ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

10. Augusts 2021 /Nr.32 (1194)

Gustava Zemgala priekšlikumi Satversmes reformai
Dr. iur.
Jānis Priekulis
 

1933. gada 11. novembrī laikrakstā "Jaunākās Ziņas" publicēts Gustava Zemgala raksts "Kādā virzienā pārveidojama Satversme?".1 Tas ir brīdis, kad Latvijas Republikas Satversme (turpmāk – Satversme) ir spēkā jau nepilnus vienpadsmit gadus, G. Zemgalam "aiz muguras" viņa prezidentūras gaitas un Saeimā tiek izskatīts Latviešu zemnieku savienības piedāvātais Satversmes grozījumu projekts, kurš pēc būtības paredz likvidēt parlamentāro sistēmu, tā vietā izveidojot prezidentālu sistēmu ar plašām Valsts prezidenta pilnvarām.2 Raksta publicēšanas dienā G. Zemgals ir ievēlēts 4. Saeimā – viņš pilda Saeimas deputāta pienākumus.

No raksta nosaukuma jau top skaidrs paša raksta saturs – tajā G. Zemgals izklāsta savu redzējumu par to, kādas izmaiņas būtu nepieciešams ieviest Latvijas demokrātiskajā valsts iekārtā. Viņš pārstāvēja viedokli, ka ir nepieciešama Satversmes reforma, bet ne tādā apjomā, kādā to piedāvāja Latviešu zemnieku savienība. Rakstā viņš konstatē, ka Latvijā ir ielikti labi demokrātiskas valsts iekārtas pamati un pat izaudzināti jauni apzinīgi demokrātijas atbalstītāji, kurus viņš dēvē par "demokrātijas draugiem", un šādi draugi ir izaudzināti, neskatoties uz vairākiem trūkumiem valsts pārvaldīšanā. Tomēr tūlīt pēc tam G. Zemgals rakstā izklāsta vairākus izaicinājumus, ar kuriem, viņa ieskatā, saskaras Latvijas demokrātiskā valsts iekārta, un tie visi ir saistīti ar tautas suverenitātes principa ievērošanu Latvijā – ar to, vai patiesi tautai ir augstākā vara Latvijā.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Toms Ķikuts
Numura tēma
Demokrātam Gustavam Zemgalam – 150  

Atzīmējot Gustava Zemgala dzimšanas 150. gadskārtu, noteikti ir vērts vēlreiz pārlapot viņa dzīvesgājumu, izceļot viņa lomu daudzveidību latviešu sabiedriskās un politiskās dzīves ainavā.

Andrejs Stupins
Skaidrojumi. Viedokļi
Gustavs Zemgals – fragmentārs, bet efektīvs un vitāls parlamentārietis
Jānis Pleps
Skaidrojumi. Viedokļi
Zemgala veto: konstitucionāls konflikts un Satversmes sargātājs
Mārtiņš Drēģeris
Skaidrojumi. Viedokļi
Gustava Zemgala protokolārā pieticība
Egons Rusanovs
Mūsu autors
Iepazīstieties: JV autors Egons Rusanovs
Zvērināts advokāts, tiesību zinātņu doktora grāda kandidāts. "Jurista Vārdā" līdz šim publicēti 18 raksti un viedokļi, kā arī vēl 34 esejas portālā juristavards.lv, un līdz ar to viņš ir visražīgākais "Domnīcas" autors. ...
AUTORU KATALOGS