ŽURNĀLS Informācija

10. Marts 2015 /Nr.10 (862)

Nekustamā īpašuma atsavināšanas darījuma formas riski
4 komentāri

2015. gadā 4. un 5. martā jau desmito reizi notika Notāru dienas. Notāru dienas ir Latvijas Zvērinātu notāru padomes iniciatīva reizi gadā notāru birojos visā Latvijā nodrošināt bezmaksas juridiskās konsultācijas ikvienam iedzīvotājam. Līdzās citiem juridiskiem jautājumiem šogad īpaša uzmanība tika pievērsta nekustamā īpašuma atsavināšanas darījumiem un no tiem izrietošajiem tiesiskajiem un cita veida riskiem.

Atšķirībā no Latvijas lielākajā daļā Eiropas valstu (Lietuvā, Igaunijā, Čehijā, Spānijā, Polijā, Portugālē, Vācijā, Ukrainā, Beļģijā, Francijā, Krievijā, Grieķijā, Itālijā, Rumānijā u.c.) nekustamā īpašuma darījumiem ir obligāta notariālā forma. Šajās valstīs tas tiek vērtēts atzinīgi, jo tiek nodrošināta tiesiskā drošība un noteiktība, skaidrība un tiesiskais miers. Vērtības, kas ir būtiskas harmoniskas sabiedrības veidošanā.1 Turklāt, lai arī šajās valstīs šāda prasība eksistē vairākus desmitus gadu, nevienai personai nav radusies vēlme to pārsūdzēt Eiropas Cilvēktiesību tiesā kā pamattiesību ierobežojumu.

komentāri (4)
4 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Jurčiks
13. Marts 2015 / 16:00
2
ATBILDĒT
Domāju, ka būtu tikai godīgi, ja autors atklāti atzītu, ka viņš ir Notariāta institūta direktors un attiecīgi parakstītu rakstu...
Johans > Jurčiks
14. Marts 2015 / 18:11
0
ATBILDĒT
Papīra formāta ir norādīts!
Inspektors caps
11. Marts 2015 / 09:03
0
ATBILDĒT
Kādēļ lai tu parakstītos ar trejkrustu zīmi, ja, kā redzams, māki gan lasīt, gan rakstīt? No tā es deduktēju, ka tā nemaz nav noticis kā tu raksti. Viss tik nieki un blēņas.
Seskis
10. Marts 2015 / 21:00
0
ATBILDĒT
Tā tiesiska darījuma pareiza forma ir obligāta un nekārtības te nav pieļaujamas!
Pirms pāris gadiem Seska dzīvē notika kārtējais skarbais pavērsiens. Barona lielkundze no "Tupenīšu" māju saimnieka nopirka daļu "Tupenīšu" zemes - tieši to daļu, kur atradās Seska lēcu un pupu pekūlijs - 2 šņores zemes, kur tika audzēti tupeņi, pupas un topinambūri dzīvības vilkšanai. Ņemot vērā civiltiesībās nostiprināto principu - mana kunga kungs ir mans kungs, Seskim tagad bija divi kungi - Barona lielkundze un "Tupenīšu" māju saimnieks.
Pirkšanas akts notika brīdī, kad Seskis vagoja saimnieka laipni piešķirto pekūliju. Tā kā saimnieka mušainais sirmis bija sasirdzis, egles koka ecēšas vilka divas ex-ģimnāzistes, gruģinādamas un aizelsušās.
Lai "Tupenīšu" bonitārais zemesgabals kļūtu par pilntiesīgu īpašumu, bija nepieciešama īpašuma nodošanas procedūra. Tamdēļ saimnieks Seskim vēlēja nostāties uz plānotā zemesgabala robežas. Jāstāv bija uz vienas kājas, uz galvas tika uzlikts akmenis, savukārt plaukstās tika iegrābtas velēnas, un rokas bija jātur sāņis, simboliski nododot zemi jaunajam īpašniekam - Barona lielkundzei.
Turklāt pagasta rakstvedis aktīs izdarīja atzīmes, ka Seska pekūlijs tiek sadalīts divās daļās, ko apliecina gan īpašnieki, gan Seskis kā bauris - emfitevts. Seskis parakstīja ar trejkrustu zīmi paziņojumu, ka nekad nav rīkojies kā uzukāpijs, tas ir, nav vēlējies iegūt īpašumu ar iesēdējumu, turklāt minētais pekūlijs nav Seska uzufrukts, tas ir, servitūts.
Pēc visām ceremonijām īpašnieki devās svinēt veiksmīgo pirkumu, bet Seskis palika stāvot uz vienas kājas ar sāņus izstieptām rokām, līdz to nogāza ex-ģimnāzistes, medījot pa lauku mazos putnēnus vakariņām.
visi numura raksti
Guna Berlande
Skaidrojumi. Viedokļi
Faktu fiksēšana kā zvērināta tiesu izpildītāja amata darbība
2015. gada 13. janvārī "Jurista Vārdā" bija publicēts Līgas Mazures raksts "Zvērināta tiesu izpildītāja sastādītā akta par fakta fiksēšanu atzīšana par spēkā neesošu". Šajā rakstā autore turpina un paplašina iesākto ...
5 komentāri
Sannija Matule
Informācija
“Jurista Vārda” abonentu izlozes rezultāti
Aizvadītajā ceturtdienā, 5. martā, notika pērnā gada nogalē izsludinātā "Jurista Vārda" 2015. gada abonentu izloze, vienam simtam žurnāla pasūtītāju dāvinot īpašu grāmatu – "Mūsdienu Latvijas jurists. 151 personība", kas ...
Agnese Sermā
Skaidrojumi. Viedokļi
Arodbiedrību darbības tiesiskais regulējums
2014. gada 6. martā Saeimā tika pieņemts Arodbiedrību likums, kas stājās spēkā 2014. gada 1. novembrī. Līdz tam arodbiedrību darbību regulēja likums "Par arodbiedrībām", kas tika pieņemts 1990. gada 13. decembrī. Likumā "Par ...
Jurista Vārds
Informācija
Augstākās tiesas plēnums izvērtējis aizvadītā gada darbu  
Piektdien, 6. martā, Augstākās tiesas plēnums jeb tiesnešu kopsapulce analizēja aizvadītā gada darbu. Pirmo reizi plēnuma darba kārtībā bija iekļauts ziņojums par Disciplinārtiesas darbu, ko sniedza Disciplinārtiesas ...
Diāna Hamkova
Jurista vizītkarte
Diāna Hamkova
1 komentāri
AUTORU KATALOGS