ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

17. Decembris 2019 /Nr.50/51/52 (1108/1109/1110)

Administratīvo pārkāpumu kodifikācija lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības nozarē
Baiba Vecmane
Zemkopības ministrijas Juridiskā departamenta Normatīvo aktu nodaļas vadītāja vietniece 

Administratīvo atbildību lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības nozarē turpmāk noteiks Pārtikas aprites uzraudzības likums, Veterinārmedicīnas likums, Augu aizsardzības likums, Meža likums, Zvejniecības likums, Meliorācijas likums, Ģenētiski modificēto organismu aprites likums, Medību likums, Sēklu un šķirņu aprites likums, Mēslošanas līdzekļu aprites likums un Dzīvnieku aizsardzības likums.

Šajos lauksaimniecību, mežsaimniecību un zivsaimniecību regulējošajos likumos noteiktie administratīvie pārkāpumi un soda sankcijas ir pārņemti no Latvijas Administratīvo pārkāpuma kodeksa (turpmāk – LAPK), taču laika gaitā tiesiskais regulējums zemkopības jomā ir mainījies un pilnveidojies. Sistēmas sakārtošanas nolūkā nozares likumi noteiks sodus par konkrētiem pārkāpumiem, paredzot sodu piemērot tad, kad pārkāpums vairs nav novēršams un ir radījis neatgriezeniskas sekas.

Administratīvos pārkāpumus pārtikas aprites jomā noteiks Pārtikas aprites uzraudzības likums (grozījumi likumā iesniegti Valsts kancelejā), pārņemot LAPK noteiktos pārkāpumu sastāvus, tomēr tiek palielināts sankcijas apmērs, lai sodu apmēru salāgotu ar konkrēto nodarījumu.

Piemēram, maksimālais sods par tādu preču izplatīšanu, kurām beidzies derīguma termiņš, ir palielināts no 350 līdz 700 eiro fiziskām personām, bet juridiskām personām – no 700 līdz 3000 eiro.

Sodus par veterinārajos uzraudzības objektos konstatētajiem pārkāpumiem noteiks Veterinārmedicīnas likums (grozījumi likumā pieņemti 2.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Dina Gailīte
Numura tēma
Jauno administratīvās atbildības regulējumu gaidot
Informācija
Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss un Administratīvās atbildības likums: laika grafiks
Informācija
Administratīvās atbildības ceļvedis tiesību aktu vietnē Likumi.lv
Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis" sadarbībā ar Tieslietu ministriju vietnē Likumi.lv ir izveidojis administratīvās atbildības ceļvedi, kas palīdzēs ātri, ērti un pārskatāmi orientēties jaunajā administratīvās atbildības ...
Anda Smiltēna
Skaidrojumi. Viedokļi
Svarīgākie administratīvās atbildības reformas elementi
Plānots, ka 2020. gada 1. jūlijā stāsies spēkā Administratīvās atbildības likums. Vai šāds fakts pelnījis lielāku uzmanību? Bieži vien administratīvo pārkāpumu joma tiek uzskatīta par mazāk svarīgu un mazāk nozīmīgu, ja to ...
Gunārs Kūtris
Skaidrojumi. Viedokļi
Administratīvās atbildības reforma: būtiskākie jauninājumi
Visticamāk, 2020. gadā beigs darboties pēdējais padomju laika likums – Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss (pieņemts 1984. gadā). Saeima 2018. gada 25. oktobrī pieņēma jaunu šo jomu regulējošo normatīvo aktu – ...
AUTORU KATALOGS