ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

13. Oktobris 2020 /Nr.41 (1151)

Dzīvojamās telpas īres līguma subjekti
Jānis Lapsa
Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektora p.i., ZAB "Kalniņa, Lapsa un partneri" zvērināts advokāts, likumprojekta "Dzīvojamo telpu īres likums" izstrādes darba grupas dalībnieks 

Dzīvojamās telpas īres tiesiskās attiecības, ņemot vērā to sociāli jūtīgo raksturu, ir un arī būs pakļautas speciālajam regulējumam, kas atšķiras no Civillikumā1 noteiktā. Rakstā tiks analizēts dzīvojamās telpas īres līguma subjektu jēdziens, kas izriet no likuma "Par dzīvojamo telpu īri"2 (turpmāk – Likums) regulējuma un veidots kā Likuma normas komentārs (raksta 1.–3. punkts), papildus analizējot īrnieka kā patērētāja statusu īres attiecībās un īres līguma uzticības raksturu, kā arī sniedzot ieskatu likumprojekta "Dzīvojamo telpu īres likums"3 vīzijās.

Dzīvojamās telpas īres līguma subjekti ir noteikti Likuma 4. pantā, kura pašreizējā redakcija ir šāda:

"4. pants. Dzīvojamās telpas īres līguma subjekti

Izīrētājs var būt jebkura fiziskā vai juridiskā persona, kas ir dzīvokļa vai dzīvojamās mājas īpašnieks vai valdītājs, kā arī pašvaldība, ja tā atbilstoši likumam "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"4 uz likumīga pamata ieguvusi attiecīgo dzīvojamo telpu lietojumā.

Par īrnieku vai apakšīrnieku var būt jebkura fiziskā persona, kas Latvijas Republikā dzīvo pastāvīgi vai ir saņēmusi uzturēšanās atļauju likumā noteiktajā kārtībā.

Dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līgumu rīcībnespējīgas personas vārdā slēdz tās aizgādnis, bet ierobežoti rīcībspējīga persona to slēdz ar aizgādņa piekrišanu."

Jāatzīmē, ka normas par izīrētāju un īrnieku kopš Likuma pieņemšanas 1993. gadā nav sevišķi grozītas – vienīgais grozījums tika veikts 2004. gadā, kad papildus kā subjekts no izīrētāja puses Likumā tika noteikta "pašvaldība, ja tā atbilstoši likumam "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" uz likumīga pamata ieguvusi attiecīgo dzīvojamo telpu lietojumā".

Tomēr likumdevējs nav veicis tādus grozījumus Likumā, kādi būtu nepieciešami, ņemot vērā rīcībspējas institūta regulējuma izmaiņas (4. panta trešā daļa) Civillikumā,5 kas stājās spēkā 2013. gada 1. janvārī.

 

1. Izīrētājs kā dzīvojamās telpas īres līguma subjekts

Kā jau iepriekš minēts, Likuma regulējums atšķiras no Civillikumā noteiktā. Proti, Civillikuma 2115. pants noteic, ka izīrēt (iznomāt) lietu var katrs, kam pieder lietošanas tiesība. Jēdziens "lietošanas tiesība" ir gana plašs, un to "var iegūt, gan pamatojoties uz liettiesiskiem (valdījums, servitūts, lietošanas ķīla), gan saistību tiesību institūtiem (patapinājums)".6 Te gan jāatzīmē, ka lietošanas tiesības izlietotājs ne vienmēr var brīvi rīkoties ar lietu. Piemēram, lietas īpašniekam, kurš ieķīlājis savu nekustamo īpašumu, saskaņā ar līgumu var būt vajadzīga ķīlas ņēmēja piekrišana izīrēšanai; personālservitūta – dzīvokļa tiesības – izlietotājam ir nepieciešama īpašnieka piekrišana,7 bet patapinājuma ņēmējs nodot lietu citam lietošanā nedrīkst.

Likums sašaurina subjektu loku, nosakot, ka izīrētājs var būt tikai īpašnieks vai valdītājs. Atbilstoši Civillikuma 994. panta pirmajai daļai par dzīvojamās telpas īpašnieku atzīstams "tas, kas par tādu ierakstīts zemes grāmatās". Lai arī dzīvokļu privatizācija praktiski ir beigusies, attiecībā uz privatizācijas procesu jāņem vērā, ka atbilstoši likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 73.8 pantam par dzīvojamās telpas īpašnieku līdz dzīvojamās mājas privatizācijai, t.s. paātrinātajai privatizācijai, atzīstams arī tas, kura īpašuma tiesības ir reģistrētas Valsts zemes dienesta Kadastra reģistrā.

Lai gan Likums skaidri nenorāda, par kādu valdītāju – tiesisku (juridisku) vai faktisku8 – ir runa, jāpieņem, ka likumdevēja mērķis ir bijis Likumā ar jēdzienu "valdītājs" noteikt to kā tiesisko (juridisko) valdītāju, nevis faktisko valdītāju (turētāju).

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Andrejs Students
Skaidrojumi. Viedokļi
Īres maksas peļņas daļas noteikšanas problemātika tiesvedībā
Jurista Vārds
Eiropas telpā
Publiskots Eiropas Komisijas pirmais ziņojums par tiesiskuma situāciju dalībvalstīs
30. septembrī ir publicēts pirmais ziņojums par tiesiskumu 2020. gadā, kas sniedz kopsavilkumu gan par aktuālo tiesiskuma situāciju Eiropas Savienībā, gan par situācijas novērtējumu katrā dalībvalstī.1
Aleksejs Dimitrovs
Viedoklis
Eiropas Komisijas ziņojums par tiesiskumu: daži vārdi par saturu un kontekstu
Jurista Vārds
Informācija
Saeimas darbs attālinātā formātā: citi konstitucionālie orgāni atbalsta, daži deputāti kritizē
Sākot ar 1. oktobri, Saeima atgriezās pie attālināta darba formāta platformā e-Saeima – kā tas iepriekš jau notika šī gada vasaras sākumā. Par to 28. septembrī lēma Saeimas prezidijs un pamatoja šo lēmumu ar aktuālo ...
Estere Egle
Notikums
Vai datu aizsardzība un tehnoloģiju attīstība neizbēgami konfliktē  
Pēc vairāku mēnešu daudzu autoru kopdarba pagājušonedēļ pie "Jurista Vārda" lasītājiem nonāca jau trešais grāmatžurnāls, kas šoreiz tika veltīts datu aizsardzībai, izmantošanai un tehnoloģijām. Izdevuma atvēršanas pasākumā ...
AUTORU KATALOGS