ŽURNĀLS Intervija

4. Septembris 2007 /Nr.36 (489)

Vēl sliktāk būs tad, ja šobrīd nekas nemainīsies
1 komentāri

- Vispirms jautājums, ko varētu uzdot ne tikai Augstākās tiesas priekšsēdētājam: kā, jūsuprāt, šobrīd, kad klajā nākušas it kā noklausītās tiesnešu un advokātu sarunas, Latvijā jūtas jauns jurists, kurš tikko sācis profesionālās gaitas? Cik daudz vērības viņam jāvelta tiesību zinātņu apguvei un cik - draudzīgu sakaru dibināšanai?
- Jauni cilvēki ir maksimālisti. Kāds no viņiem varbūt teiks, ka sen jau to ir zinājis, kāds būs šokā. Tomēr es gribētu jaunos kolēģus, tāpat arī visus pārējos juristus, aicināt neietekmēties no "vispārējā" viedokļa un katram pašam analizēt situāciju. Protams, jāatzīst, ka stāvoklis tiesu sistēmā tieši šobrīd, saistībā ar atklātībā nākušajām sarunām, manuprāt, ir ļoti kritisks. Līdz šim Latvijas tiesu sistēmas vēsturē tā vēl nav bijis. Taču tieši jaunieši ir tie, kuriem sistēma ir jāpārveido. Es ļoti ceru, ka jaunie juristi neņems vērā grāmatā atspoguļoto praksi, kad tiesu lietas tiek kārtotas ar draugu būšanas palīdzību, un savu karjeru balstīs uz zināšanām, nevis kādām "netradicionālām" attiecībām tiesu sistēmā.

Vēl sliktāk būs tad, ja šobrīd nekas nemainīsies 

 

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns intervijā “Jurista Vārda” galvenajai redaktorei Dinai Gailītei

 

– Vispirms jautājums, ko varētu uzdot ne tikai Augstākās tiesas priekšsēdētājam: kā, jūsuprāt, šobrīd, kad klajā nākušas it kā noklausītās tiesnešu un advokātu sarunas, Latvijā jūtas jauns jurists, kurš tikko sācis profesionālās gaitas? Cik daudz vērības viņam jāvelta tiesību zinātņu apguvei un cik – draudzīgu sakaru dibināšanai?

– Jauni cilvēki ir maksimālisti. Kāds no viņiem varbūt teiks, ka sen jau to ir zinājis, kāds būs šokā. Tomēr es gribētu jaunos kolēģus, tāpat arī visus pārējos juristus, aicināt neietekmēties no “vispārējā” viedokļa un katram pašam analizēt situāciju. Protams, jāatzīst, ka stāvoklis tiesu sistēmā tieši šobrīd, saistībā ar atklātībā nākušajām sarunām, manuprāt, ir ļoti kritisks. Līdz šim Latvijas tiesu sistēmas vēsturē tā vēl nav bijis. Taču tieši jaunieši ir tie, kuriem sistēma ir jāpārveido. Es ļoti ceru, ka jaunie juristi neņems vērā grāmatā atspoguļoto praksi, kad tiesu lietas tiek kārtotas ar draugu būšanas palīdzību, un savu karjeru balstīs uz zināšanām, nevis kādām “netradicionālām” attiecībām tiesu sistēmā.

01.JPG (10888 bytes)
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

– Šeit gan jāpiebilst, ka “Jurista Vārds” aptaujāja vairākus jaunus, pat ārvalstīs izglītotus un tiesību zinātnē daudzsološus talantus, bet neviens no viņiem nevēlējās izteikt viedokli par tiesnešu un advokātu attiecībām. Atliek secināt, ka arī viņi jau ir pieņēmuši spēles noteikumus un rēķinās, ka tiesnešu rīcības atklāta kritika vēlāk var kļūt par šķērsli viņiem pašiem, kādā lietā pārstāvot klientu.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
kā pīlei ūdens
4. Septembris 2007 / 13:09
0
ATBILDĒT
Varbūt AT arī kaut ko "izvērtēs", nezinu. A Šubrovskim no apgabaltiesas un Gailītei no Centra rajona - kā pīlēm ūdens...... Izskatās, ka ministram arī?
visi numura raksti
Sannija Matule, Ivars Bičkovičs
Intervija
Telefonsarunu skandāls nebeigsies ar "čiku"
- Tiesnešu konferences datums jau noteikts, un daudzi tajā cer sadzirdēt ko būtisku. Ko jūs no tās sagaidāt? - Personīgi es uzskatu, ka 2. novembrī ieplānotā tiesnešu konference vairāk būs vērsta uz sabiedrību un tās šobrīd ...
Notikums
Kā biezā miglā
Tikko attapušies, ka jau sen ir apmaldījušies. Vai arī - zinājuši, bet draudzīgi klusējuši. Vai arī - bijuši neizpratnē, kādēļ Latvijas iedzīvotāji netic savas valsts tiesām. Un pārmetuši "institūcijām", ka tās nepietiekami ...
Gaidis Bērziņš
Notikums
Mēs dzīvojam tiesiskā valstī
1 komentāri
Aivars Niedre
Notikums
Vai advokātam, aizstāvot klientu, visi līdzekļi ir labi
Cik varu spriest, advokāti noklausīto telefonsarunu sakarā notikušo vērtē kā skandālu tiesu sistēmā. Jāteic, ka līdz šim brīdim (red. piezīme - saruna notiek 28. augustā) Latvijas Zvērinātu advokātu padomei vēl nav bijusi ...
Ilma Čepāne
Notikums
Profesijas gods ir pašu tiesnešu ziņā
- Kā jūs kā bijusī Satversmes tiesas tiesnese vērtējat situāciju saistībā ar advokātu un tiesnešu telefonsarunām? - Valsts augstākās amatpersonas, tostarp arī tieslietu ministrs, par iespējamo korupciju tiesu sistēmā runā ...
AUTORU KATALOGS