ŽURNĀLS Tiesību prakses komentāri

1. Marts 2022 /Nr.9 (1223)

Komentārs par Satversmes tiesas spriedumu lietā Nr. 2021-09-01
Agita Sprūde
Zvērināta advokāte, ZAB "Sorainen" 

1. Tiesas spriedums

Satversmes tiesa 2021. gada 29. decembrī pieņēma spriedumu lietā Nr. 2021-09-01 (turpmāk – Spriedums), ar kuru atzina Autoceļu lietošanas nodevas likuma 9.1 panta otro daļu redakcijā, kas bija spēkā līdz 2020. gada 30. jūnijam, un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (turpmāk – LAPK) 149.40 panta otro daļu redakcijā, kas bija spēkā no 2017. gada 1. janvāra līdz 2020. gada 30. jūnijam, par atbilstošu Latvijas Republikas Satversmes 1. pantam un 92. panta pirmajam teikumam.

2. Lietas būtība

Lieta Satversmes tiesā nonāca pēc Rēzeknes tiesas pieteikuma. Rēzeknes tiesas izskatīšanā ir administratīvā pārkāpuma lieta, kurā kādai juridiskajai personai (pārvadātājam) tika kopumā piemēroti septiņi administratīvie sodi par LAPK 149.40 panta otrajā daļā paredzēto administratīvo pārkāpumu, proti, par autoceļu lietošanas nodevas nesamaksāšanu. Visticamāk, ka lieta nebūtu nonākusi Satversmes tiesā, ja ne apstāklis, ka visi septiņi pārkāpumi tika fiksēti ar tehniskajiem līdzekļiem, turklāt vairāki no šiem pārkāpumiem tika fiksēti vienā un tajā pašā dienā, bet atšķirīgos laikos, personai braucot ar vienu un to pašu transportlīdzekli pa vienu un to pašu ceļa posmu. Atbilstoši Autoceļu lietošanas nodevas likuma 9.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Vineta Bei
Skaidrojumi. Viedokļi
Eksāmens eksaminētājam
In memoriam
Romāns Apsītis
Kristīne Miļevska
Skaidrojumi. Viedokļi
Zemesgrāmatu pieejamības aspekti ierakstu aktualizācijas un zemesgrāmatu nodevu kontekstā
Zemesgrāmatai ir nozīmīga loma un būtisks ieguldījums valsts uzņemtā pienākuma aizsargāt cilvēka pamattiesības nodrošināšanā. Tādējādi nekustamā īpašuma ierakstīšanas un tiesību uz to nostiprināšanu procesa pilnveide ir ...
Anda Smiltēna
Skaidrojumi. Viedokļi
Cīņa par vienlīdzību: kā Latvija nonāca līdz vēlēšanu tiesībām sievietēm (II)  
Zane Pētersone
Mūsu autors
Iepazīstieties: JV autors Zane Pētersone
Juridisko zinātņu doktore, Senāta Civillietu departamenta senatore. Līdz šim "Jurista Vārdā" publicēti pieci viņas raksti un viedokļi. Pirmais – 2008. gadā. Visas publikācijas pieejamas Autoru katalogā portālā juristavards.lv.
AUTORU KATALOGS