ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

13. Februāris 2001 /Nr.3 (196)

Par sabiedrības ietekmi uz publisko tiesību subjektiem un to lēmumiem

Par sabiedrības ietekmi uz publisko tiesību subjektiem un to lēmumiem

Silvija Meiere, Latvijas Universitātes lektore, doktorante, — "Latvijas Vēstnesim"

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

MEIERE.JPG (14857 BYTES) Tā kā jautājums par sabiedrības līdzdalību un tās ietekmi uz publisko tiesību (publiskās varas) subjektu lēmumiem Latvijā pēdējā laikā ir ieguvis īpašu skanējumu, šā raksta galvenais mērķis ir noskaidrot, kāds tad īsti ir sabiedrības līdzdalības mērķis, kādos gadījumos tā ir nepieciešama pārvaldes vai administratīvā procesa sastāvdaļa, ciktāl sabiedrība var ietekmēt publiskās varas subjekta lēmumu, cik brīvs savā izvēlē, pieņemot ar vidi saistītu lēmumu, ir publiskās varas subjekts.

Sabiedrības līdzdalība ar vidi saistītu lēmumu pieņemšanā. Idejas attīstība

Viens no būtiskākajiem cilvēces attīstības pavērsieniem divdesmitajā gadsimtā ir cilvēktiesību un vides atzīšana par pamatvērtībām.

Tas, ko mēs, atrodoties uz 21.gadsimta sliekšņa, saprotam ar vidi, ir kas vairāk nekā tikai dabas un kultūras vērtības. Mūsdienās vides problēmas skar kā ikvienu indivīdu atsevišķi, tā arī visu sabiedrību kopumā. Vides degradācija un darbības, kas to izsauc, var atstāt iespaidu ne tikai uz cilvēka veselību un labklājību, bet arī uz ekonomiku un dzīves kvalitāti vispār. Tāpēc vide šobrīd ir kļuvusi kā par sabiedrisko interešu, tā arī par personas subjektīvo tiesību aizsardzības kritēriju.

Jaunas cilvēka un vides attiecību izpratnes veidošanā īpaši nozīmīgas ir divas ANO konferences — 1972.gada Stokholmas konference, kurā pirmo reizi globālā mērogā vides aizsardzība tika saistīta ar cilvēktiesībām, atzīstot, ka cilvēka pamattiesības ir arī tiesības uz labvēlīgu dzīves vidi un ka vide ir resurss — kopīgs visiem.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Valda Eilande
Skaidrojumi. Viedokļi
Par noraidīto Kriminālprocesa kodeksa projektu
Kristaps Priednieks
Skaidrojumi. Viedokļi
Mūsu Satversme, un Eiropas kopienu tiesības
Arvīds Dravnieks
Intervija
Ir likuma projekts, par valsts un indivīda attiecībām
Viktors Tihonovs
Skaidrojumi. Viedokļi
Par mazzināmajām trasta attiecībām
Notikums
Ir juristu organizācija, sabiedrības un valsts mainībā
AUTORU KATALOGS