FOTO UN VIDEO

28. Oktobris 2024 / 14:05

Eiropas Komisija sāk ES mēroga informatīvo kampaņu par tiesiskumu

Eiropas Komisija uzsāk sociālo mediju kampaņu par tiesiskumu, lai ES valstu iedzīvotājus tuvāk iepazīstinātu ar tiesiskuma ideju un vairotu izpratni par to, kā tiesiskums ietekmē cilvēku ikdienu. Kampaņas uzmanības centrā ir seši tiesiskuma pamatprincipi, ko ilustrē slavenā mākslinieka Kristofa Nīmana animācijas.

Šīs ES mēroga kampaņas mērķis ir izskaidrot iedzīvotājiem abstrakto tiesiskuma jēdzienu un parādīt, kā tiesiskums ietekmē viņu ikdienu. Kampaņā izcelti seši pamatprincipi, kas raksturo tiesiskumu: vienlīdzība likuma priekšā, tiesiskā noteiktība, patvaļas aizliegums, tiesu neatkarība, likumība un varas dalīšana.

Animācijas:

 

Latvijas iedzīvotāji nejūtas pietiekami labi informēti par tiesiskumu

Komunikācijas kampaņas nepieciešamība: lai gan ES valstu iedzīvotāji kopumā augstu vērtē tiesiskumu, tomēr viņu zināšanas par šī jēdziena patieso praktisko nozīmi nav pietiekošas.

Latvijā lielākā daļa iedzīvotāju (86 %) uzskata, ka ir būtiski, lai visas ES dalībvalstis ievērotu ES pamatvērtības, tostarp tiesiskumu. Tomēr tikai 58 % jūtas labi informēti par tiesiskumu.

Eiropas tieslietu komisārs Didjē Reinderss: „Tiesiskums bieži tiek uzskatīts par kaut ko tālu, cēlu, un daudziem cilvēkiem tas ir grūti saprotams jēdziens. Lai gan tas nosaka, kas mēs esam un kas mūs kā eiropiešus vieno, mums ir tendence domāt par tiesiskumu vien tad, kad kaut kas noiet greizi. Šīs kampaņas mērķis ir palīdzēt ikvienam saprast, ko nozīmē tiesiskums, cik ļoti mēs uz to paļaujamies ikdienā un kāpēc ir svarīgi iestāties pret negodīgumu un netaisnību. Kristofa Nīmana brīnišķīgās animācijas, kas tapušas, iedvesmojoties no sporta pasaules, ļauj ikvienam izprast tiesiskuma principus.”

Animācijas koncepcija

Lai padarītu šos abstraktos principus saprotamākus un vieglāk uztveramus, vācu mākslinieks un ilustrators Kristofs Nīmans, kura darbi regulāri parādās uz „The New Yorker”, „National Geographic” un „The New York Times Magazine” vāka, izveidoja sešus vienkāršus, bet tiesiskuma principus labi izskaidrojošus animētus videoklipus. Tajos, ES valstu iedzīvotājiem stāstot par tiesiskumu, izmantota sporta metafora.

„Es gribēju vizualizēt tiesiskumu, salīdzinot to ar kaut ko, ko mēs zinām no ikdienas: ievērot noteikumus sportā, spēlēt futbolu, sacensties hipodromā vai spēlēt biljardu – tas viss ir iespējams vien tad, ja esam vienojušies par konsekventiem un godīgiem noteikumiem un robežām. Savās animācijās esmu rotaļīgi iztēlojies, kas notiktu, ja nepastāvētu noteikumi. Vēlējos parādīt, ka tiesiskuma aizsardzība rada godīgu un paredzamu ietvaru, kurā sabiedrība var uzplaukt,” skaidro Nīmans.

Animācijas sērijas četras nedēļas tiks izplatītas sociālajos medijos visās 27 ES dalībvalstīs.

Visi kampaņas materiāli ir pieejami lejupielādei šajā lapā visās ES oficiālajās valodās.

Vairāk resursu par tiesiskumu

Plašāka informācija par to, kāpēc tiesiskums ir svarīgs un ko Eiropas Komisija dara, lai to aizsargātu, ir pieejama zemāk.

Kas ir tiesiskums? Tiesiskums ir viena no ES pamatvērtībām, kas garantē demokrātiju un pilsoņu tiesības un brīvības.

Ko Komisija dara, lai atbalstītu tiesiskumu?

Tiesiskuma ziņojums. Ziņojums par tiesiskumu palīdz monitorēt gan pozitīvu, gan negatīvu attīstību saistībā ar tiesiskumu visās dalībvalstīs un, sākot ar 2024. gadu, četrās paplašināšanās valstīs.

ES tiesiskuma progresa tabula. Eiropas Savienības rezultātu apkopojums tiesiskuma jomā sniedz ikgadēju salīdzinošu pārskatu par tiesu sistēmu efektivitātes, kvalitātes un neatkarības rādītājiem.

Par Tiesiskuma un patērētāju ģenerāldirektorātu

Eiropas Komisijas Tiesiskuma un patērētāju ģenerāldirektorāts ir atbildīgs par ES politiku tiesiskuma, patērētāju tiesību un dzimumu līdztiesības jomā.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Oktobris / 14:05
Eiropas Komisija sāk ES mēroga informatīvo kampaņu par tiesiskumu  
28. Oktobris / 09:07
Eiropas Cilvēktiesību tiesa noraida sūdzību lietā “Ivanovs pret Latviju”
25. Oktobris / 12:13
Apkopotas Senāta atziņas Saeimas vēlēšanu lietās
25. Oktobris / 09:57
Iekšējās drošības akadēmija pirmajos divos gados veido stabilu pamatu ilgtermiņa attīstībai
24. Oktobris / 20:02
Eiropas Cilvēktiesību tiesa pasludina spriedumu lietā “Sprūds un citi pret Latviju”
AUTORU KATALOGS