ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

17. Jūlijs 2007 /Nr.29 (482)

Promesoša darbinieka aizstāšana
4 komentāri

Darbinieks un darba devējs par veicamā darba apmēru vienojas, noslēdzot darba līgumu. Tajā puses var vienoties arī par papildu darba pildīšanu, kā arī par nosacījumiem, ka cita darbinieka prombūtnes gadījumā (atvaļinājuma, slimības laikā u. c.) darbinieks pildīs prombūtnē esošā darbinieka pienākumus par nolīgto piemaksas apmēru. Var arī vienoties, ka darbinieks cita darbinieka darba pienākumus īslaicīgas prombūtnes laikā pildīs bez papildu piemaksas. Tas galvenokārt notiek gadījumos, kad jau par pamatdarbu tiek noteikta atbilstoša samaksa.

Promesoša darbinieka aizstāšana

Pastāv nepamatoti radikāls viedoklis, ka blakus darbs var būt tikai darbs pie cita darba devēja, nepieļaujot gadījumus, kad darbinieks pie tā paša darba devēja tiesīgs noslēgt blakus darba līgumu.

Antons Lazdāns, Rīgas Reģionālās valsts darba inspekcijas galvenais darba inspektors

 

06.JPG (9668 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Darbinieks un darba devējs par veicamā darba apmēru vienojas, noslēdzot darba līgumu. Tajā puses var vienoties arī par papildu darba pildīšanu, kā arī par nosacījumiem, ka cita darbinieka prombūtnes gadījumā (atvaļinājuma, slimības laikā u. c.) darbinieks pildīs prombūtnē esošā darbinieka pienākumus par nolīgto piemaksas apmēru. Var arī vienoties, ka darbinieks cita darbinieka darba pienākumus īslaicīgas prombūtnes laikā pildīs bez papildu piemaksas. Tas galvenokārt notiek gadījumos, kad jau par pamatdarbu tiek noteikta atbilstoša samaksa.

Darbiniekam piemaksa par papildu darbu tiek noteikta, ja papildu darba pienākumi veicami līdztekus nolīgtajam pamatdarbam normālā darba laika ietvaros.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (4)
4 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
W
20. Jūlijs 2007 / 16:47
0
ATBILDĒT
Dl 91.pantā tiešām nav blakus darba definīcijas.

91.pants. Blakus darbs

Darbiniekam ir tiesības slēgt darba līgumu ar vairākiem darba devējiem, ja darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts citādi.
Q
18. Jūlijs 2007 / 10:55
0
ATBILDĒT
sarakstītas lielas muļķības. tas, ka DL blakus darba regulējuma vēsturiskais pamats ir 69. gada prakse. tas, ka likumā nav blakus darba legāldefinīcijas.
Zintis
17. Jūlijs 2007 / 16:24
0
ATBILDĒT
Interesanti, tas ir valsts darba inspekcijas viedoklis, vai Lazdāna viedoklis? Kaut kā neticas, ka darba inspekcijā valda tāds viedoklis.
mr
17. Jūlijs 2007 / 08:46
0
ATBILDĒT
o, Antons rullē!
visi numura raksti
Andrejs Voroncovs
Skaidrojumi. Viedokļi
Kad atlīdzības apmēru nosaka tiesa
Arvien pieaug to prasību skaits, kur nemantisku labumu vai tiesību aizskāruma rezultātā cietušie saskaņā ar likumu lūdz noteikt atlīdzību pēc tiesas ieskata. Šī tendence ir saistāma ar sabiedrības tiesiskās apziņas celšanos un to, ...
2 komentāri
Informācija
Apliecina pieredzes un kompetences priekšrocības
Aizvadītajā nedēļā, 9. jūlijā, Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta direktori Āriju Iklāvu 75 gadu jubilejā sveica tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš, bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks, Tieslietu ministrijas ...
Baiba Rudevska
Skaidrojumi. Viedokļi
Procesuālā likuma intertemporālā piemērošana administratīvajā un civilprocesā
Šīs rakstu sērijas trešajā daļā apskatīsim trīs galvenos procesuālo likumu intertemporālās piemērošanas principus to miera stāvoklī: 1) principu "likumam nav atpakaļejoša spēka", 2) jaunā likuma tūlītējās piemērošanas ...
Artūrs Zvejsalnieks
Skaidrojumi. Viedokļi
Par Krimināllikuma 191. panta piemērošanu
Krimināllikuma 191. pantā paredzēta atbildība par muitošanai pakļauto preču glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizāciju Latvijas Republikas muitas teritorijā bez muitas iestāžu atļaujas. Praksē ir ieviesies princips, ka ...
Tiesību prakse
Par vienlīdzīgu darba samaksu vīriešiem un sievietēm
AUTORU KATALOGS