ŽURNĀLS

27. Novembris 2001 /Nr.37 (230)

Kurš būs svarīgāks: tradīcijas vai indivīds

Kurš būs svarīgāks: tradīcijas vai indivīds

Izskatīta pirmā konstitucionālā sūdzība Latvijā

Pagājušajā nedēļā, 21. novembrī, Satversmes tiesas sēžu zāle bija pārpildīta. Daudzu masu mediju un sabiedrības pārstāvju uzmanību bija piesaistījis fakts, ka tiek izskatīta pirmā konstitucionālā sūdzība Latvijā. Tomēr iespējams, ka šī tiesas sēde tik plaši bija apmeklēta ne tikai tādēļ, ka pirmoreiz tika spriesta lieta par privātpersonas sūdzību pret valsti. Šī prasība, ja tā tiks apmierināta, var radīt visai plašas pārmaiņas līdz šim visai konservatīvajā latviešu valodas lietošanas praksē, ierobežojot svešvalodu personvārdu īpašvārdu atveidi.

Jāatgādina, ka konstitucionālā sūdzība ir personas pieteikums par tās Satversmē noteikto pamattiesību aizskārumu kādā spēkā esošā tiesību normā, kas neatbilst augstāka juridiska spēka tiesību normai. Šādu sūdzību privātpersonas Latvijas konstitucionālajā tiesā var iesniegt kopš šā gada 1. jūlija, kad stājās spēkā grozījumi likumā par Satversmes tiesu.

Pagājušajā nedēļā izskatītā lieta pamatojās uz pirmo izskatīšanai pieņemto pieteikumu — Jutas Mencenas konstitucionālo sūdzību.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Aleksejs Loskutovs
Par organizētās grupas jēdzienu Krimināllikumā
BO VSIA "Latvijas Vēstnesis", uzaicina autorus, autoru kolektīvus, citas fiziskas un juridiskas personas
Par Valsts prezidentes apžēlotajiem
Māris Knoks
Par pastāvīgumu valsts civildienestā
Anita Ušacka
Satversmes 8. nodaļas "Cilvēka pamattiesības" interpretācija Satversmes tiesas spriedumos
AUTORU KATALOGS