ŽURNĀLS Redaktora sleja

24. Marts 2020 /Nr.12 (1122)

"Jurista Vārda" aicinājums visiem žurnāla lasītājiem

Pakāpeniski apjaušam vīrusa Covid-19 postošo ietekmi ne tikai uz sabiedrības veselību. Apstājusies ne vien ekonomika un kultūras dzīve. Pasaules demokrātiskās valstis šobrīd nopietni debatē arī par to, ko darīt, ja saslimst lielākā daļa parlamenta locekļu, un vai bailēs no tā (vai arī tikai aizbildinoties) drīkst apturēt parlamenta sēdes. Tas pats attiecas uz tiesu sistēmu, kuras uzdevums ir nodrošināt likuma varu valstī. Visi skati šobrīd, protams, ir vērsti uz izpildvaru, kas nepieredzētās krīzes apstākļos cenšas nodrošināt katras valsts pamatfunkcijas – drošību un sabiedrisko mieru. Tomēr, situācijai saasinoties, nedrīkst aizmirst arī par robežām, aiz kurām sākas demokrātijas neatgriezeniski apdraudējumi. Kā izdosies nodrošināt visu varas zaru funkcionēšanu pandēmijas apstākļos, rādīs laiks.

Izaicinājumu priekšā ir tiesiskā sistēma. Pagājušajā nedēļā sociālajos tīklos jau raisījās diskusijas par daudziem jautājumiem. Tai skaitā par personas privātuma un sabiedrības drošības līdzsvarošanu. Piemēram, vai pārējiem ir tiesības zināt, kur Latvijā ir visvairāk inficēto personu? Vai šāda informācija apdraud slimniekus? No vienas puses, turpinājām vērot "oficiālo" karti ar slimības izplatību Latvijā, kur valsts bija sadalīta tikai piecos "sektoros", no otras puses, tajā pašā laikā Centrālā statistikas pārvalde izplatīja līdz vietējo pašvaldību robežām precīzu karti ar veco cilvēku izvietojumu valstī. Otrs jautājums, par ko tika lauzti šķēpi, – vai pieļaujams publiskot to personu vārdus, kas pārkāpj valstī noteiktos pašizolācijas un karantīnas pasākumus? Tai skaitā gan atbalstu, gan asu kritiku izpelnījās "Jurista Vārda" ieraksts feisbuka kontā, izceļot kādas personas publisku paziņojumu, kas apšaubīja karantīnas ievērošanu. Gan juristu, gan plašākas sabiedrības pretrunīgie viedokļi izpaudās neskaitāmos simtos komentāru pie mūsu feisbuka konta – publicitāte, par kuru varētu priecāties, ja vien tā nebūtu saistīta ar skaudro situāciju, kurā visi esam nonākuši.

Bangojot emocijām, nepamanīta tomēr nevar palikt krīzes ietekme arī uz citām tieslietu nozarēm, ne tikai datu aizsardzību, – par to arī šodienas "Jurista Vārdā". Jau pagājušajā laidienā aizsākām pandēmijai un ārkārtējai situācijai veltītu materiālu sēriju, ko turpinām šajā žurnālā un turpināsim nākamajos. Esam arī nolēmuši visus šīs tēmas materiālus kā sabiedrībai būtiski nepieciešamu informāciju piedāvāt visiem interesentiem bez maksas mūsu portālā juristavards.lv.

Turpinot darbu pie žurnāla satura veidošanas atbilstoši aktuālajām lasītāju vajadzībām, diemžēl nevaram nedomāt arī par riskiem, ko šī krīze radījusi drukātajai presei (un medijiem kopumā) visā pasaulē. Pirmkārt, dramatiski sarukuši reklāmas un sludinājumu nestie ienākumi. Taču drukātajai presei atšķirībā no elektroniskajiem medijiem ir vēl viens būtisks risks – iespēja, ka, situācijai saasinoties, var pārtrūkt papīra ražošana, tipogrāfiju darbs un preses piegāde līdz lasītājam... Protams, ļoti ceram, ka tā nenotiks, vienlaikus apzināmies, ka, piemēram, ja būs jāizšķiras starp pārtikas un medikamentu vai presei nepieciešamo materiālu ražošanu un transportēšanu, izvēle dabiski un pamatoti tiks izdarīta par labu pirmās nepieciešamības precēm.

Tāpēc – drošības dēļ – sirsnīgi aicinām visus mūsu abonentus, kas to vēl nav izdarījuši, pieteikties uz parolēm, kas ļauj lietot mūsu portāla juristavards.lv maksas sadaļu un piekļūt žurnāla saturam attālinātā veidā! Atgādinām, ka katram mūsu drukātā žurnāla abonentam bez papildu maksas pienākas piekļuve jaunākajam žurnāla laidienam un 25 žurnāla elektroniskā arhīva rakstiem mēnesī! Vēl viena iespēja – pāradresēt žurnāla piegādi no darbavietas uz mājas adresi.

Lai saņemtu piekļuvi portālam un/vai pāradresētu žurnāla piegādi uz citu adresi, ir jānosūta pieteikums uz e-pastu abonenti@lv.lv vai jāzvana pa tālruni 67311161.

Protams, ceram, ka līdz šādai situācijai nenonāks un katru otrdienu žurnālu saņemsit savā pastkastītē! Tāpat ceram, ka tuvākā vai tālākā nākotnē atkal varēsim rīkot klātienes tikšanās ar lasītājiem, mūsu tradicionālo studentu konkursu u.c. pasākumus.

Bet šobrīd aicinām visus ievērot valstī noteiktos piesardzības pasākumus un vēlam visiem labu veselību!

Uz tikšanos!

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Gailīte D. "Jurista Vārda" aicinājums visiem žurnāla lasītājiem. Jurista Vārds, 24.03.2020., Nr. 12 (1122), 2.lpp.
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Tiesību politika
Diskusija: vai īres likuma projekta normas sagraus zemesgrāmatu publisko ticamību un negrozāmību
Jau ilgāku laiku notiek mēģinājumi pieņemt jaunu īres attiecības regulējošu likumu. Šobrīd Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija pirms izskatīšanas Saeimā otrā lasījumā turpina darbu ar Ekonomikas ministrijas izstrādāto un ...
Žanna Zujeva, Jānis Skrastiņš
Viedoklis
Zemesgrāmatu ierakstiem jābalstās uz publiski apliecinātiem dokumentiem
Rajona (pilsētas) tiesu tiesneši, kuri specializējas zemesgrāmatu lietās, un pie apgabaltiesām piederošie zvērinātie notāri iesniedza Saeimā argumentus par Dzīvojamo telpu īres likumprojektu (turpmāk – Likumprojekts), kuru ...
10 komentāri
Viktorija Jarkina
Viedoklis
Covid-19 un tieslietas: īsumā par visu
10 komentāri
Numura tēma
Viedokļi par FKTK pievienošanu Latvijas Bankai: ieguvumi, riski un zaudējumi
Finanšu un kapitāla tirgus komisija (turpmāk – FKTK) savu darbību sāka 2001. gada 1. jūlijā un turpina joprojām. Taču ar Saeimas 2019. gada 21. novembra grozījumiem likuma "Par Latvijas Banku"1 Pārejas noteikumos ...
Mārtiņš Bondars
Viedoklis
Likumdevējs gala lēmumu vēl nav pieņēmis
AUTORU KATALOGS