ŽURNĀLS Redaktora sleja

21. Janvāris 2020 /Nr.3 (1113)

Kāds būs Skotijas liktenis pēc breksita
1 komentāri

Breksita process ir bijis grūtību un arvien jaunu šķēršļu un izaicinājumu pilns, un šķiet, ka tie ir nebeidzami. Lai arī pēc Lielbritānijas parlamenta ārkārtas vēlēšanām Konservatīvā partija ir ieguvusi vairākumu, kas ļaus pieņemt nepieciešamos lēmumus breksita īstenošanai, tas nenozīmē, ka Britu salās iestāsies miers. Vēlēšanu rezultāti Skotijā, kas vienmēr bijusi proeiropeiski noskaņota, nes jauna neatkarības referenduma vēsmas.

Skotijas atbalsts palikšanai Eiropas Savienībā (ES) ticis apliecināts vairākkārt. Pagājušajā mēnesī Lielbritānijas vispārējās vēlēšanās, kurās pārliecinoši uzvarēja Konservatīvā partija, kliedējot šaubas par breksita neizbēgamību, Skotijas vēlētāji izteica nepārprotamu neapmierinātību ar šādu attīstības virzienu. Skotijas Nacionālā partija ieguva 47 no 59 Skotijai atvēlētajām vietām Lielbritānijas parlamentā, Konservatīvo partijai zaudējot pusi no Skotijas vietām, kas tai parlamentā bija iepriekš. Turklāt 90 % Skotijas deputātu ir proeiropeiski noskaņoti un atbalsta Apvienotās Karalistes palikšanu ES. Jāatzīmē, ka arī Eiropas Parlamenta vēlēšanās 71 % skotu vēlētāju savas balsis atdeva par proeiropeiski noskaņotām partijām un Apvienotās Karalistes 2016. gada referendumā par breksitu skoti balsoja pārliecinoši pret.

Neskatoties uz Skotijas balsojumu, tai tomēr būs jāpamet ES kopā ar visu pārējo Apvienoto Karalisti. Šie apstākļi var likt skotiem pārdomāt un izšķirties, vai viņi vēlas palikt Apvienotajā Karalistē vai arī pievienoties ES, jo abās savienībās palikt nebūs iespējams.

Jautājums par atkārtotu neatkarības referendumu Skotijas politiskajā darba kārtībā ir bijis jau kopš balsojuma par breksitu. Iepriekšējo reizi referendums par neatkarību notika 2014. gada 18. septembrī, kur 55,3 % vēlētāju (vēlēšanās piedalījās 84,6 % balsstiesīgo vēlētāju) nobalsoja pret neatkarību. Taču apstāklis, ka Lielbritānija izstājas no ES, būtiski maina apstākļus, salīdzinot ar 2014. gadu.

To, ka Skotijas Nacionālā partija parlamenta vēlēšanās ieguvusi 80 % no Skotijas deputātu vietām, partijas vadītāja un Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena (Nicola Sturgeon) vērtē kā apliecinājumu, ka skotu vēlētāji vēlas jaunu neatkarības referendumu. Tāpēc viņa gada beigās ir izteikusi Apvienotās Karalistes valdībai formālu lūgumu atļaut Skotijai pārņemt tiesības rīkot referendumu.

Skotijas valdība referendumu vēlas rīkot jau šogad. Taču pastāv vairāki organizatoriski jautājumi saistībā ar to – vai Apvienotās Karalistes valdība dos piekrišanu referenduma rīkošanai un kas veido mandātu referenduma rīkošanai. Skotijas Nacionālajai partijai vairākums Skotijas parlamentā deva iespēju rīkot referendumu 2014. gadā. Šobrīd Skotijas Nacionālā partija veido mazākuma valdību. Taču, no otras puses, kopā ar Skotu Zaļo partiju viņiem ir nepieciešamais vairākums lēmuma par referenduma pieņemšanai. Turklāt, ja šo jautājumu par mandātu neizdosies atrisināt, varbūt nākamajās Skotijas parlamenta vēlēšanas 2021. gada maijā Skotijas Nacionālā partija varētu iegūt tai nepieciešamo vairākumu.

Paredzams, ka Eiropas dimensijai diskusijā par Skotijas iespējamo neatkarību būs milzīga loma. Taču svarīgi būs jautājumi arī par pievienošanās ES kārtību, kā arī Skotijas un Anglijas robežu. Strīdīgs varētu būt arī jautājums par valūtu, jo, neskatoties uz proeiropeisko noskaņojumu, atbalsta eiro nav. Arī viedoklis par NATO nav vienprātīgs, un aizsardzības jautājumi noteikti raisīs diskusijas.

Šobrīd var tikai spekulēt par iespējamo Skotijas likteni, taču jebkurā gadījumā situācijas attīstībai būs interesanti sekot līdzi gan no politikas, gan no tiesību perspektīvas. Skotijas neatkarības iegūšanas un pievienošanās ES process būs politiski un juridiski izaicinošs.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Kalniņa V. Kāds būs Skotijas liktenis pēc breksita. Jurista Vārds, 21.01.2020., Nr. 3 (1113), 2.lpp.
komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Kaspars D.
25. Janvāris 2020 / 11:54
1
ATBILDĒT
Ļoti vispārīgs raksts. Rakstā netika apskatīti citi ļoti svarīgi apstākļi, piemēram: 1) ne ES viedoklis par Skotijas neatkarību un procesu tās uzņemšanai savienībā; 2) ne pašreizējām investīcijām ko Džonsona valdība plāno piešķirt Skotijai; 3) ne pašu Skotu pašrezējo viedokli par neatkarību; 4) ne Skotijas ekonomiku (tā būtu valsts ar lielāko budžeta deficītu visā ES); utt. Lielākie problēmjautājumi, kuri minēti rakstā ir tā pašās beigās aprakstīti dažos teikumos. Lasot šo rakstu noteikti nevar rasties objektivs un reālistisks skatījums uz pašreizējo situāciju.
visi numura raksti
Egons Rusanovs
Juristu likteņi
Pjotrs Jakobi: monarhists un gara aristokrāts, kurš kalpoja Latvijai  
Pjotrs Jakobi (Пётр Никола́евич Яко́би, 1877−1941) bija spilgta starpkaru Latvijas (1918−1940) personība un deva nozīmīgu pienesumu jaunizveidotās un neatkarīgās Latvijas valsts tiesību sistēmas un normatīvo ...
1 komentāri
Madara Meļņika
Skaidrojumi. Viedokļi
Personas, par kuras iespējamo rīcību celta trauksme, tiesību aizsardzība
Jau kādu laiku gan medijos, gan uzņēmumu iekšienē apspriests jautājums par Trauksmes celšanas likumu, tā prasībām un iekšējās trauksmes celšanas sistēmas izveides pienākumu. Šobrīd, šķiet, pirmais diskusiju vilnis ir norimis un ...
1 komentāri
Laura Ratniece
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesību ekonomiskās analīzes piemērošana ANO Konvencijai par starptautiskajiem preču pirkuma-pārdevuma līgumiem
Tiesību politika
Atklāts Satversmes tiesas jaunais darba gads
2020. gada 10. janvārī notika Satversmes tiesas sēde, ar kuru tika atklāts jaunais Satversmes tiesas gads. Svinīgajā sēdē piedalījās amatpersonas no visiem valsts atzariem. Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele atklāja ...
Vija Kalniņa
Juridiskā literatūra
Iznākusi grāmata par Satversmes tiesas procesu
2019. gada beigās VAS "Tiesu namu aģentūra" apgādā ir iznākusi Satversmes tiesas tiesneša Dr. iur. Jāņa Neimaņa grāmata "Satversmes tiesas procesa tiesības", kas ir veltīta jaunai procesuālo tiesību apakšnozarei – Satversmes tiesas ...
AUTORU KATALOGS