ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

2. Jūnijs 2020 /Nr.22 (1132)

Prezumētā noziedzīgi iegūtā manta un procesa par noziedzīgi iegūtu mantu piemērošana
3 komentāri
Dr. iur.
Juris Stukāns
 

Raksta mērķis ir aplūkot nosacījumus, kuriem pastāvot var prezumēt, ka manta ir noziedzīgi iegūta, un apskatīt prezumpcijas piemērošanas iespējamību.

Ik gadu noziedzīgie grupējumi (īpaši ekonomisko noziegumu, narkotisko vielu, ieroču aprites un kontrabandas jomā) nelegāli nopelna ievērojamus finanšu līdzekļus, lielāko daļu no tiem vēlāk ieguldot likumīgos objektos, mantā vai uzņēmumos. Noziedzīgo nodarījumu izdarīšanai tiek izmantoti zinātnes atklājumi un novitātes tehnoloģiju jomā, izveidotas sarežģītas shēmas un iesaistītas personas no dažādām pasaules valstīm, tādējādi apgrūtinot noziegumu atklāšanu un izmeklēšanu, reizēm pat padarot to par neiespējamu, neskatoties uz mūsdienās pieejamiem līdzekļiem un iespējām. Tomēr, nepieļaujot vai maksimāli ierobežojot noziedzīgi iegūto līdzekļu apriti, valstis var padarīt noziedzību par mazāk ienesīgu vai pat par neizdevīgu. "Var droši apgalvot, ka būtu acīmredzama pretruna ar izpratni par tiesisku valsti, ja kāds varētu netraucēti izmantot noziedzīgi gūtos labumus. Tātad valstij, risinot krimināltiesiskās attiecības, viens no uzdevumiem un arī viena no tiesībām ir izņemt no apgrozības noziedzīgi iegūto mantu."1

Raksta mērķis ir aplūkot nosacījumus, kuriem pastāvot var prezumēt, ka manta ir noziedzīgi iegūta, un apskatīt prezumpcijas piemērošanas iespējamību.

 

Prezumpcijas un to tiesiskais regulējums

Latvijā personas tiesības uz īpašumu aizsargā konstitūcija. Piemērojot (interpretējot) krimināltiesisko un kriminālprocesuālo regulējumu, interpretācijas rezultātam jāatbilst Latvijas Republikas Satversmes 105. pantā noteiktajām cilvēka pamattiesībām. Tas ir, ikvienam ir tiesības uz īpašumu, īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm, un īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Tāpēc katrā gadījumā, nepamatoti ierobežojot personas tiesības uz īpašumu, tiek aizskartas konstitūcijā paredzētās cilvēka pamattiesības.

Spēkā esošais regulējums Krimināllikumā par mantas noziedzīgu izcelsmi paredz divas krimināltiesiskas prezumpcijas,2 tās iekļautas 70.11 panta otrajā un trešajā daļā. Savukārt Kriminālprocesa likuma regulējumu likumdevējs nesen papildināja ar vēl vienu fakta legālo prezumpciju, kad mantu var atzīt par noziedzīgi iegūtu, definējot to 125. panta saturā.

Lai gan Krimināllikuma 70.11 panta regulējums stājās spēkā 2017. gada 1. augustā, tomēr tas nav atzīstams par jaunu krimināltiesisko institūtu.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (3)
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
TNP
5. Jūnijs 2020 / 19:33
1
ATBILDĒT
Situācija:
Bankā kontu atvērusi ārzonās reģistrēta juridiska persona. Konts tiek izmantots darījumiem bez šķietama ekonomiska pamata (neiedziļināsimies detaļās, par to nav stāsts). Banka pieprasa paskaidrojumus, juridiskā persona tādus nesniedz, nauda tiek iesaldēta un beigu beigās arestēta. Teiksim, 1'000'000 EUR. Kriminālprocess pēc 195. panta. Bet nu izmeklēšana ir lēna - daudz TPL / EIR, viltoti dokumenti, konti atvērti, izmantojot zagtas pases u.t.t. "Īpašnieks" par naudu neliekas ne zinis, jo, saprotams, nevēlas "izgaismoties". Tā nu kontā guļ arestēts 1'000'000 EUR. Tuvojas 22 mēnešu termiņš, bet aizdomās turēto nav.
Pēc raksta, kā saprotu, 59. nodaļu nevarot piemērot, jo nav pietiekams pierādījumu kopums pret konkrētu personu. Ko darīsim? Ņemsim nost arestu?
jurists > TNP
10. Jūnijs 2020 / 17:54
0
ATBILDĒT
..viltoti dokumenti, konti atvērti, izmantojot zagtas pases..
šājā gadījumā ir pamats piemērot 59.nodaļu, jo būs KL 70.11 pirmā daļa !!!
Zigmunds Dundurs
2. Jūnijs 2020 / 10:10
9
ATBILDĒT
Pilnībā pievienojos un piekrītu J.Stukāna viedoklim, kas, cerams, palīdzēs praktiķiem izvēlēties likumam atbilstošus risinājumus noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācijai, jo īpaši, lemjot par Kriminālprocesa likuma 59.nodaļas piemērošanu.
visi numura raksti
Intervija
Tiesu vara savu neatkarību vēl nav sasniegusi. Kāds bijis 12 gadu posms Latvijas tiesu dzīvē
Pēc divām nedēļām, 16. jūnijā, amatā stāsies jauns Augstākās tiesas priekšsēdētājs – Aigars Strupišs. Viņa kandidatūru kā vienīgo šim amatam izvirzīja Augstākās tiesas plēnums, atbalstīja Tieslietu padome un 21. maijā ...
1 komentāri
Anita Rodiņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Par dažiem jautājumiem augstākajā izglītībā
Pirms vēl Latviju pāršalca ārkārtas situācija, viens no "karstākajiem" jautājumiem publiskajā telpā bija saistīts ar augstāko izglītību un iespējamām pārmaiņām augstākās izglītības sistēmā. Ne ar aplausiem, bet tomēr tika ...
7 komentāri
Irēna Liepiņa
Viedoklis
Kādi normatīvi regulē attālināto darbu
Covid-19 pandēmijas laikā būtiski pieaug darbs no mājām un attālinātais darbs. Sakaru uzņēmumos līdz pat 90 % strādājošo izmanto attālinātā darba iespējas (šobrīd attālinātiem darba pienākumiem aktīvi izmanto tādas platformas ...
Jurista Vārds
Tiesību politika
Ministru kabinets apstiprina likumprojektu "Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likums"
Ministru kabinets 28. maijā apstiprināja Tieslietu ministrijas izstrādāto likumprojektu "Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likums",1 kura mērķis ir atjaunot vispārējo tiesisko kārtību pēc ārkārtējās situācijas noteiktā ...
Maira Pužule
Juridiskā darba tirgus
Maira Pužule
AUTORU KATALOGS