ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

19. Janvāris 2016 /Nr.3 (906)

Ko darīt ar okupācijas laikā Latvijai nodarītajiem zaudējumiem
3 komentāri
Prof. Dr.iur.
Ineta Ziemele
 

Latvijas okupācijas un tās seku jautājums vēl arvien ir dzīvs Latvijas sabiedrībā. Vēl jo vairāk tas ir dzīvs ne tikai Latvijā, bet turpina būt aktuāls dažādos starptautiskos kontekstos. Piemēram, Eiropas Cilvēktiesību tiesai samērā regulāri ir bijis jāskata lietas, kas ir tiešā cēloniskā sakarā ar dažādiem okupāciju raksturojošiem notikumiem. Nesen ECT Lielā palāta pieņēma spriedumu lietā "Vasiļausks pret Lietuvu" par nacionālo partizānu noslepkavošanu Lietuvā un attiecīgā drošības dienesta darbinieka notiesāšanu tagad pēc neatkarības atjaunošanas. Pagājušā gada nogalē ECT izbeidza lietu "Tess pret Latviju" un "Larionovs pret Latviju" skatīšanu. Viņi bija notiesāti Latvijā pēc panta par genocīdu un noziegumiem pret cilvēci sakarā ar deportāciju organizēšanu.

Tomēr Latvijā faktiski jau no deviņdesmito gadu sākuma ir bijuši dažādi viedokļi par to, ko iesākt ar pagātnes nastu. No vienas puses, Saeima ir pieņēmusi vairākas deklarācijas saistībā ar Latvijas okupāciju.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (3)
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Ruta Pazdere
4. Marts 2016 / 11:10
0
ATBILDĒT
PALDIES Ziemeles k-dzei par personīgo ieguldījumu līdzīga referāta nolasīšanā 05.11.2015. starptautiskā konferencē "Kāpēc jāaprēķina PSRS okupācijas zaudējumi", kurā 3 Baltijas valstu tieslietu ministri parakstīja Deklarāciju par nepieciešamību veikt šo darbu kopīgi. Paldies !!!
sm.
19. Janvāris 2016 / 16:44
0
ATBILDĒT
Šoreiz ne juridisks, bet personisks komentārs. Paldies gudrajiem juristiem, kas savas prasmes paralēli pamatdarbam velta tautai nozīmīgu jautājumu taisnīga risinājuma atspoguļošanā (ticu, ka galu galā varēsim teikt arī – atrisināšanā). Tas spēcina ikdienā taktiski pretoties netaisnīgai, reizumis prettiesiskai rīcībai šodienas Latvijā.
Seskis
19. Janvāris 2016 / 09:10
9
ATBILDĒT
Šāda tipa politiski tendētus rakstus noteikti finansē imperiālistiskie naudas maisi Kapitolijā un viņu līdzskrējēji vēža saēstajās Ziemeļatlantijas līguma valstīs. Par zaudējumu atlīdzību tiks runāts tad, kad Latvijā tiks atjaunota darba strādnieku, darba zemnieku un garīgā darba proletariāta vara. Tikai tad līdzīgu rakstu autori izmisīgi skraidīs pa Kurzemes jūrmalu, mēģinot atrast laivu, lai varētu klusiņām aizpeldēt uz monarchistisko, satrunējušo Zviedriju. Pirmais darbs pēc tautas varas atjaunošanas - revīzija krimināltiesībās, lai varētu saukt pie kriminālatbildības ekonomiskos bēgļus, kuri ar savu darbu finansē starptautisko imperiālisma slaktiņu. Par to naudu, ko savam saimniekam nopelna aizbraucējs Jānis Īrijas gliemežu fermā, tiek saražota munīcija, ar ko tiek noslepkavoti 30 Mušīlijas aborigēni. Tāpat pie kriminālatbildības jāsauc aizbraukušo nodevēju radinieki, kuri atbalsta starptautisko noziedzību. Un vēl - nekavējoties uz Iekškrievijas filtrācijas nometnēm jānosūta mobilo telefonu lietotāji, lai noskaidrotu ārvalstu spiegus, diversantus, kaitniekus un sabotierus. Tikai ar atlikušajiem cilvēkiem var mēģināt izveidot tiesisku Latviju!
Par zaudējumu atlīdzību buržuāziskajiem naudas maisiem - to varēs saņemt Dežņeva raga svina raktuvēs!
visi numura raksti
Uldis Zemzars
Skaidrojumi. Viedokļi
Izmaiņas noziedzīgu nodarījumu kaitīgo seku kvalificēšanā
2015. gada 3. decembrī ir stājušies spēkā nozīmīgi grozījumi likumā "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību" (turpmāk – PKLS) un Krimināllikumā (turpmāk – KL), kas tika izstrādāti Tieslietu ministrijas ...
Edgars Grīvnieks
Skaidrojumi. Viedokļi
Līgumsods par sabiedriskā transporta izmantošanu bez braukšanai derīgas biļetes
Lai nebūtu pārpratumu – raksta autoram nav šaubu, ka sabiedriskā transporta pakalpojumu izmantošana bez biļetes ir negodprātīga rīcība, kura nav pelnījusi publisku atzinību. Līdz ar to raksta mērķis nav braukšanai sabiedriskajā ...
6 komentāri
Jānis Priekulis
Skaidrojumi. Viedokļi
Neregulētie procesuālie jautājumi Satversmes tiesas procesā

Raksta mērķis ir aplūkot neregulētos procesuālos jautājumus Satversmes tiesas procesā, kas līdz šim tiesību doktrīnā nav tikuši pētīti, nolūkā rosināt viedokļu apmaiņu.

4 komentāri
Egils Levits
Tiesību politika
Tiesiskās drošības un tiesiskās paļāvības principi attiecībā uz likumdevēju Eiropas Savienības tiesībās
Juridiskā literatūra
Jauni Krimināllikuma komentāri trīs sējumos
Gads aizsācies ar jaunu Krimināllikuma komentāru iznākšanu: pašā 2015. gada nogalē klajā laista to pirmā daļa (Vispārīgā daļa), savukārt 2016. gada ziemas mēnešos gaidāmi pārējie divi sējumi (abi veltīti Sevišķajai daļai). ...
AUTORU KATALOGS