JAUNUMI

18. Marts 2014 / 15:29

Latvijas iedzīvotājiem advokāta padoms visvairāk nepieciešams ģimenes, saistību un mantojuma tiesību jomā
1 komentāri

Bezmaksas juridisko konsultāciju nedēļā, kas visā Latvijā Advokatūras dienas ietvaros notika no 10. līdz 14.martam, zvērināta advokāta padoms Latvijas iedzīvotājiem visbiežāk bijis nepieciešams ģimenes tiesību, saistību tiesību un mantojuma tiesību jomā.

Nākamās pieprasītākās tiesību jomas ir nekustamā īpašuma un būvniecības tiesības, īres tiesības, lietu tiesības, krimināltiesības, darba tiesības un maksātnespējas process. Katrs no 125 advokātiem, kuri šogad iesaistījās bezmaksas konsultāciju nedēļā, vidēji sniedzisi 10 konsultācijas, bet lielākais viena advokāta sniegto konsultāciju skaits bijis 45.

„Tas ir tikai loģiski, ka cilvēkiem visaktuālākie ir jautājumi, kas skar viņu personisko dzīvi un darbu. Ilgi nerisināti īpašuma, kopīpašuma jautājumi, laulības šķiršanas un mantas sadales nesaskaņas savukārt rada citas problēmas. Taču, lai šos un citus jautājumus atrisinātu, ne vienmēr ir jāiet tiesāšanās ceļš. Bieži vien pietiek tikai ar vienu konsultāciju, lai rastu vienkāršāko risinājumu un cilvēkam palīdzētu,” skaidro zvērināta advokāte Dana Rone, viena no konsultāciju nedēļas organizatorēm.

Konsultāciju laikā secināts, ka daļa iedzīvotāju, kuriem ir trūcīgas personas statuss, joprojām nezina, ka viņiem ir iespējas saņemt valsts apmaksātu juridisko palīdzību Juridiskās palīdzības administrācijā. Tāpat advokāti, kuri konsultēja ieslodzījuma vietās, norāda – daudziem notiesātajiem ir nepieciešama juridiska palīdzība lietās, kurās ir iespēja saņemt bezmaksas juridisko palīdzību no Juridiskas palīdzības administrācijas, bet cietumos trūkst informācijas par šādas palīdzības saņemšanas iespējam.

Ņemot vērā lielo pieprasījumu un zvērinātu advokātu papildu noslodzi bezmaksas konsultāciju nedēļas laikā, advokāti aicina cilvēkus nākamgad pierakstīties pie tiem advokātiem, pie kuriem patiešām ir vēlme saņemt konsultāciju, kā arī laikus informēt neierašanās gadījumā, jo pretējā gadījumā tiek mazinātas citu interesentu iespējas saņemt tik ļoti vajadzīgās bezmaksas konsultācijas.

Kā norāda atsevišķi advokāti, redzot lielo pieprasījumu pēc bezmaksas konsultācijām, kas gadu no gada nemazinās, viņi ir gatavi izskatīt iespēju sniegt šādas bezmaksas konsultācijas biežāk, ne tikai Advokātu dienas ietvaros. Atsevišķi advokāti jau šobrīd bezmaksas konsultācijas sniedz vairākas reizes gadā.

Par godu Advokatūras dienai zvērinātu advokātu biroji, individuāli praktizējoši zvērināti advokāti un viņu palīgi pagājušajā nedēļā jau piekto gadu pēc kārtas visā Latvijā sniedza bezmaksas juridiskās konsultācijas. Šogad bezmaksas konsultācijas bija pieejamas arī 17 pilsētās ārpus Rīgas – Ikšķilē, Siguldā, Valmierā, Valkā, Smiltenē, Madonā, Alūksnē, Balvos, Daugavpilī, Jēkabpilī, Aizkrauklē, Liepājā, Kuldīgā, Jelgavā, Bauskā, Ķekavā, Limbažos un Ventspilī, tādējādi aptverot gandrīz visu Latvijas teritoriju.

Šogad pirmo reizi advokāti konsultēja tādās tiesību jomās kā goda un cieņas aizsardzība, medicīnas tiesības, veselībai nodarītā kaitējuma atlīdzinājums, tiesiskās aizsardzības process, kā arī par sūdzību iesniegšanu Satversmes tiesā un Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Advokāti konsultēja arī četrās ieslodzījuma vietās – Rīgas centrālcietumā, Iļģuciema, Olaines un Jelgavas cietumā.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
01
1. Novembris 2019 / 04:48
1
ATBILDĒT
Google
[url=https://www.google.com]Google[/url]
https://www.google.com
jaunumi
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
18. Aprīlis / 12:39
Varmākam varēs piemērot elektronisko uzraudzību, konceptuāli lemj Saeima
18. Aprīlis / 12:37
Valsts kontroles padomes locekļa amatā Saeima apstiprina Gati Litvinu
18. Aprīlis / 12:24
Senāta Civillietu departamenta senatoru kopsapulce uzsver paskaidrojumu nozīmi civilprocesā
18. Aprīlis / 10:39
20 gadi kopš 10 valstu pievienošanās Eiropas Savienībai: jauns konstitucionāls brīdis Eiropai
AUTORU KATALOGS