ŽURNĀLS Numura tēma

28. Jūnijs 2016 /Nr.26 (929)

Tiesību aktu vietnei likumi.lv – 15
9 komentāri
Inese Luste
VSIA "Latvijas Vēstnesis" Oficiālo publikāciju departamenta direktore, likumi.lv galvenā redaktore 

Pirms piecpadsmit gadiem, 2001. gada 29. jūnijā, tika publiskota tiesību aktu vietne likumi.lv. Tās izveidotājs un uzturētājs ir oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis". Pakāpeniski un mērķtiecīgi attīstoties, vietne ir kļuvusi par uzticamu tiesiskās informācijas avotu.1 Likumi.lv darbību nosaka Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likums (OPTIL).

Izveidošanas brīdī vietnē bija pieejami likumi un Ministru kabineta noteikumi, bet, sākot ar 1998. gadu, tie nebija konsolidēti. Tiesību aktu vietnes likumi.lv izveidošana bija notikums, jo pirmo reizi Latvijas vēsturē ikvienam sabiedrības loceklim tika nodrošināta bezmaksas piekļuve tiesību aktiem tīmeklī. Vietnes atklāšanas pasākumā oficiālā izdevēja tālaika vadītājs Ints Kalniņš uzsvēra, ka "brīva bezmaksas pieeja likumu un citu normatīvo aktu kopumam ir būtisks solis ceļā uz sabiedrības informētības tiesību nodrošināšanu".2

 

Pirmais posms: datubāzes izveide un saturs

Vietnes likumi.lv attīstību nosacīti var iedalīt trīs posmos.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (9)
9 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Baraks Osama
29. Jūnijs 2016 / 14:54
0
ATBILDĒT
1) Iespēja izmantot normatīvā akta izdruku PDF formātā noteikti īpaši lietderīga ir studentiem, kuri pārbaudījumā internetu izmantot nedrīkst. Tomēr man šajā sakarā kaut kā subjektīvi liekas, ka iepriekšējā likumi.lv versijā pieejamie PDF dokumenti izdrukāti izskatījās nedaudz estētiskāk un kompaktāk. Iespējams, tas ir dokumentā izmantoto šriftu un noformējuma dēļ. "Arial" šrifts vismaz man asociējas ar deviņdesmito gadu publikācijām, kamēr agrākais "Times New Roman" joprojām ir populārs un plaši izmantots.

2) Būtu labi nostiprināt tādu juridiskās tehnikas praksi, saskaņā ar kuru normatīvo aktu konsolidācija varētu notikt pilnīgi automātiski un attiecīgi visi sākotnējie un grozījumu normatīvie akti būtu pieejami tālākizmantošanai mašīnlasāmā formātā. Šobrīd bieži vien grozīti vai papildināti tiek atsevišķi tiesību normas vārdi, bet konsolidētā teksta gatavotājam vēl jāpārliecinās, vai nav nepieciešami gramatiski precizējumi (piemēram, vai tekstā nav nepieciešams ievietot komatus, ja vārds aizstāts ar veselu palīgteikumu).
redakcija > Baraks Osama
29. Jūnijs 2016 / 16:12
0
ATBILDĒT
Paldies par būtiskiem novērojumiem un ieteikumiem! Savu iespēju robežās ņemsim vērā. Stāsts par mašīnlasāmiem grozījumiem būtu adresējams Saeimas juridiskajam birojam, bet - tas nenozīmē, ka neesam par to domājušas! :)
ai_bi
29. Jūnijs 2016 / 09:52
0
ATBILDĒT
Novēlot nopelnītu vēl daudz uzslavu nākotnē, jānorāda, ka vēl nepieciešami uzlabojumi - kļūdu izlabošana normatīvo aktu grozījumu sasaistē. Tādas kļūdas īpaši daudz ir LAPK grozījumos.
REDAKCIJA > ai_bi
30. Jūnijs 2016 / 12:18
0
ATBILDĒT
Paldies par novēlējumu un novērojumu! Redzam, ka pie LAPK piesaistīti 144 grozījumi. Mums bez Jūsu palīdzības būs grūti saprast, kur tieši ir kļūdas sasaistēs. Būsim pateicīgi, ja tās precizēsiet, rakstot uz likumi@lv.lv.
Seskis
29. Jūnijs 2016 / 09:20
0
ATBILDĒT
Likumi.lv ir kļuvuši par neaizvietojamu darba instrumentu Tiesās un Iestādēs, tomēr no klientiem bieži dzirdamas aizdomu pilnas replikas par Likumi.lv publisko leģitimāti. Klienti nereti interesējas, no kādiem tiesību avotiem Tiesu vai Iestāžu atbildīgais/pusatbildīgais varas reprezentētājs ir smēlies citētos normatīvo aktu pantus un punktus.
Uzzinot, ka no Likumi.lv, pirmais jautājums - kurš maksā par Likumi.lv uzturēšanu? Formāla atbilde aizdomīgumu tikai uzkurina, kā izteicās viens kolorīts pastāvīgais klients - kurš maksā par mūziku, tas skatās Temīdas dejotu kankānu! Proti, daudziem klientiem ir nesalaužama ticība, ka normatīvie akti Likumi.lv tiek ievietoti vietnes uzturētājiem labvēlīgās/izdevīgās redakcijās.
Otrs šaubu pīlārs ir visuresošie kiberdraudi. Kāda aktīva kundzīte teju katru nedēļu interesējās, vai internetā pieeajmie tiesību akti nav pakļauti virtuālai vardarbībai no „urķu" jeb hakeru puses. Izlasījuši baisus rakstus par Čalovska kungu un citiem kiberaktīvistiem, klienti satraucas ne tikai par saviem banku kontiem, bet arī par to, vai Tiesas nolēmumā/Iestādes administratīvajā aktā piemērotie likumu panti atbilst patiesajai likumdevēja gribai vai arī tie ir kādi marihuānu smēķējoša kiberurķa fantāzijas auglis.
Šādos gadījumos vērtīgi, ja plauktā atrodas vizuāli efektīvas un apjomīgi iespaidīgas grāmatas, piemēram, Latvijas Republikas Satversmes komentāri, Civillikuma/Civilprocesa likuma vai Administratīvā procesa likuma komentāri, uz kuriem var ar plašu rokas vēzienu norādīt, un sitot dūri pie sirds paskaidrot, ka akurāt dokumentā katrs burts ir gudras grāmatas tiesiskās kaligrāfijas transponētās likumdevēja gribas monolītais nospiedums.
Tomēr kopumā Tautas uzticības procents Likumi.lv ir patīkami apjomīgi augsts, kas liecina par to, ka vietne Likumi.lv pamazām iezīžas Latvijas Tautas psihiskajā apziņā kā uzticams mediators starp apspiedēju Valsts varu un vienkāršo darba Tautu.
lasītājs > Seskis
29. Jūnijs 2016 / 09:31
0
ATBILDĒT
Vai Seskis norāda,ka Likumi.lv vajadzētu ieviest komentāru sadaļu? Tad katrs,kurš sajūt aicinājumu,varētu atstāt savu komentāru pie normatīvā akta.Rezultātā varētu iztikt bez biezajām komentāru grāmatām.
Seskis > lasītājs
29. Jūnijs 2016 / 11:51
0
ATBILDĒT
Ļoti laba ideja! Ja Likumi.lv būtu sadaļa, kur reģistrēts lietotājs, piemēram, no Tiesas vai Iestādes varētu atstāt komentāru par tiesību normu, tās piemērošanas problēmām, tas varētu būt labs risinājums problēmu apzināšanai un prakses izveidošanai.
Proficius Aliri
28. Jūnijs 2016 / 23:27
0
ATBILDĒT
Likumi.lv patiešām ir lieliska vietne. Īpaši noderīga ir saistīto dokumentu sadaļa. Protams, vienmēr jau gribas kaut ko vairāk… Piemēram, varētu sasaistīt ne tikai ar anotācijām, bet arī ar Saeimas komisiju sēžu protokoliem. Pavisam ideāli būtu, ja tiesību aktu pantus sasaistītu ar judikatūru (ko tagad negribīgi, bet vismaz kaut kādā apjomā publicē tiesas.lv). Vismaz ar Augstākās tiesas judikatūru (ne tikai to, kas pārpublicēta Jurista Vārdā). Kā šajā numurā A.Dravnieks raksta par profesoru uzskatiem, tad tiesību norma nav tikai likuma teksts, bet arī tiesībpiemērošanas prakse.
lasītājs
28. Jūnijs 2016 / 08:48
0
ATBILDĒT
Likumi.lv ir patīkami un ērti lietot.Kad to daru,tad izbaudu kvalitatīvu produktu.
Vēsturiskās redakcijas un satura rādītāji...super!
Kāds teiks,ka glaimoju? Parādiet vēl kaut ko līdzvērtīgu. Piemēram elektrum mājas lapā,kur teorētiski varētu iegriezties jebkurš elektrības pircējs,vispār nav meklēšanas funkcijas...
visi numura raksti
Vija Kalniņa
Intervija
Madrides sistēma – ērts un izdevīgs preču zīmju aizsardzības instruments ārvalstīs
Preču zīme ir neatņemama preces vai pakalpojuma sastāvdaļa, un veiksmīgas zīmes izstrāde un attīstīšana ir gandrīz tikpat svarīga kā paša produkta izstrāde. Tā darbojas gan kā atpazīstamības zīme, gan arī kā sava veida ...
Daina Ābele
Numura tēma
Panākums, ar kuru patiesi lepojamies
Portāls likumi.lv ir viens no tiem VSIA "Latvijas Vēstnesis" radītajiem produktiem, ar kuriem uzņēmums var patiesi lepoties, – līdzās pirms dažiem gadiem ieviestajai elektroniskajai oficiālajai publikācijai un ...
Numura tēma
Tiesību aktu vietne likumi.lv: attīstība, vērtējumi, secinājumi
Vai jūs ikdienas darbā izmantojat tiesību aktu vietni likumi.lv, cik ērti vai neērti ir to lietot, vai ir jūtama tās attīstība piecpadsmit gadu laikā un kas būtu vēl pilnveidojams – šādus jautājumus uzdevām tieslietu ministram ...
Diāna Škavronska
Skaidrojumi. Viedokļi
Progresīva brīvības atņemšanas soda izpilde
Artūrs Gurskis
Skaidrojumi. Viedokļi
Direktīvas 2014/24/ES pārņemšana Latvijā un Lietuvā
Eiropas Parlamenta un Padomes 2014. gada 26. februāra Direktīvas 2014/24/ES par publisko iepirkumu, ar ko atceļ Direktīvu 2004/18/EK (turpmāk – Direktīva 2014/24/ES), pārņemšanas termiņš jau ir pagājis, taču tās ...
AUTORU KATALOGS