ŽURNĀLS 2014. gads Latvijas tieslietu sistēmā

23. Decembris 2014 /Nr.50 (852)

Lielākā daļa tiesnešu arī 2014. gadā ir strādājuši godprātīgi
2 komentāri
Dr.iur.
Jautrīte Briede
Latvijas Republikas Augstākās tiesas tiesnese  
Foto: Boriss Koļesņikovs

Pirmkārt, gribētos runāt par tiesu un tiesnešu reputāciju, par tiesu un tiesnešu attiecībām ar sabiedrību un politiķiem, kas ir 2014. gadā daudz apspriests jautājums. Par to šajā gadā diezgan daudz gan šaurākā, gan plašākā lokā ir runājuši arī administratīvie tiesneši. Vispirms tas tika darīts administratīvo tiesu 10 gadu jubilejai veltītajā konferencē aprīlī, ko Augstākā tiesa rīkoja kopīgi ar Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti un žurnālu "Jurista Vārds".

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (2)
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
recepte
30. Decembris 2014 / 16:27
0
ATBILDĒT
"Miķelis" = "Kuģelis"
Seskis
23. Decembris 2014 / 14:58
3
ATBILDĒT
"Un vēl es gribu minēt zemāko instanču tiesnešu un tiesnešu palīgu atalgojuma problēmu. Šī alga, ņemot vērā darba apjomu un atbildību, nav tāda, kura pietiekami var konkurēt ar citām darbavietām, kuras tiek piedāvātas jauniem, spējīgiem juristiem" - Autores citāts.
Lasot apcerējumus par Tiesu sistēmām dažādās Pasaules valstīs, Seskis ir akumulējis atziņu, ka tiesneša amats ir goda amats, par kura pildīšanu atlīdzība nepienākas, t.i. par tiesnešiem var darboties personas, kuru materiālais stāvoklis ļauj pildīt tiesneša pienākumus bez atlīdzības. Pretējā gadījumā tiesnesis ir ieinteresēts labumu saņemšanā no Valsts.
Kas attiecas uz tiesas sekretāriem, tiesas sēžu sekretāriem un tiesneša palīgiem, Valdības gaiteņos ir iestrēdzis projekts, ka šiem amatiem tiks piesaistīti viesstrādnieki no citām valstīm, vai arī tos veiks pie kriminālatbildības sauktās personas kā piespiedu darbu.
visi numura raksti
Erlens Kalniņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Senāta prakse strīdos, kas saistīti ar priekšlīgumu
Dina Gailīte
2014. gads Latvijas tieslietu sistēmā
Tieslietu gads Latvijā: nopietns kopsavilkums svētku noskaņās un brīvā formā
Jūsu priekšā ir "Jurista Vārda" 2014. gada pēdējais laidiens, kas turklāt iznāk tieši pirms Ziemassvētkiem – 23. decembrī. Šis ir laiks, kad ierasts apkopot aizejošā gada lielākās veiksmes un sasniegumus un vienlaikus apzināt arī ...
Kalvis Torgāns
2014. gads Latvijas tieslietu sistēmā
Tiesību zinātne 2014. gadā: nekoordinēti aktīva, pļāpīga, cerīga
Jānis Lapsa
2014. gads Latvijas tieslietu sistēmā
Latvijas advokatūra 2014. gadā: atbildīga un mācīties griboša
1 komentāri
Evija Novicāne
Jurista vizītkarte
Evija Novicāne
AUTORU KATALOGS