ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

24. Novembris 2009 /Nr.47 (590)

Trūkumi sodīšanā par transportlīdzekļu vadīšanu narkotisko vielu ietekmē
7 komentāri

Attiecībā uz medicīniskās pārbaudes veikšanas kārtību transportlīdzekļu vadītājiem sabiedrībai tiek piedāvāta maldinoša judikatūra. Tiesību aktu datubāzē NAIS atsaucē pie 11.01.2005. Ministru kabineta (turpmāk tekstā – MK) noteikumiem Nr. 15 "Kārtība, kādā nosakāma alkohola koncentrācija asinīs un izelpojamajā gaisā un konstatējams narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaids" (turpmāk tekstā – Noteikumi Nr. 15) ir minēts tikai viens spriedums – Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta 2008. gada 15. maija spriedums lietā Nr. SKA-181/2008 (turpmāk tekstā – P. Jaundžeikara lieta). Taču šis spriedums ir nepareizs kaut vai viena būtiska iemesla dēļ – netika vērtēta likumā noteiktā atšķirība starp konkrētas vielas lietošanas faktu (Noteikumu Nr. 15 27.7. punkts, par ko atbildība paredzēta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (turpmāk tekstā – LAPK) 46. pantā) un atrašanos vielas iespaidā (Noteikumu Nr. 15 27.4. punkts, par ko atbildība paredzēta LAPK 149.

komentāri (7)
7 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
iVyYZNrRx
9. Augusts 2012 / 02:39
0
ATBILDĒT
rMw0bR cdzuucyymlen
yLrhnMKqVEmjUyGnt
8. Augusts 2012 / 15:26
0
ATBILDĒT
rKVCEl yummqiimcixv
YVQzrmUAOTDp
8. Augusts 2012 / 01:47
0
ATBILDĒT
- You don\'t! You take them all! )) Now some people might call these Lifestyle\' ppgaoorthhs, but these are MORE than that! You have control of the lighting and posing even though it doesn\'t look like you have posed this family. Now THAT\'S what professional photography is all about making it look unposed when you have actually guided people into position. They\'re NOT just snapshots\' like all the cheap and cheerful\' photographers out there claim are Lifestyle\' photography. You have captured the relationships in this family perfectly, and I can feel the warmth among the family members. How lucky are they to have had you as their photographer!
vxXesyhKYYZVMxNHCh
7. Augusts 2012 / 15:00
0
ATBILDĒT
..nākas mums slēpties un lavīties. Tā ir viena no visspēcīgākajām bradājuma blaknēm, ja tā varētu teikt. Kas tāds, kas rosina ppraitsinātu adrenalīna izdalīšanos, kas, kā zināms, var kļūt par pieradumu.Kas taisniba tas taisniba.Vel, es piemēram ļoti ļoti patik apsēsties kaut kāda bunkurā vistumšakajā un visdziļakajā vietā, izslēgt gaismu un pilnīga klusumā, vienatnē izsmēķēt kādu cigareti, vai arī vienkaršī aizvērt acīs un pavādit tā kaut-kādas minūtes Iedziļināties pārdomās vai arī vienkarši baudīt atrašanos tik dzīļi zem zemes.P.S. Zinu vēl vienu cilvēku, kurš jūtā lidzīgi man.
jurists
27. Novembris 2009 / 10:46
0
ATBILDĒT
Cik atceros, tad Vācijā arī tiek vienmēr speciāli uzvērts, ka atrodas vielu lietošanas iespaidā, nevis vienkārši ir lietojis. Par mūsu administratīvo tiesu nav vispār ko brīnīties, tādas atšķirības viņi nemaz nav spējīgi izprast. Tur bieži ir vienkāršs bērnu dārzs.
praktiķis
27. Novembris 2009 / 10:14
0
ATBILDĒT
Īstenībā Džeriņam ir pilnīga taisnība, jo narkotisko vai psihotropo vielu lietošanas pēdu atrašana cilvēka bioloģiskajā vidē vēl nenozīmē, ka cilvēks atrodas šo vielu iespaidā.Diemžēl,nospiedošā vairākumā gadījumu cilvēki tiek sodīti par transportlīdzekļa vadīšanu šo vielu ietekmē pamatojoties tikai uz to, ka bioloģiskajā vidē(urīns, asinis)ir konstatētas kādas neatļautas vielas pēdas.Šo vielu ietekmes esamība netiek pierādīta un neapstrīdami tiek uzskatīts, ka vielu lietošanas pēdu konstatēšana cilvēka bioloģiskajā vidē viennozīmīgi nozīmē arī cilvēka atrašanos narkotisko vai psihotropo vielu ietekmē.Tas nozīmē, ka daudziem tiesībsargājošajās iestādēs strādājošajiem trūkst izpratnes par jēdzienu "vielu lietošana" un "atrašanās ietekmē" atšķirību un par pierādīšanas priekšmetu izskatot lietas par transportlīdzekļa vadīšanu narkotisko vai psihotropo vielu ietekmē.
Ivars Kalvis
25. Novembris 2009 / 00:18
0
ATBILDĒT
Šī tēma kļūs vēl aktuālāka, kad pieņems "lielos" sodus - 5000Ls un vadītāja apliecības atņemšana uz mūžu.
visi numura raksti
Dina Gailīte, Sannija Matule, Ringolds Balodis, Gatis Litvins, Mārtiņš Lazdovskis, Edvīns Balševics, Māris Baltiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Tieslietu finanses krīzes laikā: viedokļi un statistika
Šonedēļ, 27. novembrī, Latvijas Universitātē notiks "Jurista Vārda" autoru un lasītāju konference "Krīze un tieslietas: ietekme, riski, risinājumi", kurā tiks diskutēts par valsts ekonomiskās lejupslīdes ietekmi uz tieslietu un ...
3 komentāri
Evita Jurēvica, Kristīne Drēviņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Centrālo banku neatkarība: pašmērķis vai instruments
Eiropas Savienības dalībvalstu centrālo banku neatkarību garantē EK Dibināšana līguma (turpmāk tekstā – EK Līgums) 108. pants un Eiropas Centrālo banku sistēmas statūtu un Eiropas Centrālās bankas statūtu (turpmāk tekstā – ...
2 komentāri
Sergejs Rudāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Komerciālā pirkuma tiesiskais regulējums

Šajā rakstā autors analizē komerciālā pirkuma tiesisko regulējumu Komerclikuma (turpmāk tekstā – KCL) jaunajā D daļā, kas būs spēkā ar 2010. gada 1. janvāri.

Kristīne Krūma
Nedēļas jurists
Kristīne Krūma
3 komentāri
Gatis Litvins
Notikums
Latvijas Tiesnešu biedrības 90. gadadiena
AUTORU KATALOGS