FOTO UN VIDEO

10. Februāris 2022 / 10:26

Latvijas Banka izlaidīs Satversmes simtgadei veltītu monētu
1 komentāri

Trešdien, 16. februārī, Latvijas Banka piedāvās iegādei sudraba kolekcijas monētu "Satversmei 100". Šī monēta ir veltījums Latvijas konstitūcijai, kas pieņemta 1922. gadā un noteic valsts iekārtu, vērtības un attiecības starp cilvēku un valsti.

Satversmes simtgades gadā arī Latvijas Bankai aprit 100 gadu kopš tās dibināšanas. Satversme radīja pamatu tostarp sekmīgai centrālās bankas darbībai, nosakot neatkarības garantijas, kompetenci un ilgtermiņa skatījumu naudas politikas jautājumos. Satversme ir viena no senākajām spēkā esošajām konstitūcijām Eiropā, kura nodrošina demokrātiskas un tiesiskas Latvijas valsts pastāvēšanu.

Šī monēta ir centrālās bankas simboliska dāvana Latvijai, un tās radīšanā līdzdarbojās Satversmes tiesa un Valsts prezidenta kanceleja.

Monētas iegāde būs iespējama tikai tīmekļvietnē e-monetas.lv no 16. februāra plkst. 12.00. Covid-19 pandēmijas dēļ jaunie numismātikas produkti nebūs pieejami Latvijas Bankas kasē. Tīmekļvietnē e-monetas.lv veikto pirkumu saņemšana būs iespējama tikai pa pastu.

Satversme nosaka Latvijas valsts konstitucionālos pamatus un ir viens no mūsu valstiskuma simboliem. Satversmē ietvertās valsts dibinātāju domas un sapņi par Latviju kļuvuši par spēka vārdiem, kas katrai paaudzei ļauj veidot stipru un ilgtspējīgu demokrātisku tiesisku valsti. Satversmes teksts valsts dibinātājus un nākamās paaudzes apvieno idejā par Latvijas valsti.

"Mēs cerēsim visi un būsim pārliecībā, ka šī jaunā Satversme mums līdzēs galīgi nodibināt Latvijā likumību un taisnību un līdz ar to tautas labklājību un kārtību. Lai šī jaunā valsts Satversme padara Latviju laimīgu un stipru!" Ar šiem Jāņa Čakstes ceļavārdiem Satversme pirms simt gadiem stājās spēkā.

Satversme ļauj svinēt to, ka Latvija ir brīva, neatkarīga, demokrātiska tiesiska valsts, kurā katram ir iespēja sasniegt labklājību un laimi.

Monētas "Satversmei 100" grafisko dizainu veidojis mākslinieks Aigars Ozoliņš.

Monētas cena - 70,00 eiro, iegādes limits vienai personai - 1 monēta. Monētas tirāža ir 2500 eks. Monēta izgatavota Lietuvos monetu kalykla (Lietuva).

Monēta "Satversmei 100" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā (tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo kolekcijas monētas pēc būtības ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas).

komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Ieva Bērziņa
11. Februāris 2022 / 14:44
1
ATBILDĒT
Šis ir īstais brīdis, kad valdībai un sabiedrībai atgādināt par Satversmi:
LR Satversmes I nod. 1. Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika.
VIII nod. 91. Visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā. Cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas.
93. Ikviena tiesības uz dzīvību aizsargā likums.
99. Ikvienam ir tiesības uz domas, apziņas un reliģiskās pārliecības brīvību. 100. Ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus.
106. Ikvienam ir tiesības brīvi izvēlēties nodarbošanos un darbavietu atbilstoši savām spējām un kvalifikācijai.
Cilvēki ir atstādināti un atlaisti no darba. Cilvēki tiek šķiroti un diskriminēti pēc pazīmes potēts/nepotēts. No tā atkarīga pakalpojumu pieejamība un tiesības uz darbu. Pēc vakcinācijas Latvijā ir miris cilvēks, kura dzīvību bija jāaizsargā likumam. Vai Latvijā Satversme vairs nav spēkā?
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS