ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

28. Jūlijs 2015 /Nr.29 (881)

Kriminālprocesa likuma 337. panta otrās daļas 4. punkta antikonstitucionalitāte
Mg.iur.
Arvīds Mucelāns
sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Bitner Invest” valdes loceklis  

Kriminālprocesa likuma (turpmāk arī – KPL) 337. panta otrās daļas 4. punkts noteic, ka par izmeklēšanas tiesneša rīcību vai lēmumiem sūdzību nodod izlemšanai tās pašas tiesas priekšsēdētājam.1 Autora skatījumā, minētā norma ir pretrunā ar citām Kriminālprocesa likuma normām, Latvijas Republikas Satversmi un Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 7. protokola 2. pantu.

Šādus autora iebildumus raisa vairāki apsvērumi. Pirmkārt, KPL 337. pantā pamatā ir nostiprināts vispārpieņemts princips, ka viena līmeņa tiesas, tiesneša, prokurora u.c. lēmums ir pārsūdzams augstāka līmeņa tiesās, prokuroram utt. Taču izmeklēšanas tiesneša lēmums netiek pārsūdzēts augstāka līmeņa tiesai vai tiesnesim, bet gan tā paša līmeņa tiesas priekšsēdētājam.

Otrkārt, KPL 342. panta sestā daļa nosaka, ka augstāka līmeņa tiesas tiesnesis sūdzību izskata slēgtā tiesas sēdē, klātesot sūdzības iesniedzējam un viņa aizstāvim vai pārstāvim. Tā kā sūdzību par izmeklēšanas tiesneša lēmumu izskata tiesas priekšsēdētājs, kurš nav augstāka līmeņa tiesas tiesnesis, 342.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Irēna Ņesterova
Numura tēma
ECT spriedums lietā Delfi pret Igauniju: interneta ziņu portāla atbildība par lietotāju komentāriem
2015. gada 16. jūnijā Eiropas Cilvēktiesību tiesa (turpmāk – ECT) pieņēma spriedumu lietā Delfi pret Igauniju,1 kurā atzina, ka interneta ziņu portāls ir atbildīgs par aizskarošiem un neslavu ceļošiem lietotāju komentāriem. ECT ...
Dace Šulmane
Numura tēma
Eiropas Cilvēktiesību tiesas galavārds lietā Delfi AS pret Igauniju
2015. gada 16. jūnijā Eiropas Cilvēktiesību tiesas Lielā palāta (17 tiesnešu sastāvā) ir teikusi savu galavārdu strīdīgajā interneta mediju lietā Delfi AS pret Igauniju,1 atzīstot, ka interneta ziņu portāls ir atbildīgs par ...
Kristīne Līce
Numura tēma
ECT Lielā palāta ir daudz piesardzīgāka

Viedoklis par ECT Lielās palātas spriedumu lietā "Delfi pret Igauniju", atbildot uz konkrētiem "Jurista Vārda" jautājumiem.

1 komentāri
Artūrs Kučs
Numura tēma
ECT ir atvērusi “Pandoras lādi” ierobežojumiem interneta vidē

Viedoklis par ECT Lielās palātas spriedumu lietā "Delfi pret Igauniju", atbildot uz konkrētiem "Jurista Vārda" jautājumiem.

8 komentāri
Numura tēma
Delfi spriedums – no cita skatpunkta
AUTORU KATALOGS