ŽURNĀLS Notikums

26. Jūlijs 2011 /Nr.30 (677)

Reforma tiesu sistēmā
6 komentāri
Mg.iur.
Karina Korna
Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāre 

Viens no valdības deklarācijā ietvertajiem būtiskākajiem uzdevumiem tieslietu jomā ir veicināt tiesu pieejamību un nodrošināt savlaicīgu lietu izskatīšanu tiesās. Šie mērķi iekļauti arī Tiesu iekārtas attīstības pamatnostādnēs 2009.–2015. gadam. Mērķu sasniegšanai Tieslietu ministrija ir uzsākusi strukturālu reformu, lai efektīvāk izmantotu tiesu sistēmā esošos resursus.

Būtiska tiesu sistēmas sastāvdaļa ir ne tikai vispārējās jurisdikcijas tiesu tiesneši, bet vēsturiski arī zemesgrāmatu nodaļu tiesneši.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (6)
6 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Arī
8. Augusts 2011 / 14:46
0
ATBILDĒT
Cien. tiesnesi! No kurienes tāda nepamatota augstprātība?Zemesgrāmatu tiesneša statuss atbilst vispārējās jursidikcijas tiesneša statusam -likums Par tiesu varu.

p.s. Un lietas nebūt ne vienkāršas.
Vai
8. Augusts 2011 / 14:42
0
ATBILDĒT
Aizmirsāt piebilst ,ka AT Senāts daudzos jautājumos ir taisījis pretrunīgus nolēmumus. Es savukārt pazīstu vairākus zemesgrāmatu tiesnešus,kuri ļoti labi pārzin nekustamo īpašumu jautājumus, ko nevar teikt par dažiem vapgabaltiesas tiesnešiem ,kuri tiešām tasijuši dīvainus lēmumus nekustamā īpašuma izsoļu lietās.
Anonīms lietotājs
8. Augusts 2011 / 14:38
0
ATBILDĒT
Domāju ,ka tas ir pareizais ceļš, iekļaujot zemesgrāmatu tiesnešus vispārējās jurisdikcijas tiesu sastāvā. Ar to tiks atslogotas tiesas un saīsināts procesu ilgums,jo tiesnešu gluži vienkārši būs vairāk.
Tiesnesis
1. Augusts 2011 / 10:34
0
ATBILDĒT
Starp citu - Karīna K. ir ļoti jauka sieviete, man viņa ļoti patīk :)
Gunta
27. Jūlijs 2011 / 14:55
0
ATBILDĒT
Pilnīgi pievienojos Tiesnesim.

Zemesgrāmatu tiesneši nav tiesneši,kas taisa tiesās nolēmumus. Murgs! No sākuma lobēja notārus, tagad Zemesgrāmatas tiesnešus. saprotu,ka tagad šiem darba mazāk,bet nu jābūt arī kādai robežai arī. Kad lobēs pārējās juridiskās profesijas???
Tiesnesis
27. Jūlijs 2011 / 12:11
0
ATBILDĒT
Kārtējā banku afēra un pavēļu izpildīšana ar Štokenberga un Vienotības rokām.

Zemesgrāmatu tiesnešiem tiks nodotas bezstrīdus lietas, t.i., banku pieteikumi par nekustamo īpašumu momentālu atņemšanu parādniekiem (nu izsolīte tikai jāpagaida, kur īpašumu ,,nopirks\" bankas satelītfirma).

Bezstrīdus lietas ir ļoti piņķerīgas, AT Senāts šīs kategorijas lietās gada laikā taisīja vairākus diametrāli pretējus nolēmumus. Ņemot vērā, ka bankas pa rupjo mēģina atņemt parādniekiem īpašumus - pieteikumi ir juridiski nepamatoti, neprecīzi utt., tādēļ pirmās instances tiesas bieži noraidīja šos pieteikumus, par ko pēc banku ,,lūgumiem\" tika vienmēr taisīti protesti..

Tagad šīs lietas skatīs tiesneši ar ķēdēm jeb pustiesneši.. kuriem ir pilnīgi cita darba specifika, kuri neko nejēdz no banku ultra sarežģītajiem un ultra nesaprotamajiem līgumiem, un savas nekompetences, mazpieredzes dēļ nodrošinās banku pieteikumu apmierināšanu.

Izskatās, ka gan tieslietu ministrs, gan acīmredzot attiecīgie ministrijas darbinieki netīri lobē banku vajadzības vai arī vnk ir muļķi.

Nav skaidrs arī kādā sakarā vispār ZG tiesnešus pielīdzināja vispārējās jurisdikcijas tiesnešiem, tad jau labāk būtu vispārējās jurisdikcijas tiesas pielīdzināt atalgojuma ziņā Satversmes tiesnešiem.

visi numura raksti
Jūlija Kolomijceva
Skaidrojumi. Viedokļi
Daži apsvērumi par noziedzīgi iegūtu mantu un tās ieguvējiem
Jau diezgan ilgu laiku ir aktuāls jautājums par to, kam būtu jādod priekšroka darījumos ar nekustamo īpašumu, kad nekustamā īpašuma atsavinātājs ļaunticīgi atsavina to divām dažādām personām. Pašlaik svarīga šajā kontekstā ...
1 komentāri
Baiba Rudevska
Skaidrojumi. Viedokļi
Kreditora un parādnieka procesuālo tiesību līdzsvars saistību bezstrīdus piespiedu izpildē
"Jurista Vārda" lasītāji noteikti būs pamanījuši, ka pēdējā laikā šajā juridiskajā izdevumā ik pa brīdim notiek diskusijas par saistību bezstrīdus piespiedu izpildes problēmām. Šo diskusiju dalībnieki pārstāv diametrāli ...
5 komentāri
Signe Terihova
Nedēļas jurists
Signe Terihova
3 komentāri
Gatis Litvins
Notikums
Zemesgrāmatu tiesnesis joprojām ir tiesnesis, bet ar lielāku kompetenci
Diskusijas par zemesgrāmatu nodaļu institucionālo piederību ir noslēgušās. Zemesgrāmatu nodaļas nekļūs par valsts pārvaldes iestādēm un tiesneši nekļūs par ierēdņiem. Tā vietā likumdevējs 2011. gada 21. jūlijā trešajā ...
7 komentāri
Annija Švemberga
Notikums
Par zemesgrāmatu tiesnešu papildu kompetenci izskatīt bezstrīdus lietas
Meklējot risinājumu samilzušajai problēmai ar tiesu noslodzi, Saeimā 21. jūlijā trešajā lasījumā pieņemti grozījumi likumā "Par tiesu varu". Kā svarīgākais šajos grozījumos atzīmējama zemesgrāmatu tiesnešu kompetences ...
2 komentāri
AUTORU KATALOGS