ŽURNĀLS Intervija

25. Augusts 2015 /Nr.33 (885)

Kosmopolītisks skats uz tiesībām kā mācību priekšmetu
Antonis Platss intervijā Ilzei Dubavai
6 komentāri
Foto: Boriss Koļesņikovs

Profesors Antonis Platss (dzimis Grieķijā) savu akadēmisko karjeru attīstījis Anglijā un Īrijā, iegūstot maģistra grādu Londonas Universitātē (University of London, 2002), bet doktora grādu Trinitijas Koledžā, Dublinas Universitātē (Trinity College, University of Dublin, 2007). Vairākus gadus A. Platss bijis pētnieks un pasniedzējs Dērbijas Universitātē (University of Derby), taču kopš 2014. gada zinātnieks ir pievienojies Maskavas Nacionālajai pētniecības universitātei – Ekonomikas augstskolai (National Research University Higher School of Economics). A. Platss ir specializējies salīdzinošajās tiesībās, taču līdzšinējās publikācijās skatīti daudzi temati: tiesību socioloģija, postmodernisma idejas tiesībās, cilvēktiesības, tiesību reformas, juridiskā izglītība u.c.

A. Platss 2015. gada februārī apmeklēja Rīgu, uzstājoties ar priekšlasījumu Latvijas Universitātes 73. konferencē Juridiskās fakultātes rīkotajā plenārsēdē "Tiesību efektivitāte postmodernā sabiedrībā".

Vai jūs, lūdzu, varētu lasītājiem izskaidrot, ko nozīmē "kosmopolītiskais etoss"?

Termins "kosmopolītisms" nāk no grieķu valodas, kur cosmos ir pasaule un polites ir pilsonis, līdz ar to "kosmopolītisms" nozīmē "pasaules pilsonis".

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (6)
6 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Aldis Alliks
26. Augusts 2015 / 09:49
16
ATBILDĒT
Latvijā vajadzētu pieturēties pie nacionālistiska skata uz tiesībām gan kā mācību priekšmetu, gan kā valstsnācijas tiesību un interešu īstenošanas instrumentu (mehānismu).
Armands > Aldis Alliks
26. Augusts 2015 / 15:09
10
ATBILDĒT
Ko nozīmē nacionāls skats uz tiesībām? Kāpēc būtu jāpieturas pie nacionāla skata uz tiesībām?
Baraks Osama > Aldis Alliks
26. Augusts 2015 / 13:40
10
ATBILDĒT
Pat ne nacionāla, bet tieši "nacionālistiska"? Tad jau gaidām grozījumus studiju programmas obligātajā daļā, kuru būs jāpapildina ar patriotisko audzināšanu un eksāmenu liberastu un kultūrmarksistu gānīšanā :)
Aldis Alliks > Baraks Osama
26. Augusts 2015 / 14:48
15
ATBILDĒT
Sabāžot vienā maisā patriotisku audzināšanu ar gānīšanos, Jūs apzināti un demagoģiski diskreditējiet pirmo (kurai vajadzētu būt pašsaprotamai lietai gan ģimenē, gan arī bērnudārzā, skolā un augstskolā). Te varētu būt vainojams šādas audzināšanas iztrūkums Jūsu personības veidošanā un ar to saistīts vai nesaistīts naids un neizpratne pret šādu audzināšanu. Tas savukārt tikai pierāda šādas audzināšanas nepieciešamību. Bet var gadīties, ka atšķiras mūsu izpratne par jēdzieniem "nacionālisms", "nacionālistisks" u.tml.

Neesmu diskusiju ar anonīmām personām cienītājs (ne reizi vien esmu paudis ar "JV" saistītām personām neizpratni, kamdēļ anonīma komentēšana šeit, ir kā solīdā vidē, tiek pieļauta). Tamdēļ varam, ja ir vēlēšanās, sarunu turpināt gļēvumu neveicinošā vidē - mans tālruņa numurs ir 28392222, mana e-pasta adrese: AAA@alliks.lv.
Baraks Osama > Aldis Alliks
26. Augusts 2015 / 15:38
6
ATBILDĒT
Ja ar mana komentāra beigās pievienoto smaidiņu nebija pietiekami, lai saprastu, ka komentārs domāts kā ironija par uzskatiem un leksiku, kas raksturīga daļai nacionālisma piekritēju, tad varbūt arī labāk, ka diskusija neturpinās. Turklāt es jebkurā gadījumā priekšroku dodu publiskai viedokļu apmaiņai, kurā jebkurā brīdī var iesaistīties jebkura persona. Demokrātiskāk kaut kā.
svaigi > Aldis Alliks
26. Augusts 2015 / 11:32
1
ATBILDĒT
Pilnīgi piekrītu, ka vispirms ir jāapgūst nacionālā tiesību sistēma un doktrīna. Citādi sanāks tādi juristi, kas nemāk piemērot nacionālo tiesību normas, kā Zālītes libretā Lāčplēsī " „bez acu, bez ausu, bez valodas”. Tomēr arī pārnacionāls skats ir nepieciešams, jo ir tik daudz tieši piemērojamu pārnacionālu tiesību normu + jaunradot normas ir jāmāk apskatīties, ko sadarījuši citi, kas ir salīdzināmos apstākļos, lai neuzkāptu uz tiem grābekļiem, kur citi jau pabijuši.
Abas šī lietas viena otru neizslēdz, bet gan papildina. Intervētais pārnacionālais speciālists jau visdrīzāk kā jurists nespētu strādāt nevienā nacionālā valstī, kuras ir minētas viņa biogrāfijā
visi numura raksti
Uldis Krastiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Prettiesiska nodarījuma kaitīgo seku divējādā nozīme
Katrs noziedzīgs nodarījums apkārtējā pasaulē atstāj kaut kādas izmaiņas, ko krimināltiesībās dēvējam par kaitīgām sekām. Darbība vai bezdarbība, kas nav radījusi kaitīgas sekas vai vismaz draudējusi tādas izraisīt ar likumu ...
7 komentāri
Pēteris Meisters
Skaidrojumi. Viedokļi
Paternitātes apstrīdēšanas tiesiskie aspekti
Lai gan Civillikuma noteikumi par paternitātes noteikšanu kopš neatkarības atgūšanas ir jau vairākkārt grozīti un pilnveidoti, tai skaitā ar pēdējiem diviem Civillikuma grozījumiem, kas stājās spēkā 2013. gada 1. janvārī un 2014. ...
4 komentāri
Aija Tuvikene
Skaidrojumi. Viedokļi
Starptautisko tiesiskās palīdzības līgumu piemērošana Eiropas Savienības un nacionālo tiesību gaismā
Laika posmā no 1992. līdz 1997. gadam Latvija noslēdza vairākus starptautiskus tiesiskās palīdzības līgumus par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civilajās, ģimenes un krimināllietās. Ar 2004. gada 1. maiju, kad Latvija ...
Ineta Ziemele
Viedoklis
Globalizācija un juridiskā izglītība
Lai arī juristu vidū jautājums par juridiskās izglītības kvalitāti un sistēmu ir bijis aktuāls un ticis apspriests kopš neatkarības atgūšanas pirmajiem gadiem, plašāku Latvijas sabiedrības uzmanību tas guva tieši šovasar sakarā ...
Dina Gailīte
Informācija
Meklē Zolitūdes traģēdijas sistēmiskos cēloņus un rosina likumu grozījumus
Noslēgumam tuvojas abu pašlaik funkcionējošo parlamentārās izmeklēšanas komisiju darbības mandāts. Gan Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisija,1 gan bankas "Citadele" pārdošanas procesa izmeklēšanas komisija2 tika izveidota ...
AUTORU KATALOGS