, ja nolēmums tiks izdots pēc attiecīgajām sacensībām.

komentāri (4)
4 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Aleksandrs
19. Septembris 2013 / 11:28
0
ATBILDĒT
Jautājums:

Un, ja spriedums ir pretrunā sportista izcelsmes valsts politikai? Vai tas būs pietiekams pamats

šķīrējtiesas sprieduma pārsūdzēšanai Šveices Federālajā Augstākajā tiesā?



\"(..) Iemesli var būt šādi: (v) spriedums ir pretrunā ar valsts politiku.\"
Aleksandrs
19. Septembris 2013 / 10:58
0
ATBILDĒT
Paldies par rakstu, informatīvs.
Aleksandrs
19. Septembris 2013 / 10:57
0
ATBILDĒT
Paldies par rakstu, informatīvs.
Sportists
17. Septembris 2013 / 09:52
0
ATBILDĒT
Tikai trīs atsauces! Un visas neprecīzi noformētas! Turklāt, ja autors būtu izdarījis atsauces uz konkrētiem reglamenta (CAS Rules) punktiem, piemēram R45, tad rakstā būtu norādījis, ka tikai tad, ja puses nav vienojušās par piemērojamām materiāltieskajām normām, tad tiek piemērots Šveices likums! Šādus rakstus publicējiet laikrakstos, nevis Jurista Vārdā!
visi numura raksti
Inga Reine
Skaidrojumi. Viedokļi
Komentārs par spriedumu lietā "Nagla pret Latviju"
Šī gada 16. jūlijā Eiropas Cilvēktiesību tiesa (turpmāk – ECT) pasludināja spriedumu lietā "Nagla pret Latviju",1 kurā konstatēja, ka ir noticis Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas (turpmāk – ECK) ...
3 komentāri
Dina Gailīte
Intervija
Pirmā latviešu jurista grāmata Oksfordā
Šī gada sākumā prestižā starptautiskā izdevniecība "Oxford University Press" sērijā "Oxford Monographs in international Law" izdeva Mārtiņa Paparinska monogrāfiju "The International Minimum Standard and Fair and Equitable Treatment" ...
13 komentāri
Tiesību politika
Veidos jaunu riska personu reģistru
10. septembrī Ministru kabineta sēdē tika skatīti grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām", kas paredz noteikt pienākumu Valsts ieņēmumu dienestam (VID) turpmāk uzturēt riska personu reģistru un nodrošināt šī reģistra ...
5 komentāri
Dagne Rušeniece
Skaidrojumi. Viedokļi
Zvērināta notāra palīga un zvērināta notāra kandidāta institūts

Rakstā tiks apskatīts notāra palīga institūts un zvērināta notāra kandidāta institūta atjaunošanas nepieciešamība.

Tiesību prakse
Komercsabiedrības dalībniekiem izmaksāto dividenžu piedziņas tiesiskais pamatojums un nosacījumi maksātnespējas procesā
Maksātnespējas likuma (01.11.2007. likuma redakcijā, zaudējis spēku 01.11.2010.) 95. panta pirmās daļas 2. punkta izpratnē ar parāda segšanu jāsaprot arī sabiedrības no Komerclikuma izrietošs dividenžu izmaksas pienākums ...
AUTORU KATALOGS